Gnocchi cu sos de gorgonzola. Cremozitate intensă și rafinament italian

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Italiană

Gnocchi cu sos de gorgonzola sunt o combinație perfectă între textura moale și pufoasă a găluștelor de cartofi și bogăția unui sos cremos, intens aromat. Acest preparat este un adevărat simbol al bucătăriei italiene, aducând un echilibru subtil între simplitate și rafinament. Gorgonzola, cu textura sa catifelată și gustul ușor picant sau dulceag (în funcție de tipul ales), se topește într-un sos mătăsos, care îmbracă perfect fiecare gnocchi.

Maria Udrea
Publicat: 26 februarie 2025, 10:23

Galerie foto

Acest fel de mâncare este ideal pentru o cină reconfortantă, rapidă / Shutterstock

Acest fel de mâncare este ideal pentru o cină reconfortantă, rapidă, dar cu un aer sofisticat specific unei rețete autentice italiene. Cremozitatea sosului, intensitatea gorgonzolei și textura moale a gnocchi fac din acest fel de mâncare o adevărată experiență culinară. Se servește fierbinte, presărat cu nuci crocante și un strop de piper proaspăt măcinat, pentru o experiență culinară completă.

Aceiași gnocchi de cartofi îi mai poți prepara și cu sos de roșii aromat. Și aceasta este o rețetă destul de simplă, dar consistentă și delicioasă. Iar în rândurile de mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas pentru gnocchi cu sos de gorgonzola.

Ingrediente

Mod de preparare

Prima dată vei pregăti aluatul de cartofi, dacă optezi pentru a prepara gnocchi în casă. Acesta se prepară simplu, dar necesită mai mult timp pentru fierberea și curățarea cartofilor, apoi frământarea aluatului

Cum prepari gnocchi cu sos de gorgonzola

Pentru aluat mai întâi fierbe cartofii în coajă, până devin foarte moi (aproximativ 25-30 de minute). Curăță-i cât sunt încă calzi și pasează-i bine cu un zdrobitor sau printr-o sită fină. Nu folosi blenderul, deoarece textura va deveni lipicioasă.

Amestecă piureul de cartofi cu făina, sarea și gălbenușul, frământând ușor până obții un aluat omogen și ușor lipicios.

Împarte aluatul în mai multe bucăți și rulează-le în suluri subțiri (1,5 cm diametru). Taie bucăți de 2 cm și apasă-le ușor cu o furculiță pentru a obține textura caracteristică.

Pune gnocchi pe o tavă presărată cu făină și lasă-i să se odihnească 10 minute.

După acest interval de timp fierbe apă cu sare într-o oală mare. Când dă în clocot, adaugă gnocchi în tranșe mici. Când aceștia se ridică la suprafață (aproximativ 2 minute), scoate-i cu o spumieră și pune-i deoparte.

Descoperă și alte 3 sosuri albe pentru paste.

Prepararea sosului de gorgonzola

Într-o tigaie largă, topește untul la foc mic. Adaugă smântâna lichidă și gorgonzola tăiată bucăți mici. Amestecă ușor, până când brânza se topește complet și sosul devine cremos. Adaugă parmezanul ras (dacă folosești) și piper proaspăt măcinat. Amestecă până se încorporează.

Adaugă gnocchi fierți direct în sos și amestecă ușor, astfel încât fiecare bucățică să fie bine îmbrăcată în sosul de gorgonzola.

Dacă sosul este prea gros, adaugă 1-2 linguri din apa în care au fiert gnocchi.

Presară peste delicioșii gnocchi cu sos de gorgonzola nuci tocate și frunze proaspete de salvie sau pătrunjel.

Servește imediat, cu extra parmezan și piper proaspăt măcinat.

Acești gnocchi sunt moi, pufoși și ușor elastici, absorbind perfect sosul cremos. Gorgonzola oferă un contrast perfect între dulceața cartofilor și savoarea intensă, ușor picantă a brânzei. Untul și smântâna accentuează cremozitatea, iar parmezanul și piperul completează armonios gustul.

Poți servi delicioșii preparatul alături de un vin alb sec.

Dacă vrei un plus de prospețime, poți adăuga câteva frunze de rucola sau un strop de suc de lămâie.

Pentru o variantă mai light, poți folosi lapte în loc de smântână și poți reduce cantitatea de unt.

Citește și
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă
Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
Coaste de porc cu vin la cuptor, fragede și savuroase
Coaste de porc cu vin la cuptor, fragede și savuroase
Te-ar mai putea interesa și
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Tiramisu cu caramel. O variantă delicioasă a celebrului desert italian
Tiramisu cu caramel. O variantă delicioasă a celebrului desert italian
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
10:25
Tacos cu carne de vită și avocado. Echilibrul perfect între savoare și prospețime Tacos cu carne de vită și avocado. Echilibrul perfect între savoare și prospețime
10:23
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Cremozitate intensă și rafinament italian Gnocchi cu sos de gorgonzola. Cremozitate intensă și rafinament italian
25 februarie, 10:25
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
25 februarie, 10:08
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
24 februarie, 14:08
Eclere cu cremă patiseră. Eleganță și rafinament într-un desert clasic Eclere cu cremă patiseră. Eleganță și rafinament într-un desert clasic
24 februarie, 08:53
Plăcintă cu cartofi și jumări. Un preparat gustos și sățios Plăcintă cu cartofi și jumări. Un preparat gustos și sățios
23 februarie, 06:40
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
23 februarie, 05:27
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie 5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...

Parteneri

Salată Shuba. Rețetă tradițională din bucătăria rusească
Salată Shuba. Rețetă tradițională din bucătăria rusească
Momentul opririi în trafic a lui Călin Georgescu. Ce i-a spus avocatul la telefon
Momentul opririi în trafic a lui Călin Georgescu. Ce i-a spus avocatul la telefon
Prima reacţie a lui Gigi Becali după ce Călin Georgescu a fost săltat de poliţişti! Patronul FCSB-ului a anunţat o decizie radicală
Prima reacţie a lui Gigi Becali după ce Călin Georgescu a fost săltat de poliţişti! Patronul FCSB-ului a anunţat o decizie radicală
Dana Roba, schimbare radicală de look. Cum s-a vopsit și cât de lung i-a crescut părul după tragicul eveniment
Dana Roba, schimbare radicală de look. Cum s-a vopsit și cât de lung i-a crescut părul după tragicul eveniment
Cu cine s-a împrietenit Meryem Uzerli pe platourile de filmare ale seriei Suleyman Magnificul. Declarația a venit ca o surpriză
Cu cine s-a împrietenit Meryem Uzerli pe platourile de filmare ale seriei Suleyman Magnificul. Declarația a venit ca o surpriză
Fenomen astronomic unic în viață, vizibil și în România. Când vei putea vedea pe cer parada planetelor
Fenomen astronomic unic în viață, vizibil și în România. Când vei putea vedea pe cer parada planetelor
Terină de pui cu măsline și fistic, învelită în bacon
Terină de pui cu măsline și fistic, învelită în bacon
Înțelegerea mofturilor alimentare la copii: care sunt cauzele și ce poți face ca părinte
Înțelegerea mofturilor alimentare la copii: care sunt cauzele și ce poți face ca părinte
Jennifer Lopez a colaborat cu hairstylistul Jesus Guerrero înainte de moartea sa fulgerătoare, la doar 34 de ani
Jennifer Lopez a colaborat cu hairstylistul Jesus Guerrero înainte de moartea sa fulgerătoare, la doar 34 de ani
Băuturi care pot încetini procesul de îmbătrânire. Cum pot oferi un aspect mai tânăr
Băuturi care pot încetini procesul de îmbătrânire. Cum pot oferi un aspect mai tânăr
fresh

De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci

De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci

Plăcintă cu cartofi și jumări. Un preparat gustos și sățios

Plăcintă cu cartofi și jumări. Un preparat gustos și sățios

Eclere cu cremă patiseră. Eleganță și rafinament într-un desert clasic

Eclere cu cremă patiseră. Eleganță și rafinament într-un desert clasic

Tacos cu carne de vită și avocado. Echilibrul perfect între savoare și prospețime

Tacos cu carne de vită și avocado. Echilibrul perfect între savoare și prospețime

Gnocchi cu sos de gorgonzola. Cremozitate intensă și rafinament italian

Gnocchi cu sos de gorgonzola. Cremozitate intensă și rafinament italian