Dulceață de nuci verzi. Una dintre cele mai apreciate rețete de dulceață

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Internațională

Dacă dorești să-ți surprinzi familia cu una dintre cele mai rafinata rețete de dulceață, încearcă rețeta de dulceață de nuci verzi. Chiar dacă vei petrece mai mult timp pregătind ingredientele, rezultatul final merită din plin timpul alocat și efortul.

Maria Udrea
Publicat: 9 iunie 2024, 10:37

Galerie foto

Dulceața de nuci verzi necesită două etape de pregătire și preparare / Shutterstock

Rețeta acestei dulceți necesită mai multe etape. În prima etapă se pregătesc nucile, care necesită curățare și ținere în apă rece timp de câteva zile, pentru a înlătura din culoarea neplăcută. Apoi se mai țin câteva ore și în apă cu var, pentru a înlătura gustul amar, dar și pentru a nu oxida. Însă, în lipsa varului poți folosi sare de lămâie sau chiar suc de lămâie proaspăt stors.

Citește și

O altă rețetă de dulceață mai specială, foarte adorată pentru delicatețe și aromă este cea de dulceață de trandafiri – descoperă aici rețeta.

Iar în rândurile de mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi rețeta de dulceață de nuci verzi.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe pregătirea nucilor, asigură-te că ai mănuși de unică folosință, dar și mască facială. Este recomandat să porți mască pentru a nu fi tentată să îți atingi fața în timp ce cureți nucile. Sucul acestora pătează și poate irita pielea.

Pașii necesari pentru a prepara dulceață de nuci verzi

Primul pas constă în curățarea nucilor

Pune mănușile în mâini și, cu un cuțit mic cu lamă subțire și vârf ascuțit curăță nucile de coaja verde. Curăță-le până când ajungi la pelicula albă. Pune nucile curățate într-un bol și acoperă-le bine cu apă rece. Nucile trebuie ținute în apă rece timp de 48 de ore, dar le vei schimba apa de 2-3 ori pe zi.

Apoi poți pregăti apa de var prin dizolvarea varului în apă rece. Lasă soluția de var deoparte pentru aproximativ 6-8 ore. Mai amestecă soluția de 2-3 ori în acest interval de timp. Apoi strecoară soluția printr-un tifon curat. Adaugă nucile în apa de var și lasă-le acolo pentru aproximativ 12 ore, amestecându-le periodic. Apoi le scurgi și le clătești bine în multe ape reci.

Apa de var este necesară pentru ca nucile să-și păstreze forma intactă în timpul fierberii și a nu se sfărâma. Varul nu influențează gustul nucilor și nu are nici efecte negative. Apa de var se folosește și la alte rețete de dulceață precum cea de prune întregi, de caise sau de piersici.

După ce ai clătit bine nucile, dizolvă 10 gr de alaun (sare cubică) în 4 litri de apă.  Adaugă nucile și fierbe-le în această soluție pentru neutralizarea varului. Scurge-le, clătește-le bine cu apă rece și străpunge-le din loc în loc cu o scobitoare.

Cum prepari dulceața

Ca pentru oricare altă dulceață de fructe și pentru delicioasa dulceață de nuci verzi vei prepara mai întâi siropul. Pune apa cu zahărul fiert și amestecă până se topește zahărul. Apoi lasă siropul să fiarbă până când se reduce și trece testul picăturii.

Descoperă aici cum se testează consistența siropului pentru dulceață.

Adaugă nucile scurse în sirop și fierbe-le pentru aproximativ 15 minute. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața dulceții. Stinge focul, acoperă cratița cu un tifon curat. Las-o deoparte până când se răcește dulceața complet.

Pune din nou dulceața de nuci verzi la fiert și adaugă 3-4 cuișoare pentru ca preparatul să capete o aromă deosebită. Stoarce și sucul de la o lămâie și mai fierbe dulceața pentru încă 15 minute.

Pune dulceața fierbinte în borcane sterilizate și închide-le ermetic cu capacele aferente. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc. Apoi le poți eticheta și transfera în cămară.

Iar dacă mai dorești și alte rețete interesante de dulceață, mai trece pe lista de preparat și rețeta de dulceață de ardei iuți cu ardei copți.

Citește și
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
27 septembrie, 09:46
Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci
27 septembrie, 08:16
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
26 septembrie, 11:21
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
26 septembrie, 11:20
Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză
25 septembrie, 06:31
Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci
25 septembrie, 06:09
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
24 septembrie, 07:35
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
24 septembrie, 06:42
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...

Parteneri

3 zodii care manifestă norocul în mod natural. Nativii care au parte de surprize plăcute
3 zodii care manifestă norocul în mod natural. Nativii care au parte de surprize plăcute
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul pregătit
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul pregătit
David Popovici a refuzat un cadou de o valoare uriaşă, în România! „Îl scot la licitaţie”
David Popovici a refuzat un cadou de o valoare uriaşă, în România! „Îl scot la licitaţie”
Boala de care suferă Anca Țurcașiu de la Asia Express sezonul 7. Ce diagnostic dur i-au pus medicii: „Nu există remediu”
Boala de care suferă Anca Țurcașiu de la Asia Express sezonul 7. Ce diagnostic dur i-au pus medicii: „Nu există remediu”
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Băutura care poate ajuta la menținerea masei musculare. Mulți oameni o consumă în fiecare zi
Băutura care poate ajuta la menținerea masei musculare. Mulți oameni o consumă în fiecare zi
Plăcintă creață cu brânză și verdeață
Plăcintă creață cu brânză și verdeață
Diferența dintre APLV și intoleranța la lactoză. Sunt adesea confundate pentru că laptele este cauza ambelor
Diferența dintre APLV și intoleranța la lactoză. Sunt adesea confundate pentru că laptele este cauza ambelor
O vedetă rock a anilor ’70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: „Îmi place ce face ea”
O vedetă rock a anilor ’70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: „Îmi place ce face ea”
Proprietățile sucului de mere. Conținutul nutritiv al acestei băuturi poate completa o dietă echilibrată
Proprietățile sucului de mere. Conținutul nutritiv al acestei băuturi poate completa o dietă echilibrată
fresh

Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare

Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare

Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză

Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză

Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci