Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios

Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

Dacă nu mai știi ce să gătești pentru a-ți cuceri familia cu un prânz delicios, încearcă rețeta de mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos. Acest preparat combină textura cremoasă a mămăligii îmbogățite cu parmezan și aroma intensă a ciupercilor gătite într-un sos delicat.

Maria Udrea
Publicat: 4 ianuarie 2025, 05:39

Galerie foto

Mămăliga cu parmezan și ciuperci se servește caldă / Shutterstock

Este o rețetă reconfortantă, ideală pentru prânzuri savuroase sau cine elegante. Parmezanul oferă un gust ușor sărat și o consistență catifelată mămăligii, în timp ce ciupercile, gătite în smântână și usturoi, adaugă profunzime și un parfum deosebit.

Citește și

Mămăliga este un preparat tradițional din bucătăria românească, dar și din alte regiuni ale lumii, cunoscută pentru simplitatea și versatilitatea sa. Este realizată din făină de porumb (mălai) și apă. Are o textură cremoasă sau fermă, în funcție de proporțiile ingredientelor și de modul de preparare. Rețeta este versatilă, poate fi reinterpretată atât în forme tradiționale, cât și moderne, cum ar fi combinațiile cu brânzeturi fine, legume sau sosuri sofisticate.

Descoperă și o rețetă de mămăligă la cuptor în straturi sau pături de mămăligă. Iar mai jos îți oferim rețeta de mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Rețeta conține două elemente care se prepară separat, apoi se servesc împreună, fierbinți. Poți opta pentru ciupercile champignon sau pentru alte tipuri de ciuperci, după preferințe.

Cum prepari rețeta de mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos

Poți prepara cele două elemente ale rețetei în același timp, dar înainte de a aprinde aragazul, ocupă-te de pregătirea ingredientelor pentru ciupercile cu sos. Acestea necesită curățare, clătire și tocare. Este indicat să le ai pregătite înainte de a pune mămăliga la fiert, pentru că mai apoi nu vei mai ave timp suficient să te ocupi de ele. Prepararea mămăligii necesită mai multă atenție decât prepararea sosului.

Cum prepari mămăliga cu parmezan

Pune apa la fiert într-un ceaun sau o cratiță, așezată pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie.

Când apa începe să clocotească, adaugă sarea și amestecă până la dizolvarea acesteia. Apoi adaugă treptat mălaiul, amestecând continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor.

Redu focul la minim și continuă să fierbi mămăliga, amestecând des, timp de 10-15 minute, până devine cremoasă. Adaugă untul și parmezanul ras, amestecând până când se topesc complet și compoziția devine fină.

Cum prepari ciupercile cu sos

Curăță ceapa și usturoiul, apoi clătește-le și scurge-le. Toacă ceapa în fâșii și pune-o la călit într-o tigaie adâncă, cu puțin ulei. Presară puțină sare peste ceapă, pentru a o ajuta să se deshidrateze și să nu se ardă. Adaugă și doi căței de usturoi tocați rondele și amestecă-i cu ceapa.

Când ceapa pătrunde ușor și devine translucidă adaugă ciupercile tăiate în felii mai grosiere. Ia o spatulă și amestecăm ușor ciupercile cu ceapa și usturoiul din tigaie, apoi lasă-le să se gătească până când se înmoaie, iar lichidul format se evaporă.

Adaugă ardeiul curățat și tocat în franjuri și amestecă-l bine cu ciupercile și celelalte ingrediente. Apoi toarnă sucul de roșii, presară condimentele și mai gătește toate ingredientele să timp de 7-8 minute, la foc de intensitate mică.

Pune delicioasa mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos în boluri și servește mâncarea caldă, decorată cu crenguțe mici de cimbru proaspăt, sau cu pătrunjel verde.

Iar dacă mai dorești și alte rețete asemănătoare, mai poți încerca și rețeta de bulz la cuptor cu mămăligă și brânză.

Citește și
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Te-ar mai putea interesa și
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:31
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
06:11
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre
05:21
Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
6 ianuarie, 06:36
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
6 ianuarie, 05:20
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
6 ianuarie, 05:19
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
5 ianuarie, 11:40
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
5 ianuarie, 06:02
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Ciorbă de văcuță. Rețetă pentru un prânz savuros și hrănitor
Ciorbă de văcuță. Rețetă pentru un prânz savuros și hrănitor
Românca înjunghiată de soț în parcarea unui Lidl din Italia, salvată de martorii care l-au bătut cu pietre pe agresor: "Noi suntem mulți, el e doar unul"
Românca înjunghiată de soț în parcarea unui Lidl din Italia, salvată de martorii care l-au bătut cu pietre pe agresor: "Noi suntem mulți, el e doar unul"
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Cum arată soţia lui Liviu Ciobotariu. La 53 de ani, Carmen străluceşte la fiecare apariţie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
Cum ar fi arătat cel mai puternic faraon din Egiptul Antic, de fapt. Fața sa reală a fost dezvăluită după mii de ani
Cum ar fi arătat cel mai puternic faraon din Egiptul Antic, de fapt. Fața sa reală a fost dezvăluită după mii de ani
Tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide
Tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide
Infecțiile streptococice la copii: cum să recunoști și să tratezi amigdalita
Infecțiile streptococice la copii: cum să recunoști și să tratezi amigdalita
Fiul lui John Lennon a mărturisit că nu a făcut niciodată parte din „cercul apropiat” al trupei Beatles: „Nu am avut nicio legătură cu Beatles sau cu tata”
Fiul lui John Lennon a mărturisit că nu a făcut niciodată parte din „cercul apropiat” al trupei Beatles: „Nu am avut nicio legătură cu Beatles sau cu tata”
Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”: simptome, transmitere și tratament
Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”: simptome, transmitere și tratament
fresh

Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive

Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine

Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine

Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice

Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice