Iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta tradițională

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă nu știi ce să pregătești pentru a fi în ton cu vremea, încearcă o oală de iahnie de fasole cu ciolan este întotdeauna o idee bună.

Iahnie de fasole cu ciolan servită pe o farfurie albă
Iahnia de fasole cu ciolan se servește cu mămăligă și murături / Shutterstock

Iahnia de fasole cu ciolan, cu cârnați, cu afumătură sau simplă este unul dintre preparatele tradiționale românești.

Cu un pahar de țuică alături și cu un bol de murături, poți face o masă absolut delicioasă, mai ales în luni reci de toamnă sau de iarnă. O poți prepara și mânca oricând.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se lasă fasolea albă la înmuiat în apă rece peste noapte sau minimum 8 ore. Apoi se clătește fasolea și se pune într-o oală mare.

Cum prepari rețeta de iahnie de fasole

Se acoperă cu apă și se fierbe la foc mediu până când fasolea este aproape fiartă, aproximativ 1-1,5 ore. Se îndepărtează spuma care se formează la suprafață pe parcursul fierberii.

Într-o altă oală sau cratiță, se pune ciolanul tăiat în bucăți mai mici și se adaugă apă suficientă pentru a acoperi ciolanul. Se fierbe până când carnea este aproape fiartă.

Într-o tigaie mare sau cratiță, se încinge puțin ulei și se călește ceapa până devine transparentă. Se adaugă usturoiul și se călește încă 1-2 minute. Se adaugă pastă de roșii sau roșii tocate dacă se folosesc și se călește amestecul încă 2-3 minute.

Se adaugă fasolea fiartă și scursă în cratiță peste ceapă și usturoi. După aceea se amestecă bine și se adaugă și bucățile de ciolan fiert împreună cu puțin din zeama în care a fiert. Se adaugă foi de dafin, sare și piper după gust. Se pot adăuga și condimente suplimentare în funcție de preferințe.

Se lasă totul să fiarbă la foc mediu timp de încă 30-40 de minute pentru a se îmbina aromele și pentru a se îngroșa consistența.

Iahnia de fasole cu ciolan poate fi servită caldă alături de pâine proaspătă sau mămăliguță.

Iahnia de fasole cu ciolan are mai multe versiuni în funcție de zona țării în care este pregătită. De cele mai multe ori diferă condimentele folosite.

Cum se face mâncarea de fasole cu ciolan la ceaun

Dacă ai posibilitatea să faci iahnia de fasole cu ciolan la ceaun, atunci nu ezita. Gustul nu este neapărat mai bun, dar experiența în sine este una plăcută, mai ales dacă ești împreună cu oameni dragi.

Gătitul în ceaun permite un amestec mai uniform al aromelor și a ingredientelor. În plus, gătirea se face lent, care poate intensifica gustul și textura mâncării. Încearcă și rețeta clasică de iahnie. Este simplă și rapidă.

Pentru a găti la ceaun trebuie să respecți rețeta de mai sus, doar că înainte ai de făcut câțiva pași suplimentari. Dacă este un ceaun nou sau unul care necesită re-asezonare, spală-l bine cu apă caldă și detergent, apoi asezonează-l.

Aplică ulei vegetal pe interior și pe capac, apoi încălzește ceaunul în cuptor timp de o oră la o temperatură medie. Înainte de a găti, încălzește ușor ceaunul pentru a elimina umezeala și pentru a preveni aderarea mâncării.

Un alt pas important este să pregătești focul. Poți folosi cărbuni, lemn sau o combinație a ambelor pentru a obține căldura necesară. Asigură-te că ai suficient lemn sau cărbuni pentru a menține focul aprins pe durata gătitului.

Reglează intensitatea focului pentru a menține o temperatură constantă în ceaun. Focul ar trebui să fie suficient de puternic pentru a menține un gătit continuu, dar nu atât de intens încât să ardă mâncarea. Adaugă lemn sau cărbuni în mod regulat pentru a menține focul.

Poți folosi un ventilator sau un suflător pentru a crește intensitatea focului, dacă este necesar.

Pe lângă ceaun, vei avea nevoie de o lingură de lemn sau metal, un tel sau o furculiță de bucătărie pentru a amesteca și pentru a testa consistența mâncării și mănuși rezistente la căldură pentru a proteja mâinile.

Trucuri pentru cea mai bună fasole cu ciolan

Iahnia de fasole cu ciolan nu are un proces complicat de preparare, însă trebuie să respecți câțiva pași ca să iasă cu adevărat delicioasă.

Optează pentru fasole albă de bună calitate și las-o la înmuiat peste noapte în apă rece pentru a se hidrata în mod corespunzător și a scurta timpul de gătire. Ciolanul trebuie să fie și el de calitate. Dacă poți, cere-i măcelarului să îl tăie în bucăți mai mici pentru a facilita gătirea și pentru a absorbi aromele mai bine.

Fierbe fasolea separat înainte de a o adăuga în preparat. În timp ce o fierbi, pune frunze de dafin, piper negru întreg și alte mirodenii precum cimbru sau boabe de coriandru pentru a da adâncime și complexitate gustului.

Unul dintre aspectele de care trebuie să ții cont este că iahnia de fasole trebuie gătită la foc mic pentru un timp mai îndelungat. În felul acesta îi lași aromele să se combine lent pentru un gust mai bogat și mai intens.

După ce fasolea și ciolanul sunt gata, lasă mâncarea să stea câteva minute înainte de a fi servită. Acest lucru permite aromei să se integreze și să se intensifice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de fasole de post
Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă
Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză în bol de servire, alături de o lingură și o bucată de pâine
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Galerie foto
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
12 august, 06:29
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
12 august, 05:19
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. Suntem hoţi cu toţii
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. "Suntem hoţi cu toţii"
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. "Suntem hoţi cu toţii"
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
închide