Cum să faci Mojito ca un barman adevărat. Rețeta pe care o poți încerca la tine acasă

Mojito este un cocktail clasic pe care îl întâlnești în meniul tuturor barurilor, indiferent de țara în care ești. Iată cum să faci Mojito ca un barman la tine acasă pentru petreceri sau, pur și simplu, pentru o seară relaxantă.

Cum să faci mojito un pahar plin ilustrat cu ajutorul unui pahar plin de Mojito și decorat cu mentă și lămâie
Romul de calitate este ingredientul principal pentru Mojito / Shutterstock

Mojito este un cocktail ușor și răcoritor, cu gust puternic de mentă și rom. Poate fi chiar definiția verii pentru unii. Iată ce spun experții de la HuffPost.com despre cum să faci Mojito la tine acasă ca să te simți ca pe plajă sau ca la un bar adevărat. Din fericire, poți găsi toate ingredientele în aproape orice magazin, așa că nu trebuie decât să ții cont de doar câteva detalii.

De la această rețetă de bază pot porni o mulțime de alte cocktailuri asemănătoare. Romul alb poate fi înlocuit cu cel aromat, poți pune fructe proaspete.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-un mojar sucul de limetă, siropul de zahăr și frunzele de mentă și se pisează până devin o pastă. Apoi compoziția se pune într-un shaker împreună cu romul și gheață. Se amestecă. Se toarnă într-un pahar Collins și se pune apă minerală. Se decorează cu frunze de mentă.

Ilustratie cu modul de preparare al rețetei de mojito
Salvează imaginea ca să poți face Mojito oricând / Shutterstock

Sfaturi ca să faci Mojito acasă

Dacă stăpânești bine rețeta de bază poți să ajustezi cantitățile astfel încât să prepari cantități mai mari. Îți va fi util mai ales dacă dai o petrecere. De asemenea, poți să adaugi și câteva picături de rom aromat cu ananas sau cocos.

Dacă nu ești sigură că menta s-a pista perfect poți să treci amestecul din mojar printr-o sită foarte fină. Poți face acest lucru chiar de două ori astfel încât să nu rămână nicio bucată prea mare de frunză care să se blocheze pe pai atunci când bei. Descoperă și câteva de rețete de cocktail fără alcool.

Istoria rețetei de Mojito

Mojito este un cocktail cubanez, fără nicio urmă de îndoială. În Cuba s-a produs prima dată romul, ingredientul principal al băuturii și de aici au pornit majoritatea cocktailurilor care îl conțin.

Din anii 1500, până la un film cu James Bond din 2002, Mojito a avut o călătorie interesantă. Ca în majoritatea cazurilor de mâncăruri sau băuturi celebre există mai multe persoane care își contestă invenția.

Barul „La Bodeguita del medio” din Havana, Cuba pretinde că este locul de naștere al cocktailului. De aceea, se bucură de faima asociată cu laudele lui Ernest Hemmingway pentru versiunea lor particulară a băuturii.

Sclavii africani beau apă de foc

O altă variantă este cea potrivit căreia sclavii africani care lucrau câmpurile cubaneze de trestie de zahăr au creat băutura din „Aguardiente de cana” („apa de foc a trestiei de zahăr”).

Acesta era un simplu alcool din trestie de zahăr. Cu siguranță, numele „Mojito” se potrivește acestei povești, care provine din cuvântul „Mojo”, care înseamnă „a face o vrajă”.

Medicament pentru dizenterie

O altă poveste îl are în centru pe exploratorul Sir Francis Drake care a ajuns în Havana în anii 1500 pentru a jefui orașul. Invazia nu a avut succes, dar, totuși a plecat de acolo cu ceva. Echipajul său suferea de dizenterie și scorbut. 

Se știa că indienii din America de Sud au remedii pentru multe boli, așa o parte din echipaj a plecat în Cuba și s-a întors cu ingrediente pentru un tratament adecvat, scriu publicațiile internaționale.

Au folosit aguarediente de cana—alcool din trestie de zahăr, frunze de mentă, sucuri din trestie de zahăr și limetă pentru a pregăti un tonic care s-a dovedit a fi eficient. 

Din punct de vedere medical, sucul de limetă a fost singurul util, dar la vremea aceea acest lucru nu era cunoscut. A rămas totuși amestecul pe care astăzi îl știm drept Mojito, care l-a început s-a numit Drake.

Este posibil ca sclavii africani să nu fi fost cei care au inventat băutura, ci cei care i-au dat numele modern. Cuvântul spaniol „mojadito” („puțin umed”) și condimentele cubaneze pe bază de lime „mojo” sunt alte posibile explicații pentru nume. 

Băutura preferată pentru celebrități

Oricum crearea companiei Bacardi la mijlocul anilor 1800 a fost, cel mai probabil, motivul răspândirii și creșterii în popularitate a cocktailului. Apoi un mare merit îl are scriitorul Ernest Hemmingway care l-a descoperit în Le Bodeguita del medio.

Recent, băutura a apărut în mod insistent într-o scenă din filmul James Bond din 2002, Die Another Day, în timp ce Jinx și Bond flirtează pe plajă și astfel Mojito a revenit în atenția publicului.

De ce ai nevoie să faci Mojito acasă

Pentru a face Mojito acasă nu ai nevoie de foarte multe lucruri. Ba chiar, este posibil să ai toate ingredientele la îndemână: rom, limetă, sirop de zahăr și frunze de mentă.

Rom

Romul este ingredientul principal al cocktailului, iar barmanii citați de Huffpost spun că cel mai potrivit este Bacardi Superior. Nu doar gustul său îl face potrivit, ci și faptul că este unul dintre cele mai accesibile branduri de rom alb, atât ca preț, cât și ca diponibilitate. Află mai multe despre 5 rețete de cocktail care au fost uitate.

Apă minerală

Mojito are nevoie de ceva înțepător așa că pune și puțină apă minerală. Nu este recomandat să adaugi apă tonică pentru că vei schimba cu totul aroma cocktailului.

Mojar

Una dintre cele mai delicate etape ale preparătii Mojito este strivirea frunzelor de mentă într-un mojar. Îți va lua ceva timp să faci acest lucru, dar până la urmă merită. Pune alături de frunze de mentă, o linguriță de zahăr brun și sucul de la jumătate de limetă și cu ajutorul unui pistil transformă-le pe toate într-o pastă.

Dacă nu ai mojar poți să pui frunzele de mentă împreună cu sucul de limetă și cuburi de gheață într-un shaker și să le amesteci până când frunzele sunt zdrobite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: Toată lumea îmi cerea
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: "Toată lumea îmi cerea"
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: "Toată lumea îmi cerea"
Cine e şi cum arată soţia lui Răzvan Raţ, care a aniversat 20 de ani de relaţie cu milionarul român!
Cine e şi cum arată soţia lui Răzvan Raţ, care a aniversat 20 de ani de relaţie cu milionarul român!
Cine e şi cum arată soţia lui Răzvan Raţ, care a aniversat 20 de ani de relaţie cu milionarul român!
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Actorul Valeriu Ilisie, fotografia emoționantă din copilărie care le-a atras atenția fanilor. Cum arăta când era doar un puști
Actorul Valeriu Ilisie, fotografia emoționantă din copilărie care le-a atras atenția fanilor. Cum arăta când era doar un puști
Actorul Valeriu Ilisie, fotografia emoționantă din copilărie care le-a atras atenția fanilor. Cum arăta când era doar un puști
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
închide