Cum se topește ciocolata albă. 8 metode care nu dau greș
Ai de preparat un desert care are nevoie de ciocolată albă topită? Până la un punct aceasta se comportă la fel ca cea neagră, însă trebuie să îi acorzi mai multă atenție pentru că are un punct de topire diferit. Iată cum se topește ciocolata albă pentru ca desertul tău să fie fin și cremos. Metode simple și utile pentru toate gospodinele.
Ciocolata albă trebuie să conțină minimum 20% masă de cacao și 14% lapte praf și 3,5% grăsime din lapte. În caz contrar un produs nu poate fi etichetat ca fiind ciocolată albă. Datorită compoziției sale este important să respecți indicațiile astfel încât să rezulte o ciocolată albă topită fină.
Unul dintre aspectele de care trebuie să ții cont este că punctul de topire este de 43°C.
Cum se topește ciocolata albă
Pentru a topi ciocolata albă la cuptorul cu microunde vei avea nevoie de un vas termorezistent și de o spatulă pentru a amesteca. Rupe ciocolata în bucăți mici și pune-o în vas. Apoi pune-l la cuptor și pornește-l în sesiuni de câte 20-30 de secunde.
După fiecare dintre ele amestecă în vas pentru a te asigura că ciocolata se topește uniform. Este o metodă care cere răbdare și atenție pentru că dacă ciocolata ajunge la o temperatură prea ridicată se va transforma într-o pastă cu care nu o vei putea folosi.
Poți folosi ciocolata pentru a prepara cremă de mascarpone. Descoperă metoda simplă și rapidă.
Ciocolată albă topită la bain marie
Cea mai sigură metodă prin care poți topi ciocolata albă este prin tehnica la bain-marie. În felul acesta căldura nu intră în contact direct cu ciocolata. Ai nevoie de un vas termorezistent, o spatulă și de o oală cu apă.
Pe cea din urmă o pui la foc mediu pe aragaz și când începe să clocotească pui deasupra vasul în care ai ciocolata ruptă în bucăți. Trebuie să amesteci contant până când se topește în totalitate. O poți folosi pentru orice desert care necesită ciocolată albă topită.
Cum se topește ciocolata albă în tigaie
Ciocolata alba se poate topi chiar și într-o tigaie pusă direct pe focul de la aragaz. Este o metodă destul de riscantă, dar dacă ai puțină experiență nu vor fi probleme. Potrivește focul la cea mai mică intensitate și lasă-l așa pe parcursul întregului proces de topire, chiar dacă simți că nu mai ai răbdare.
Amestecă în continuu și nu lăsa ciocolata nesupravegheată nicio secundă. Pentru a te asigura că nu se supraîncălzește poți pune o linguriță de ulei sau una de apă atunci când simți că începe să facă spumă. Dacă nu se stabilizează continuă să pui apă sau ulei până când situația revine sub control.
Folosește ciocolata pentru o rețetă de tartă fără coacere cu ciocolată albă.
Ciocolată topită în slow cooker
Topirea ciocolatei albe în slow cooker este sigură și te scutește pe tine de amestecat. Cel mai simplu este să pui bucățile rupte de ciocolată în vasul de la slow cooker și să îl pornești la cea mai mică temperatură. Din când în când amestecă cu o spatulă.
O altă variantă de a topi ciocolată albă la slow cooker este să pui apă în vasul aparatului fără să îl umpli. Rupe ciocolata în bucăți și pune-o într-un vas de sticlă termorezistent lăsând liber 1/3 din acesta ca să poți amesteca. Apoi pune-l în apa din slow cooker și pornește aparatul.
Din când în când verifică în ce stadiu este ciocolata și mai amestecă. Când este gata scoate-o și folosește-o pentru orice rețetă vrei.
Cum se topește ciocolata albă cu ajutorul unei perne electrice
Chiar dacă pare ciudat, ciocolata albă se poate topi cu ajutorul unei perne electrice. Vei avea nevoie de un vas mare și un vas mic în care să pui ciocolata ruptă în bucăți și o pernă electrică.
Pune perna electrică în priză și așeaz-o în vasul mare, iar deasupra ei așează vasul în care ai ciocolata. În felul acesta căldura va veni din toate părțile, iar topirea va fi uniformă. Va dura ceva timp, însă nu riști ca ciocolata să se supraîncălzească.
Ciocolată albă topită într-un vas pentru fondue
Dacă ai la dispoziție un vas electric pentru fondue îl poți folosi cu succes pentru a topi ciocolata albă. Are avantajul de a putea prestabili temperatura și acest lucru va împiedica supraîncălzirea ciocolatei. Respectă indicațiile date de producătorul aparatului și vei avea rezultate foarte bune.
Ciocolată albă topită cu un uscător de păr
Dacă ai de topit ciocolată albă pentru glazura unui tort atunci nu încerca această metodă. Dacă vrei să topești doar câteva pătrățele pentru a o consuma cu căpșuni sau pentru un sos atunci poți să te joci.
Ține uscătorul de păr destul de departe de vasul în care ciocolata albă ruptă în bucăți mici. Durează destul de mult, dar dacă ai timpul și curiozitatea poți încerca și această metodă.
Cum se topește ciocolata albă la cuptor
Pentru a topi ciocolata albă în cuptor trebuie să îl preîncălzești la 180°C. Pune grătarul în partea de sus. Ciocolata rupe-o în bucăți mici, pune-o într-un vas termorezistent pe care apoi îl pui în cuptor. Amestecă din când în când până când ciocolata s-a topit.