Găluște de cartofi cu bacon afumat, pentru una dintre mesele zilei
Dacă nu mai ai idei de preparate pentru una dintre mesele principale ale zilei, încearcă rețeta de găluște de cartofi cu bacon afumat. Sunt delicioase, sunt foarte consistente și nu se prepară greu.
Compoziția pentru găluște se prepară asemănător cu cea pentru delicioșii și celebri gomboți cu prune. Bineînțeles, excludem partea dulce. Partea interesantă este că poți prepara aceste găluște și din piureul de cartofi care îți rămâne pentru a doua zi. O poți prepara chiar și din 1-2 porții de cartofi natur rămase pentru a doua zi.
Umplutura o poți pregăti după propriul gust. Poți folosi carne tocată, legume sau chiar brânzeturi. Poți folosi cu succes o umplutură din brânză cu spanac. Descoperă aici și o rețetă de quiche cu spanac și brânză, de unde te poți inspira.
Rețeta este delicioasă și combinația de bacon afumat rumenit cu ceapă la tigaie pe care o poți descoperi în rețeta de găluște de cartofi cu bacon afumat, detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea găluștelor constă în pregătirea aluatului de cartofi. Pune cartofii bine spălați la fiert în apă rece, fără a le îndepărta coaja. Lasă-i să fiarbă până când se pătrund la testul cu furculița. Scurge-i de apa fierbinte, trece-i prin apă rece și curăță-i de coajă. Apoi dă cartofii pe răzătoare, adaugă ouăle și, făina și frământă aluatul până când devine omogen și bun de întins.
Descoperă și o rețetă de ruladă cu ciuperci și ardei în aluat de cartofi.
Cum prepari umplutura pentru găluște de cartofi cu bacon afumat
Toacă baconul în cubulețe mici, iar ceapa și verdeața mărunt. Pune ulei într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și adaugă ingredientele în ea. Prepară ingredientele pentru 4-5 minute, atât cât să fie ceapa pătrunsă. Amestecă-le pentru a nu se arde. Apoi transferă amestecul de ingrediente într-o sită deasă și lasă-l la răcit.
Pentru a forma găluștele întinde aluatul de cartofi într-o foaie de 5-6 mm grosime, pe masa presărată cu făină. Folosește sucitorul de aluaturi. Decupează foaia de aluat în forme pătrate cu latura de aproximativ 4 cm. așază câte o lingură din compoziția pentru umplut la mijlocul pătratelor. Ridică colțurile aluatului peste umplutură și modelează găluștele sub forme sferice.
Când le-ai modelat pe toate așază o oală cu apă pe flacăra aragazului. Lasă apa să fiarbă până când începe să clocotească și adaugă o linguriță de sare. Amestecă în apă cu o spatulă până când sarea este dizolvată. Apoi lasă apa să fiarbă din nou și scufundă în ea găluștele. Fierbe-le până când se vor ridica la suprafața apei. Scoate-le cu o spumieră și așază-le pe platoul de servire. Decorează-le cu bucăți mici de bacon și cu verdeață.
Servește delicioasele găluște de cartofi cu bacon afumat calde sau reci, simple sau glazurate cu ketchup sau cu alte sosuri ideale pentru cartofi și fripturi.