Primul pas pentru prepararea dulceții constă în pregătirea boabelor de struguri. Spală bine strugurii cu ciorchini cu tot și lasă-i să se scurgă foarte bine în site. După scurgere poți separa boabele de struguri de pe ciorchini. Dacă le vei separa înainte de spălare, se pot îmbiba cu apă.
Cântărește boabele de struguri și adaugă-le într-o cratiță cu pereții groși. Presară zahărul peste acestea și amestecă-le bine. Pune cratița cu boabele de struguri amestecate cu zahărul la loc răcoros, de seara până dimineața. În acest interval de timp se va forma suficient sirop.
Descoperă și cum se păstrează strugurii ca să reziste până la trei săptămâni.
Cum prepari dulceață de struguri Kismis
A doua zi poți așeza cratița cu struguri pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe strugurii în siropul din cratiță până când se formează spumă la suprafață. Folosește spumiera sau o sită deasă și înlătură spuma formată. Micșorează intensitatea focului și lasă dulceața de struguri să fiarbă până când aceștia încep să se stafidească și siropul devine consistent. Poți face testul siropului punând cu o linguriță câteva picături din acesta pe o farfurie rece. Dacă acestea se separă ca niște perle, siropul este gata. Dacă se unesc pe farfurie, mai fierbe dulceața 5-6 minute.
Între timp, ocupă-te și de pregătirea borcanelor. Acestea necesită spălare și sterilizare, împreună cu capacele din dotare.
Umple borcanele fierbinți cu dulceața, de asemenea, fierbinte și închide-le ermetic cu capacele aferente. Acoperă-le cu o pătură groasă și lasă-le sub pătură până când se răcesc bine.
Apoi etichetează borcanele cu dulceață de struguri Kismis și transferă-le pe raftul din cămară, pentru a te bucura mai târziu de gustul ei.
Descoperă și o rețetă de tort Diplomat cu fructe și frișcă, în care poți folosi dulceața de struguri.