Magiun de prune. Rețetă tradițională românească

Fără coacere
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

S-au copt prunele negre, cărnoase și aromate, perfecte pentru a le conserva aroma pentru sezonul rece. Printre rețetele de gem, dulceață sau compot, nu ezita să prepari și rețeta tradițională românească de magiun de prune.

Maria Udrea
Publicat: 18 august 2022, 06:18

Galerie foto

Magiunul de prune este delicios servit la mic dejun pe felii de pâine tartinate cu unt / Shutterstock

Magiunul este un preparat vechi din străbuni, poate singurul care nu lipsea din cămara nimănui. Se prepară doar din prune, fără zahăr și fără alte arome. Prunele se fierb timp îndelungat, până când rezultă o pastă groasă și necursivă.

Un aspect important în reușita magiunului constă în alegerea prunelor. Prunele mai puțin zemoase sunt cele mai potrivite pentru acest tip de gem. Sunt cărnoase, iar magiunul va fierbe într-un timp mai scurt.

Citește și

Un alt aspect în reușita magiunului constă în alegerea vasului de fiert. Pe vremea bunicilor, acesta se fierbea în ceaune sau cazane mari de fontă, așezate la foc de lemne. Nu-i nimic dacă nu dispui de astfel de vase. În zilele noastre, se poate prepara magiunul și pe aragaz sau în cuptor, folosind cratițe de inox, cu baza din mai multe straturi.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al magiunului tradițional românesc.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe prepararea magiunului de prune, este important să te înarmezi cu răbdare. Răbdarea de a petrece mult timp pe lângă cratița cu prune.

Alege prune mari, negre și bine coapte. Cel mai bun soi de prune pentru magiun este soiul Bistrița. Acestea se coc la sfârșit de vară sau început de toamnă. Dar dacă nu găsești acest soi de prune, optează pentru prune cu coaja închisă la culoare. Sunt mai aromate și mai puțin zemoase.

Pași necesari pentru magiun de prune

Spală bine prunele și lasă-le să se scurgă. Poți să le ștergi cu prosoape de hârtie pentru a scurta timpul de pregătire a acestora. Cu ajutorul unui cuțit mic pentru legume, sparge prunele în jumătăți. Răzuiește cu cuțitul și miezul prunelor care mai rămâne pe sâmburi. Este păcat să se piardă din cantitatea acestora, dar și din dulceața lor.

Pune prunele în cratiță și așază cratița pe flacăra aragazului. Dacă deții un disc metalic, sau un grătar este indicat să îl așezi sub cratiță. Astfel flacăra aragazului nu va mai veni în contact direct cu cratița și riscul de a se arde magiunul este mai mic. Pentru început, folosește flacăra la intensitate medie. Lasă prunele să fiarbă fără a le amesteca până când se formează sirop, iar jumătățile de prune plutesc la suprafața acestuia.  Din acest moment, redu intensitatea flăcării la minim. Fierbe magiunul de prune până când se reduce cu mult sub jumătatea volumului inițial. Dacă pentru rețeta de gem de prune ținem cont ca volumul gemului să fie redus la jumătate la magiun va trebui redus cam la două treimi din volum.

Amestecă constant în timpul fierberii magiunului folosind o lingură sau o spatulă din lemn. Insistă cu amestecatul la baza cratiței, pentru a nu se lipi magiunul, dar și pe lateralele acesteia. Amestecă cu mare atenție pentru a nu te accidenta de la stropii de magiun.

Vezi mai multe imagini cu magiunul de prune în GALERIA FOTO!

Un aspect important în reușita magiunului de prune constă în alegerea unei cratițe cu baza formată din mai multe straturi / Shutterstock

Dacă prunele nu sunt foarte zemoase, deliciosul magiun de prune va fierbe în 3-4 ore.

După fierbere, pune magiunul fierbinte în borcane sterilizate. Închizi ermetic borcanele cu capacele aferente ți le acoperi cu ștergare sau cu o pătură. Este important pentru o conservare corectă ca borcanele să se răcească lent.

Și pentru că sezonul fructelor de pădure încă nu s-a încheiat, îți oferim și o rețetă de gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină.

 

Citește și
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură răsturnată cu prune. Rețeta e simplă și rezultatul foarte aspectuos
Prăjitură răsturnată cu prune. Rețeta e simplă și rezultatul foarte aspectuos
Suc de roșii pentru iarnă, în sticle de plastic: rețeta rapidă
Suc de roșii pentru iarnă, în sticle de plastic: rețeta rapidă
Ketchup de casă. Rețetă simplă și ușor de preparat
Ketchup de casă. Rețetă simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
06:53
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
10 mai, 08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
10 mai, 06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
2
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a...
3
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Dacă adori orezul cu lapte, dar vrei să aduci îmbunătățiri rețetei din copilărie, îl poți prepara sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Te va cuceri textura cremoasă a...
4
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai...
5
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah. Nu este o...

Parteneri

Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
Cea mai cunoscută amantă din România, ce a stat 16 ani cu un milionar însurat, are o nouă pasiune: „Fac ceva ce duce la rezultat”
Cea mai cunoscută amantă din România, ce a stat 16 ani cu un milionar însurat, are o nouă pasiune: „Fac ceva ce duce la rezultat”
Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic. De câte ori a fost căsătorit actorul și cum s-au cunoscut cei doi
Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic. De câte ori a fost căsătorit actorul și cum s-au cunoscut cei doi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase și muncitoare persoane pe care le-am întâlnit vreodată”
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase și muncitoare persoane pe care le-am întâlnit vreodată”
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
fresh

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni