Cum să mănânci paste ca un italian. Reguli de etichetă la restaurant

Fără coacere

Pentru italieni pastele sunt aproape o religie. Nu sunt doar un fel de mâncare, ci o experiență în sine. Dacă ai mâncat vreodată la masă cu italieni probabil că ai observat că există o etichetă legată de modul în care se mănâncă pastele. Iată câteva reguli pe care nu trebuie să le încalci dacă vrei să mănânci pastele care în Italia. Descoperă cum să mănânci paste ca un italian. Reguli simple și ușoare de etichetă la restaurant.

Cristina Catană
Publicat: 28 ianuarie 2024, 06:29
Pastele cer o etichetă și un set de reguli pentru a fi savurate ca un italian/ Shutterstock

New York Times scria că în epoca Renașterii Italia era „centrul etichetei”. Era singurul loc de pe continent unde oamenii foloseau tacâmurile pentru mânca.

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în zilele noastre pentru că italienii își respectă mâncarea poate mai mult decât oricare alt popor. Dacă mergi în Italia trebuie să înțelegi bine modul în care ei mănâncă pastele și regulile pe care trebuie să le respecți.

Citește și

Cum să mănânci paste ca un italian

Sfaturile îți vor fi utile nu numai pentru a te bucura mai mult de mâncarea italiană, pentru că la urma urmei, eticheta de mesele italienilor este în primul rând pentru a maximiza plăcerea de a mânca, ci și pentru a evita privirile dezaprobatoare ale localnicilor, potrivit TastingTable.com.

Nu tăia spaghetele

Spaghetele nu sunt ușor de mâncat, este adevărat. Dacă nu ai experiență te vei trezi să tot sosul ajunge pe hainele tale. Poate părea mai ușor să le tai.

Doar că, dacă vrei să le mănânci corect, nu este varianta potrivită. Italienilor le place să mănânce încet, să savureze fiecare mușcătură. În plus, dacă spaghetele ar fi fost menite să fie consumate repede, ar fi fost făcute mai scurte de la început.

Nici folosirea unei linguri nu este potrivită dacă vrei să mănânci pastele la fel ca un italian. Ceea ce ar trebui să faci în schimb, este să iei furculița, să o bagi undeva în mijlocul farfuriei și să o răsucești până când este înconjurată de spaghete. Abia atunci o poți aduce la gură. În felul acesta nu vei împrăștia sos peste tot.

Cum se mănâncă sosul de paste rămas

Poate părea ciudat, dar sunt oameni care după ce termină de mâncat pastele continuă cu sosul. Înmoaie în el pâine până când farfuria rămâne curată.

Nu este nimic neobișnuit, ba chiar este considerat elegant. În Italia, dacă ești la un restaurant decent, nu îți vei găsi preparatele cu paste scăldate în sos. Va fi suficient cât să acopere pastele și a le dea gust. La urma urmei, nu este o supă.

Dacă totuși rămâne puțin sos pe fundul farfuriei ai nevoie de „scarpetta”. Cuvântul se traduce prin „pantof” și se referă la o bucată de pâine care ți-a fost adusă la masă pentru a răzui sosul rămas.

Nu bea imediat cafea

Dacă se întâmplă să-ți comanzi cafeaua în timp ce te bucuri în continuare de farfuria cu paste, se poate întâmpla ca ea să nu vină niciodată. Dacă ai un pahar de vin pe masă cu siguranță nu vei mai primi și cafea în Italia.

Ospătarul s-ar putea chiar să îți explice că îți va aduce cafeaua când vei fi pregătit să o bei, iar acest moment poate fi diferit de ceea ce crezi tu.

Cu cât aștepți mai mult să comanzi cafeaua, cu atât va fi mai bine. Practic trebuie să o bei când ești pe punctul de a ieși din restaurant. Dacă mergi la un bar vei primi cafeaua imediat, indiferent de momentul zilei.

Parmezanul nu se potrivește cu orice

Indiferent de restaurantul la care mergi în Italia, vei primi la masă un bol cu parmezan răzuit. Vei fi tentată ca imediat ce îți sunt aduse pastele să vrei să adaugi cu generozitate brânza peste ele. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că parmezanul nu se potrivește cu orice fel de preparate.

Poți pune parmizan peste pastele cu sosuri robuste, aromate, cum ar fi marinara, bolognese și variante ale acestora. Dacă în schimb conțin ingrediente mai speciale precum trufele sau care au un profil de aromă unic nu se vor combina bine cu acesta. Parmezanul nu se potrivește nici cu fructele de mare, nici cu peștele.

Pastele vor fi aduse înaintea felurilor de mâncare ce conțin carne

În Italia, la prânz, se servesc mai multe feluri. Pastele vor fi considerate primul fel, alături de orez și alte preparate cu amidon, în timp ce carnea sau preparatele din pește intră în categoria felurilor secundare.

Dacă nu ai fost până acum în Italia trebuie să știi că porțiile sunt ceva mai mici. Totuși, dacă te așezi la masă și îți este foarte foame, nu mânca cu poftă primul fel pentru că trebuie să mai lași loc și pentru cele ce vin apoi.

De asemenea, este recomandat să nu mănânci prea multă pâine, oricât de bună ar fi.

Nu te plânge dacă pastele sunt al dente

„Al dente”, care înseamnă „până la dinte” în italiană. Este considerat nivelul ideal de gătit pentru paste pentru că sunt sunt suficient de moi pentru a fi mâncate ușor, dar nu atât de moi încât să ți se lipsească de dinți. În plus, pastele gătite al dente au un indice glicemic mai mic decât pastele moi, spun specialiștii de la Delish.

Sunt mai multe tipuri de paste

Poate fi greu să comanzi într-un restaurant italienesc dacă nu știi ce cauți. Unele feluri de mâncare sunt cu siguranță emblematice și nu mai au nevoie de prezentare, dar dacă vrei să încerci ceva nou s-ar putea să fie complicat. În acest caz ai două variante.

Una dintre ele este să te apuci să cauți pe internet informații despre felul respectiv de mâncare. A doua este să te arunci în aventură și să comanzi după intuiție. Oricum, nu ai cum să dai greș, pentru că în Italia mâncarea este delicioasă.

Nu cere pastele rămase la pachet

În Italia nu prea există conceptul de a lua mâncarea rămasă la pachet. În general oamenii se duc la restaurant când le este foame, porțiile nu sunt foarte mari, așa că rar se întâmplă ca cineva să ceară să i se împacheteze ce a rămas.

În plus, felul de mâncare care ți se servește în restaurant este menit să fie perfect așa cum este. Este perfect gătit din punct de vedere al aromă și al texturii.

Dacă îl iei acasă să îl mănânci mai târziu, încălzindu-l la cuptorul cu microunde, i se vor schimba toate aceste caracteristici.

Totuși, nu te va obliga nimeni să mănânci mai mult decât ai nevoie. Dacă vrei să iei acasă ce rămâne, poți cere ospătarului să îți aducă o caserolă. Problema este că s-ar putea să nu aibă disponibile astfel de recipiente, nefiind o practică obișnuită în Italia.

Informează-te despre tipurile de sosuri

Înainte de a pleca în vacanță în Italia ar trebui să te documentezi despre felurile de mâncare din acea zonă. În felul acesta îți vei face o idee despre ingredientele cele mai comune, despre combinațiile dintre ele și vei știi la ce să te aștepți.

Când ajungi la restaurant, întreabă ospătarul despre felul de mâncare comandat pentru a fi sigur că este ceea ce ai nevoie. Cu siguranță vei obține informațiile de care ai nevoie.

Citește și
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
06:53
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
10 mai, 08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
10 mai, 06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
2
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a...
3
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Dacă adori orezul cu lapte, dar vrei să aduci îmbunătățiri rețetei din copilărie, îl poți prepara sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Te va cuceri textura cremoasă a...
4
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai...
5
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah. Nu este o...

Parteneri

Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
Cea mai cunoscută amantă din România, ce a stat 16 ani cu un milionar însurat, are o nouă pasiune: „Fac ceva ce duce la rezultat”
Cea mai cunoscută amantă din România, ce a stat 16 ani cu un milionar însurat, are o nouă pasiune: „Fac ceva ce duce la rezultat”
O tânără a rămas „traumatizată” după ce a aflat secretul iubitului ei. Ce ascundea bărbatul cu care se întâlnea de câteva luni
O tânără a rămas „traumatizată” după ce a aflat secretul iubitului ei. Ce ascundea bărbatul cu care se întâlnea de câteva luni
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase și muncitoare persoane pe care le-am întâlnit vreodată”
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase și muncitoare persoane pe care le-am întâlnit vreodată”
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
fresh

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni