Glazura regală - Royal Icing. Rețeta celui mai elegant decor de prăjituri
Glazura regală – Royal Icing, este un preparat foarte dulce folosit pentru decorarea prăjiturilor, biscuiților sau torturilor. Este apreciată pentru textura sa fină și capacitatea de a se întări rapid, creând un finisaj lucios și durabil.
Galerie foto
Rețeta este simplă și ușoară, iar ingredientele sunt puține și foarte accesibile. Unul dintre cele mai cunoscute utilizări ale glazurii regale este decorarea turtei dulci, unde glazura funcționează atât ca adeziv, cât și ca decor. Această glazură adaugă un aer festiv deserturilor și este un simbol al rafinamentului în cofetărie. Poate fi aplicată cu cornete de decor sau pensule, permițând realizarea unor modele creative, perfecte pentru sărbători sau ocazii speciale.
Istoria glazurii regale
Originea glazurii regale este legată de arta cofetăriei europene din secolul al XVII-lea, când aceasta era folosită pentru a decora deserturi festive și torturi servite la curțile regale. Denumirea „royal icing” provine din popularitatea sa în rândul aristocrației, iar rețeta a devenit faimoasă în Anglia, mai ales după ce a fost utilizată pentru tortul de nuntă al Reginei Victoria.
De-a lungul timpului, glazura regală a evoluat dintr-un decor exclusivist într-un preparat esențial în cofetăria modernă. În prezent, este folosită în întreaga lume pentru a crea modele elaborate pe biscuiți, torturi sau prăjituri de Crăciun. Glazura se întărește complet în câteva ore, ceea ce o face ideală pentru decoruri durabile.
Este versatilă, fiind folosită atât pentru decoruri plate, cât și pentru elemente tridimensionale. Poate fi păstrată câteva zile într-un recipient ermetic, la frigider, dar trebuie amestecată din nou înainte de utilizare. Descoperă și o rețetă de turtă dulce decorată cu glazura regală – Royal Icing. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru prepararea glazurii.
Ingrediente
Mod de preparare
De menționat că albușul de ou folosit pentru glazură nu trebuie să fie foarte rece. Lasă-l la temperatura camerei timp de 15-20 de minute și presară un praf de sare peste el. Sarea va ajuta albușurile să se bată perfect, rezultatul fiind o bezea fermă.
Descoperă aici și o rețetă de glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri.
Cum prepari glazura regală – Royal Icing
După ce albușul de ou s-a relaxat la temperatura camerei bate-l ușor cu telul sau cu mixerul până când devine spumos, pentru a ajuta la integrarea uniformă a zahărului pudră.
Adaugă treptat zahărul pudră, amestecând constant cu un mixer la viteză mică, până când obții o consistență fermă și lucioasă. Trece zahărul pudră prin sită pentru a deveni fin și aerat. Dacă este nevoie, macină zahărul cu râșnița specială sau cu o râșniță de cafea. Nu micșora cantitatea de zahăr pentru că este riscul să nu reușească glazura. Finețea zahărului și cantitatea sunt factori determinanți în reușita unei glazuri consistente și lucioase.
Pentru decoruri fine prepară o glazură mai fluidă adăugând și câteva picături de apă. Pentru contururi sau decoruri în relief, repară o textură mai densă.
Încorporează sucul de lămâie pentru a oferi glazurii o ușoară aciditate care echilibrează dulceața.
Apoi poți adăuga colorant alimentari și amestecă până la obținerea nuanței dorite.
Tot din categoria glazurilor delicioase și elegante pentru deserturi îți mai recomandăm să încerci și rețeta de glazură de cafea și ciocolată.