Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Chiar dacă dovleceii se găsesc pe piață pe tot parcursul anului, cei mai gustoși rămân tot dovleceii de vară crescuți în grădină. Atunci când aceștia apar nu ezitați să puneți câteva pachete la congelator pentru a vă bucura de gustul lor și în sezonul rece. Vă oferim mai jos câteva sfaturi despre cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare a acestora.
Dovlecelul este unul dintre cele mai versatile alimente legumicole. Îl puteți prepara în foarte multe moduri și îl puteți asocia cu toate celelalte legume și cu alte ingrediente. Are un gust neutru și nu influențează foarte mult gustul celorlalte ingrediente folosite într-un preparat. În schimb, oferă consistență și suficiente beneficii pentru sănătate.
Dovlecelul poate fi folosit în toate categoriile de rețete culinare. Puteți prepara din dovlecei diferite gustări și aperitive, salate, piureuri, sosuri, supe și ciorbe, dar și mâncăruri scăzute. Îi puteți include și în deserturi, în diferite aluaturi, în tarte și plăcinte dulci sau sărate. Din dovlecei mai puteți prepara și compot, gem sau dulceață, dar îi puteți conserva și sub formă de murături.
Descoperă aici o rețetă de dovlecei murați în oțet pentru iarnă. Veți fi plăcut surprinși de cât de gustoși și aromați vor fi dovleceii pregătiți în această formă. Concurează chiar cu clasicii castraveți murați.
Cum se congelează dovleceii
Pentru a te bucura de gustul dovleceilor de grădină și în sezonul rece, îi poți congela sub diferite forme, în funcție de modul de preparare al acestora.
Tot ce îți trebuie pentru oricare dintre aceste metode sunt pungile de plastic pentru congelator sau caserole cu capac. Cele mai la îndemână sunt pungile, pentru că nu vor ocupa mult loc în congelator.
Mai ai nevoie de un tocător, un cuțit de legume, o răzătoare și un blender. Cu aceste ustensile vei pregăti dovleceii pentru congelator.
Dovleceii se pot congela separat pentru supe și ciorbe, pentru preparat chiftele, pentru piureuri și sosuri, sau pentru tocănițe.
Descoperă și o rețetă de chifteluțe din dovlecei și morcovi.
Înainte de a-i pregăti pentru oricare din variantele menționate este necesar să speli bine dovleceii și să-i ștergi.
Metode pentru congelarea dovleceilor
Pentru a prepara rețete de supe și ciorbe, dar și rețete de tocănițe, dovlecii se toacă în cuburi. Ei trebuie tocați cât mai uniform pentru a se așeza bine în pachetele de congelator. Apoi trebuie puși în pungi și vidați pungile dacă aveți un aparat special pentru această operațiune. Dacă nu îl dețineți, puteți folosi și pungi speciale cu fermoar sau chiar pungi clasice. Împachetați capetele pungilor așa încât să fie închise ermetic.
Pentru a prepara chiftele de dovlecei, gogoși, omletă sau diferite aperitive răzuiți dovleceii pe răzătoarea mare.
Pentru piureuri sau sosuri treceți dovleceii prin blender. Puneți piureul rezultat în caserole sau în tăvițe pentru cuburi de gheață. Sunt mai indicate aceste tăvițe pentru că puteți folosi apoi cantitatea dorită.
Dacă vă întrebați cum se congelează dovleceii pentru a-i prepara sub formă pane sau în diferite salate, tocați dovleceii în felii rotunde.
Îi mai puteți toca și sub formă de bastonașe, pentru a prepara sticksuri de dovlecei.
După ce umpleți pungile și le sigilați bine, nu uitați să le etichetați frumos, trecând pe etichete atât conținutul cât și data congelării.
Și dacă nu aveți suficient loc în congelator, puteți apela și la rețeta de legume la borcan în saramură, pentru iarnă.