Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța

Fără coacere

Charles de Gaulle spunea despre Franța că „este imposibil să guvernezi o țară cu 258 de brânzeturi diferite„. Generalul se referea la soiurile recunoscute, dar există peste 1.000 de brânzeturi diferite, după unele estimări. Atât de multe tipuri de brânză aduc și o mulțime de reguli legate de modul de a o mânca. Hai să aflăm împreună cum se servesc corect brânzeturile și ce reguli se aplică la mesele din Franța.

Cristina Catană
Publicat: 3 iunie 2023, 06:00
Poți afla cum se servesc corect brânzeturile doar de la un francez / Shutterstock

Eticheta legată de felul în care se mănâncă brânza este destul de complicată: uneori poți avea impresia că regulile sunt făcute doar ca să fie, iar alteori îți dai seama că ele au totuși un motiv bine întemeiat. 

Când vine vorba de brânză, cunoașterea regulilor te poate ajută să te bucuri mult de experiența intensă a brânzeturilor.  

Citește și

Cum se servesc corect brânzeturile

Când pregătești un platou de brânzeturi, este important să alegi o varietate anume de brânzeturi. Poți să selectezi brânzeturi specifice zonei Alpilor sau poți pune în funcție de tipul de lapte.

O altă regulă este să nu ai pe platou mai multe tipuri de brânză decât numărul oaspeților de la masă, de preferat un număr impar. Această normă are legătură cu arta.

Francezilor le place ca mâncarea să fie nu doar gustoasă, ci și estetic așezată pe farfurie. Orice student la istoria artei îți va spune că un tablou echilibrat ar trebui să aibă întotdeauna un număr impar de elemente.

Asigură-te că servești tipurile de brânzeturi în ordinea corectă

Întotdeauna începe cu sortimentele cu aromă mai blândă, iar apoi treci la cele mai puternice. Dacă vei gusta prima dat din brânzeturi cu gust puternic, nu le vei putea simți aroma celor mai blânde. Află mai multe și despre brânza gorgonzola.

Servește brânza la temperatura potrivită

Nu este nimic mai rău decât brânza rece: moleculele de grăsime reci se retrag, păstrând cea mai mare parte a aromei închisă și împiedicând oaspeții să se bucure la maximum de brânzeturi.

Trebuie să scoți brânza din frigider înainte de a te așeza la masă, dacă va fi servită la finalul mesei. Dacă este aperitiv scoate brânza din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte. Descoperă și cum alegi cea mai bună brânză de la magazin.

Alege băutura potrivită

Tradiția spune că brânza ar trebui să fie asociată cu vin alb și, deși aceasta este cu siguranță o cale ușoară, nu este singura cale.

Poți încerca și un vin roșu dacă nu are o aromă foarte puternică sau cu șampanie. O altă asociere potrivită este cu berea. Condiția este să găsești echilibrul între gustului amar al berii și aciditatea brânzeturilor.

Taie corect brânza

Regula principală este ca raportul dintre brânză și crustă trebuie să fie egală. Acest lucru garantează că prima persoană servită și ultima persoană servită primesc proporții egale de brânză.

Brânzeturile rotunde, cum ar fi brânza de capră sau Camembert, trebuie tăiate ca o plăcintă, astfel încât fiecare persoană să primească o bucată triunghiulară individuală. Pentru brânza albastră, care se va servi în formă de opritor de ușă, taie triunghiuri pe lungime, fiecare dintre ele având câte o bucată de vârf.

Pentru o brânză precum Comté, de la care nu se consumă și coaja, poți tăia felii pe lățime. Fiecare bucată va avea un pic de coajă la fiecare capăt, care poate fi tăiată și aruncată cu ușurință. 

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: „Întotdeauna găsesc o cale”
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: „Întotdeauna găsesc o cale”
Horoscop weekend 18-19 mai 2024. Ce au pregătit astrele pentru sâmbătă și duminică
Horoscop weekend 18-19 mai 2024. Ce au pregătit astrele pentru sâmbătă și duminică
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Jennifer Lopez și-a etalat abdomenul sexy în timpul unei sesiuni de dans. Cântăreața a început pregătirile pentru turneul „This Is Meamp;#8230; Live”
Jennifer Lopez și-a etalat abdomenul sexy în timpul unei sesiuni de dans. Cântăreața a început pregătirile pentru turneul „This Is Meamp;#8230; Live”
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
fresh

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon