Friptură din ceafă de porc la cuptor, fragedă și delicioasă
Pentru un prânz de weekend în familie sau pentru o masă festivă, îți recomandăm o rețetă de friptură din ceafă de porc la cuptor. Te va cuceri combinația echilibrată de gusturi și arome, datorită muștarului și mierii. Vinul roșu aduce o notă bogată, care se îmbină armonios cu aroma de rozmarin. Crusta caramelizată și interiorul suculent oferă o experiență de gust complexă.
Galerie foto
Ceafa de porc este un tip de carne care combină într-un mod echilibrat straturile de carne și grăsime. Aceasta caracteristică o face deosebit de suculentă și savuroasă, fiind ideală pentru fripturi la cuptor, grătar sau prăjită în tigaie. Grăsimea prezentă în ceafă se topește treptat în timpul gătitului, conferind frăgezime cărnii și o textură suculentă, iar aroma acesteia se intensifică sub acțiunea căldurii.
Ceafa de porc este foarte versatilă. Se combină bine cu usturoi, boia, cimbru, rozmarin, dar și cu condimente exotice precum chimenul sau chiar scorțișoara în preparate orientale. Acest tip de carne este popular în multe bucătării internaționale, precum și în cea românească, unde se prepară la grătar, la cuptor, în tocănițe sau la tigaie.
Descoperă și o rețetă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Iar în rândurile de mai jos îți prezentăm detaliat rețeta de friptură din ceafă de porc la cuptor.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a pregăti carnea pentru friptură, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Clătește carnea și tamponeaz-o cu prosoape de hârtie pentru a o usca bine.
Apoi pregătește ingredientele pentru marinarea cărnii.
Cum prepari o friptură din ceafă de porc la cuptor
Într-un bol mic, combină usturoiul pisat, sarea, piperul, boabele de coriandru zdrobite (pentru o aromă ușor citrică), muștarul, mierea și fulgii de ardei iute, dacă dorești o notă picantă. Adaugă uleiul și amestecă bine până când obții o pastă omogenă. Poți folosi ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline. Unge ceafa de porc pe toate părțile cu acest amestec, masând-o bine cu mâinile.
Descoperă și condimentele recomandate pentru carnea de porc, în scopul de a obține cele mai delicioase preparate.
Așază bucata de ceafă de porc într-o tavă de cuptor adâncă. Adaugă crenguțele de rozmarin în jurul cărnii și toarnă vinul roșu și supa (sau apa) în tavă. Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor pentru 1 oră, la 180 de grade Celsius.
După o oră, scoate folia de aluminiu și ridică temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius. Mai lasă friptura în cuptor pentru 20 de minute, stropind-o ocazional cu sosul din tavă, până ce devine aurie și are o crustă caramelizată.
După stingerea focului lasă delicioasa friptură din ceafă de porc să se odihnească 10-15 minute înainte de a o porționa. Astfel sucurile vor rămâne în carne și aceasta se va menține fragedă la servire.
Tot din categoria fripturilor delicioase și ușor de preparat mai poți încerca și rețeta de mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie.