Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Spaniolă

Pentru una dintre gustările zilei, chiar și pentru gustarea din pauza de masă de la birou, îți recomandăm să încerci o rețetă de empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor.

Maria Udrea
Publicat: 2 februarie 2023, 06:00

Galerie foto

Pentru un aspect frumos, aluatul se poate împleti la suprafața plăcintei / Profimedia Images

Empanadas este denumirea unor preparate din bucătăria spaniolă. Sunt, de fapt, niște plăcinte dintr-un aluat fraged cu diferite umpluturi. Acestea pot fi preparate atât la cuptor, cât și prăjite în ulei. Aluatul este asemănător cu cel al clasicelor tarte din bucătăria românească.

Citește și

Umplutura o poate alege fiecare după propriul gust. Se poate opta pentru carne tocată, pentru legume, sau pentru pește, ca în rețeta noastră. Descoperă aici și o rețetă de empanadas cu carne. Preparate la cuptor sunt mai sănătoase. În plus nu mai ai grija stropilor de ulei care murdăresc aragazul. Fileul de ton îl poți înlocui cu orice tip de pește conservat sau proaspăt preparat. Încearcă plăcintele spaniole în orice combinație preferi, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a prepara delicioasele plăcinte sărate din bucătăria spaniolă, vei începe cu pregătirea aluatului. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar mai necesită și un timp de relaxare la rece pentru a deveni ușor de modelat. În intervalul de timp cât aluatul este la frigider, vei pregăti umplutura pentru plăcinte.

Cum prepari aluat fraged pentru empanadas cu file de ton în sos de roșii

Trece făina prin sită într-un bol încăpător și adaugă sarea peste ea. Amestecă cele două ingrediente, apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi. Amestecă-l rapid cu făina până când se formează niște firimituri. Adaugă smântâna și din nou amestecă rapid, până când se omogenizează aluatul.

Vei obține un aluat compact, nu foarte ferm, pe care îl împachetezi în folie și îl pui la frigider pentru 30-40 de minute.

Pregătește ingredientele pentru umplutură

Desfă cu mare atenție conservele de ton și pune conținutul lor într-o sită deasă. Lasă fileul de ton să se scurgă bine, iar uleiul pune-l într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Adaugă ceapa curățată și tocată mărunt și usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecă-le cu o spatulă în uleiul încins până când se pătrund ușor. Apoi, adaugă roșiile decojite și tocate mărunt.

Fierbe sosul la foc de intensitate medie până când se reduce sub jumătate din cantitatea inițială. Asezonează-l cu sare, piper, frunze de oregano și de busuioc, uscate și mărunțite. Stinge focul, lasă sosul să se răcească și îl amesteci cu fileul de ton scurs.

Descoperă și o rețetă de plăcintă cu pește și cartofi, denumită ”Plăcinta pescarului”.

Cum formezi și coci empanadas cu file de ton în sos de roșii

Împarte aluatul în patru părți aproximativ egale și modelează-le în patru bile. Întinde cele patru bile în foi circulare cu diametrele de aproximativ 22-24 cm, pe masa presărată cu făină.

Împarte compoziția pentru umplutură în două și întinde-o peste două din foile de aluat. Deasupra adaugi celelalte foi de aluat simple și formezi două plăcinte. Te poți juca cu aluaturile modelându-l după propria imaginație deasupra plăcintelor.

Așază plăcintele în tava de cuptor, pe hârtie de ciot și unge-le cu ou la suprafață. Pune tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și coace plăcintele pentru 30-35 de minute. Lasă-le să se mai tempereze înainte de a le porționa și savura cu poftă.

Descoperă și rețeta de tarta savuroasă din bucătăria franțuzească: Quiche Lorraine.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Te-ar mai putea interesa și
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos
Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos
Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară
Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
06:00
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără precedent
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără precedent
Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, are trei copii de care e mândră. Cine e și cum arată tatăl acestora
Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, are trei copii de care e mândră. Cine e și cum arată tatăl acestora
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori