Jumări de porc. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă

Fără coacere
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dintre rețetele cu carne de porc preparate în preajma sărbătorilor de iarnă rețeta de jumări de porc este cea mai ușoară. Dacă nu ai încercat-o încă, nu mai ezita, pentru că jumările preparate în casă sunt cele mai gustoase.

Maria Udrea
Publicat: 10 decembrie 2022, 06:50

Galerie foto

Jumările sunt delicioase servite cu ceapă roșie și căței de usturoi / Shutterstock

Jumările sunt printre cele mai îndrăgite specialități din carne de porc. Le poți consuma ca aperitiv, servite cu ceapă roșie, sau cu ceapă verde și usturoi. Jumările sunt delicioase servite și cu muștar sau cu pastă de hrean. Dacă sunt crocante și cu un procent consistent de carne, deliciul este maxim.

Jumările nu se consumă doar ca atare ci pot fi incluse în diferite preparate. Iahnia de fasole este și mai delicioasă dacă se adaugă în ea și câteva jumări. Dacă mai pui și o salată de murături lângă ea, sigur mai ceri o porție la masă. Nici mâncarea de varză cu jumări nu este mai prejos. După ce ne răsfățăm de sărbători cu tradiționalele sarmale, următoarea rețetă de varză preparată este, cu siguranță, rețeta de varză acră cu jumări.

Citește și

Mai amintim și de omleta cu jumări, perfectă pentru a fi savurată înainte de a pleca la birou. Jmările mai pot fi incluse și în diferite aluaturi. În Ardeal, îndeosebi, se prepară pâine cu jumări, dar și saleuri și sărățele.

Pasta de jumări este de asemeni tradițională în Ardeal. Se servește ca aperitiv cu pâine prăjită sau diferite aluaturi crocante. Dacă ți-am deschis apetitul cu aceste rețete de preparate, îți oferim mai jos rețeta jumărilor de porc pentru a o prepara și tu și a te bucura și tu de gustul lor.

Ingrediente

Mod de preparare

Important pentru reușita celor mai gustoase jumări este alegerea tipului de carne. Apoi urmează procedeul de pregătirii a acesteia, după care preparare jumărilor.

Pașii necesari pentru a prepara jumări de porc

Pentru reușita celor mai crocante și gustoase jumări, optează pentru slănina de porc împănată cu carne. Fleica de porc este porțiunea care are un procent de carne aproape egal cu cel de grăsime. Este ideală pentru a prepara jumări din ea. Pe lângă aceasta ai nevoie și de o bucată de slănină mai grasă, necesară formării unturii.

După ce ai ales grăsimea de porc pentru jumări pune-o pe un tocător de lemn și taie din ea fâșii de 3-4 cm lățime. Apoi taie fâșiile în cuburi și pune-le într-un vas încăpător. Presară sare peste ele și amestecă-le bine pentru a pătrunde sare în toate bucățile de grăsime. Pune vasul la rece de seara până dimineața, dacă dorești să prepari jumările pentru a nu le consuma imediat.

A doua zi pune jumările într-o sită și lasă-le să se scurgă de lichidul format în vas. Pune câteva jumări într-un ceaun așezat la foc mediu. Adaugă 1-2 linguri de apă și amestecă în ceaun din când în când pentru a se topi grăsimea și a se rumeni jumările uniform.

Când se formează untura și jumările își schimbă culoarea în auriu, adaugă o ceapă curățată și tăiată în sferturi. Ceapa va oferi gust bun și aromă atât jumărilor cât și unturii. Când ceapa începe să se ardă, se va înlătura din untură cu o spumieră.

Când delicioasele jumări de porc devin crocante, scoate-le cu o spumieră din untură și pune-le într-o sită, la scurs.

Strecoară și untura, las-o să se tempereze și pune-o în borcane de sticlă sterilizate. Închide borcanele cu capacele lor și pune-le la loc răcoros. Acestea se păstrează la loc răcoros. Untura îți va fi de folos la rețetele de friptură, dar și la diferite rețete de aluaturi fragede. Îți oferim în acest scop și o rețetă de cornulețe țigarete care se prepară cu untură.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Jumări crocante de porc. Rețeta de casă
Jumări crocante de porc. Rețeta de casă
Friptură din mușchiuleț de porc împletit. O friptură delicioasă cu aspect spectaculos
Friptură din mușchiuleț de porc împletit. O friptură delicioasă cu aspect spectaculos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros