Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța

Fără coacere

Charles de Gaulle spunea despre Franța că „este imposibil să guvernezi o țară cu 258 de brânzeturi diferite„. Generalul se referea la soiurile recunoscute, dar există peste 1.000 de brânzeturi diferite, după unele estimări. Atât de multe tipuri de brânză aduc și o mulțime de reguli legate de modul de a o mânca. Hai să aflăm împreună cum se servesc corect brânzeturile și ce reguli se aplică la mesele din Franța.

Cristina Catană
Publicat: 3 iunie 2023, 06:00
Poți afla cum se servesc corect brânzeturile doar de la un francez / Shutterstock

Eticheta legată de felul în care se mănâncă brânza este destul de complicată: uneori poți avea impresia că regulile sunt făcute doar ca să fie, iar alteori îți dai seama că ele au totuși un motiv bine întemeiat. 

Când vine vorba de brânză, cunoașterea regulilor te poate ajută să te bucuri mult de experiența intensă a brânzeturilor.  

Citește și

Cum se servesc corect brânzeturile

Când pregătești un platou de brânzeturi, este important să alegi o varietate anume de brânzeturi. Poți să selectezi brânzeturi specifice zonei Alpilor sau poți pune în funcție de tipul de lapte.

O altă regulă este să nu ai pe platou mai multe tipuri de brânză decât numărul oaspeților de la masă, de preferat un număr impar. Această normă are legătură cu arta.

Francezilor le place ca mâncarea să fie nu doar gustoasă, ci și estetic așezată pe farfurie. Orice student la istoria artei îți va spune că un tablou echilibrat ar trebui să aibă întotdeauna un număr impar de elemente.

Asigură-te că servești tipurile de brânzeturi în ordinea corectă

Întotdeauna începe cu sortimentele cu aromă mai blândă, iar apoi treci la cele mai puternice. Dacă vei gusta prima dat din brânzeturi cu gust puternic, nu le vei putea simți aroma celor mai blânde. Află mai multe și despre brânza gorgonzola.

Servește brânza la temperatura potrivită

Nu este nimic mai rău decât brânza rece: moleculele de grăsime reci se retrag, păstrând cea mai mare parte a aromei închisă și împiedicând oaspeții să se bucure la maximum de brânzeturi.

Trebuie să scoți brânza din frigider înainte de a te așeza la masă, dacă va fi servită la finalul mesei. Dacă este aperitiv scoate brânza din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte. Descoperă și cum alegi cea mai bună brânză de la magazin.

Alege băutura potrivită

Tradiția spune că brânza ar trebui să fie asociată cu vin alb și, deși aceasta este cu siguranță o cale ușoară, nu este singura cale.

Poți încerca și un vin roșu dacă nu are o aromă foarte puternică sau cu șampanie. O altă asociere potrivită este cu berea. Condiția este să găsești echilibrul între gustului amar al berii și aciditatea brânzeturilor.

Taie corect brânza

Regula principală este ca raportul dintre brânză și crustă trebuie să fie egală. Acest lucru garantează că prima persoană servită și ultima persoană servită primesc proporții egale de brânză.

Brânzeturile rotunde, cum ar fi brânza de capră sau Camembert, trebuie tăiate ca o plăcintă, astfel încât fiecare persoană să primească o bucată triunghiulară individuală. Pentru brânza albastră, care se va servi în formă de opritor de ușă, taie triunghiuri pe lungime, fiecare dintre ele având câte o bucată de vârf.

Pentru o brânză precum Comté, de la care nu se consumă și coaja, poți tăia felii pe lățime. Fiecare bucată va avea un pic de coajă la fiecare capăt, care poate fi tăiată și aruncată cu ușurință. 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat