Hummus cu dovleac copt, mai aromat și frumos colorat
Dacă adori rețata clasică de hummus oriental, îți recomandăm s-o testezi în cât mai multe variante. Îți oferim mai jos o rețetă delicioasă de hummus cu dovleac copt.
Dovleacul copt, cu siguranță, este pe placul tuturor, pentru că este savuros, dar și sănătos. Se poate consuma simplu, glazurat cu miere sau alt sos dulce, dar se poate include și în alte preparate culinare. Din dovleac poți prepara rețete de mâncăruri gustoase și hrănitoare, dar și deserturi savuroase.
Îl poți folosi ca umpluturi la tarte, plăcinte sau prăjituri, dar poate fi inclus, cu succes și în aluaturi. În plus, dovleacul este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii. Nu conține nici grăsimi saturate sau colesterol. Are un conținut bogat de fibre dietetice, antioxidanti, minerale și vitamine.
Cât despre hummusul oriental acesta este unul dintre aperitivele cele mai populare, în toate bucătăriile lumii. Se servește cu celebrele lipii orientale, pe care le poți prepara și acasă.
Pornind de la rețeta clasică, se pot face diferite combinații pentru a oferi hummusului savoare, culoare și cremozitate. Una dintre aceste combinații este cea de hummus cu dovleac copt, a cărei rețetă ți-o oferim în rândurile de mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei de hummus constă în coacerea dovlecului. Taie dovleacul în felii mai subțiri și curăți-le de nervuri și semințe. Așază feliile de dovleac într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și, cu ajutorul unei pensule, unge-le cu ulei de măsline. Presară peste ele puțin cimbrișor și pune-le la copt, la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute. În ultimele 15 minute strecoară printre feliile de dovleac și cățeii de usturoi.
Cum prepari hummus cu dovleac copt
După ce ai pregătit dovleacul și l-ai copt, pasează-i miezul și transformă-l în piure. Curăță și cățeii de usturoi copți și pasează-i și pe aceștia împreună cu dovleacul.
Descoperă și cum poți prepara cel mai bun dovleac copt la cuptor.
Lasă piureul de dovleac deoparte și pregătește celelalte ingrediente. Scurge boabele de năut, clătește-le cu apă rece și pune-le în recipientul unui blender electric. Nu arunca lichidul în care a fost conservat năutul pentru că vei mai folosi din el în hummus, la final, când vei potrivi textura acestuia.
Adaugă în recipientul blenderului și pasta de susan, sucul de la 1/2 lămâie și 1/2 lime și puțin ulei de măsline, dar și piureul de dovleac copt amestecat cu usturoiul copt. Pornește blenderul și transformă toate aceste ingrediente într-o pastă densă. Adaugă sare, piper și chimion, gustă cpmpoziția obținută și în funcție de gust mai adăugă ce consideri pentru a atinge gustul optim. Potrivește-i textura cremoasă adăugând și puțin din lichidul de la boabele de năut.
Poeționează deliciosul hummus cu dovleac copt în boluri de servire și decorează-l cu ulei de măsline, frunze de pătrunjel, semințe de susan și de dovleac.
Este foarte gustos și în această variantă, mai ales servit cu lipii de casă sau cu felii de pâine prăjite.
Descoperă și rețeta clasică pentru lipii preparate în casă.