Lipii cu cartofi, la tigaie. Rețeta pe care o poți prepara în 20 de minute
Aceste lipii cu cartofi, la tigaie sunt atât de bune încât le poți mânca simple. Dacă vrei, poți înfășura în ele carne mărunțită, salate și sosuri sau le poți folosi în loc de tacâmuri pentru tocănițe sau alte tipuri de mâncăruri.
Rețeta pentru lipii de cartofi este foarte simplă. Poți să faci un piure proaspăt de cartofi sau poți să folosești resturile rămase de la masă pentru a face lipiile pentru mic-dejun. Se potrivesc cu multe feluri de mâncare de curry, preparate din carne, varză călită. De fapt, posibilitățile sunt nelimitate.
Pentru a face lipii cu cartofi la tigaie nu ai nevoie decât de cartofi, puțin unt, jumătate de cană de lapte, sare și făină. În unele variante se folosesc doar cartofi fierți, fără unt sau lapte, așa că poți să faci și varianta economică dacă vrei.
Procesul de frământare este unul simplu și nu ai nevoie de timp pentru ca aluatul să dospească. Află mai multe despre cum poți depozita corect cartofii și ceapa.
Ingrediente
Mod de preparare
Cartofii se spală, se curăță de coajă și se pun la fiert până se înmoaie. Apoi se pasează împreună cu untul sarea și lapt ele până devin piure. După aceea se pun împreună cu făina într-un vas și se amestecă până când se formează un aluat lipicios.
Cartofii pentru piure trebuie să fie albi, mai făinoși. Ca să nu dai greș, alege-i pe cei care sunt etichetați ca fiind pentru fiert sau pentru piure. Ideal este să îi tai în cuburi de dimensiuni egale pentru a se fierbe în același timp toți.
Pașii necesari penru prepararea lipiilor cu cartofi
Partea importantă a preparării acestor lipii de cartofi este prepararea piureului. Trebuie să insiști astfel încât toți cartofii să fie bine pisați, iar piureul să fie mătăsos și neted. Folosește dacă este nevoie, la final și un tel pentru a-l face cu adevărat pufos.
Aluatul va fi moale, dar nu trebuie să fie prea lipicios, dar nici prea uscat. Dacă ți se pare că mai are nevoie de făină adaugă, dar doar dacă este mult prea lipicios pentru a fi manevrat. Ține cont de faptul că vei mai folosi făină și când vei întinde lipiile.
Apoi se rulează într-un sul și se taie în 8 bucăți. Din fiecare dintre acestea se formează o bilă.
Se pudrează cu făină blatul de lucru. Se întinde fiecare bilă cu ajutorul unui sucitor. Aluatul trebuie să fie subțire.
Se pune pe foc o tigaie. Când s-a încins se pune una dintre lipii și se gătește aproximativ 2 minute—1 minut pe fiecare parte. Se servesc calde.
Variante ale lipiilor cu cartofi la tigaie
Dacă vrei ca lipiile tale să fie mai aromate poți să adaugi în aluat ierburi aromatice proaspete sau uscate. Poți pune pătrunjel, mărar, cimbru, mentă, busuioc sau coriandru. Pentru niște lipii mai sănătoase, dar și cu un plus de textură poți să folosești semințe de chia sau de in.
Lipiile pot fi preparate și din făină integrală. Pentru cele mai bune rezultate folosește un raport de 1:1 cu făină albă. Așadar, pentru rețeta noastră pune 120 g de făină albă și 120 g de făină integrală.