Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Ultimul lucru care îți trece vara prin cap este să deschizi cuptorul pentru a face o prăjitură. Vestea bună că există deserturi de vară fără coacere care se prepară rapid și sunt gustoase și răcoritoare. Iată câteva idei.
Vara trebuie să te bucuri de multitudinea de fructe proaspete pe care le găsești în piețe. Din ele poți face o multitudine de deserturi, de la înghețate la tarte cremoase și savuroase. Unele dintre ele nu au nevoie nici de coacere, așa că nu îți rămâne decât să le încerci.
De asemenea, poți încerca moduri inedite de a găti fructele, cum ar fi pe grătar. Vei descoperi texturi și arome cu adevărat fascinante și te vei bucura de deserturi noi și foarte gustoase.
Budincă de banane
Budinca de banane nu are nevoie de coacere, ci doar de o cremă care va fi gata în câteva minute de gătit pe aragaz.
Ingrediente
- 500 ml lapte integral
- 100 g zahăr
- 1/2 linguriță de sare
- 200 g smântână pentru gătit, împărțită
- 4 gălbenușuri mari
- 3 linguri de amidon de porumb
- 1/2 linguriță de extract pur de vanilie
- 40 fursecuri cu cu vanilie (noi am folosit Nilla Wafers), plus altele, mărunțite, pentru topping
- 2 banane mari coapte, feliate
Mod de preparare
Într-o cratiță mare, se amestecă laptele, zahărul, sarea și 150 ml smântână. Într-un castron mare termorezistent, se bat gălbenușurile și amidonul de porumb până se combină.
Se încălzește amestecul de lapte la foc mediu până când începe să fiarbă, 3-5 minute. Într-un flux lent și constant, se toarnă amestecul de lapte fierbinte peste compoziția de gălbenușuri, amestecând constant pentru a preveni gătirea ouălor. După aceea, se toarnă întregul amestec într-o cratiță, se reduce focul și se amestecă constant până când se îngroașă. Trebuie să aibă consistența unui aluat de clătite. Se strecoară prin sita cu ochiuri fine într-un castron mare, apoi se amestecă cu extractul de vanilie.
Se întinde un strat subțire de budincă pe fundul unui vas de copt de 20×20 cm. Se aranjează deasupra fursecuri, apoi peste ele se pun banane. Apoi se pune iar budincă și se repetă procesul până când se termină ingredientele, având grijă ca ultimul strat să fie de budincă. Se pune folie de plastic direct pe suprafața budincii și se dă la frigider până când se răcește, cel puțin 6 ore.
Când este gata de servire, se bate restul de smântână până când are o consistență tare, 2-3 minute. Frișca rezultată se întinde peste budincă și se decorează cu fursecuri mărunțite.
Sorbet de piersici și miere
Sorbetul de piersici și miere este un desert elegant și sofisticat, cu un strop de alcool care îl face cu adevărat special. Este unul dintre acele deserturi de vară fără coacere cu care îți vei impresiona musafirii.
Ingrediente
- 1 kg piersici congelate, usor decongelate
- 70 ml margarita
- 60 ml miere
- 1/2 linguriță de extract pur de vanilie
- sare
Mod de preparare
Într-un robot de bucătărie, se pun piersicile fără sâmburi, margarita, mierea, extractul de vanilie și un praf de sare. Se procesează până când se omogenizează foarte bine și compoziția are textura unui piure. Se servește imediat sau se transferă într-o tavă și se congelează până când este gata de servire.
Ananas la grătar
Dacă ieși cu prietenii și familia la grătar și vrei să prepari un desert chiar acolo este foarte simplu. Pune felii de ananas pe grătarul încins și servește-le apoi cu cremă sau înghețată de vanilie.
Ingrediente
- 3 linguri de zahăr de cocos
- 2 lingurițe de scorțișoară măcinată
- 1 lingură de cardamom măcinat
- 1 ananas mediu, tăiat în rondele groase de 1 cm
- înghețată de vanilie
- coaja rasă de la o limetă
Mod de preparare
Se aprinde grătarul.
Într-un castron, se amestecă zahărul de cocos, scorțișoara și cardamomul. Se presară fiecare parte a feliilor de ananas cu amestecul de zahăr de cocos și condimente. Apoi se pun pe grătar până când devin maro-auriu și se caramelizează, 3-4 minute pe fiecare parte.
După ce sunt gata se transferă pe farfurii sau pe un platou. Se servesc cu înghețată de vanilie și se presară cu coajă de limetă.
Mousse de avocado
Dacă vara ciocolata clasică ți se pare prea grea poți încerca să faci un mousse de avocado. Este unul dintre acele deserturi de vară fără coacere bogate, dar în același timp sănătoase.
Ingrediente
- 1 avocado mare copt
- 50 g pudră de cacao olandeză
- 3 linguri de lapte de migdale neindulcit
- 2 linguri de miere
- 1 lingură de extract pur de vanilie
- sare
Mod de preparare
Fructul de avocado se curăță de coajă și i se îndepărtează sâmburele. Toate ingredientele se pun într-un robot de bucătărie și se procesează până când capătă textura unei creme. După aceea, se transferă într-un vas și se dă la frigider până când se răcește. Se servește cu fulgi de ciocolată presărați deasupra.
Înghețată de cireșe
Poți face în casă înghețată mult mai sănătoasă și mai gustoasă ca cea de la magazin. Cu puțin iaurt grecesc și niște fructe în câteva ore ai cel mai răcoritor desert.
Ingrediente
- 450 g cireșe, fără sâmburi
- 2 linguri plus 5 lingurițe de zahăr, împărțite
- 700 g iaurt grecesc cu vanilie
- 5 fursecuri zdrobite în firimituri
Mod de preparare
Cireșele se pun împreună cu zahărul într-un robot de bucătărie și se procesează până se omogenizează. Într-un castron mare, se amestecă iaurtul cu restul de 5 lingurițe de zahăr. După aceea, se pun iaurt și piure de cireșe în forme pentru gheață în straturi alternative astfel încât să se distribuie uniform.
Folosind un cuțit cu vârf ascuțit, se învârte ușor fiecare pop de înghețată până capătă modelul ca al marmurei se presară firimituri de fursecuri și se introduceți un băț de lemn în fiecare pop. Se congelează cel puțin 6 ore.