Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Mic dejun
bucătăria: Grecească

Tot ce ai nevoie pentru un mic dejun perfect sunt aceste pita cu textură moale și cu un exterior ușor crocant. Unse cu puțin unt simplu sau aromatizat cu usturoi sau ierburi sunt absolut delicioase. Iată cea mai simplă rețetă de pâine pita.

Cristina Catană
Publicat: 26 mai 2024, 06:34
Pita se poate umple cu salate sau carne / Shutterstock

Pita este originară din Orientul Mijlociu. Este cel mai vechi tip de pâine, fiind preparată încă de acum 4.000 de ani potrivit dovezilor istorice. Numele „pita” înseamnă pur și simplu „pâine plată”, iar grecii au fost primii care au folosit acest termen. În Antichitate se mai întâlnea și în Egipt, dar și în Imperiul Roman. Inițial, această pâine era coaptă pe pietre încinse sau în cuptoare de lut, iar tehnica sa de coacere a fost rafinată de-a lungul secolelor.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un castron, se pun lapte și apă calduțe, drojdia uscată și zahărul. Se amestecă astfel încât să se dizolve bine drojdia.

Cum prepari rețeta de pâine pita

După ce aceasta s-a activat, se adaugă făina și se frământă energic cu mâna. Apoi se pune uleiul și se frământă în continuare până se obține un aluat neted și omogen. După aceea, se pune într-un bol și se acoperă cu un șervet de bumbac curat sau cu folie alimentară și se lasă să se odihnească până când își dublează volumul, aproximativ 2 ore.

După ce a crescut, aluatul se taie în 6 părți, formând bile. Se acoperă din nou și se lasă să se odihnească încă 10 minute. Apoi, se ia fiecare bucată și se întinde cu un sucitor până se obține un disc subțire de aproximativ 20 cm diametru.

Se pune pe foc o tigaie cu suprafață antiderentă și se lasă să se încingă. Se coace fiecare pita, răsturnându-le des și astfel încât să se coacă pe lăsați ambele părți fără să se ardă. Când încep să se umfle înseamnă că sunt gata. Se consumă imediat.

Cum se consumă pâinea pita

Odată ce vor începe să se gătească, pâinile pita vor începe să formeze un buzunar care este perfect pentru a fi umplut cu legume și hummus, ceea ce le face perfecte nu doar pentru micul dejun, ci și pentru gustare sau cină. Încearcă și rețetele de plăcinte cu varză. Sunt ideale pentru un prânz sățios.

Fiind o pâine rotundă plată, se potrivește bine cu orice ți-ai putea gândi să pui pe pâine, cum ar fi salata Caesar de pui, falafel și legume la grătar.. Ea poate fi servită ca a o gustare și poate fi grozavă cu hummus, tzatziki sau tabbouleh.

Variante de pâine pita

Pâinea pita este cunoscută pentru textura sa pufoasă și faptul că se umflă ca un balon mic în timpul coacerii.

Există numeroase variații regionale ale pâinii pita. Pita clasică este pâinea pita obișnuită, cu un miez moale și o crustă subțire. Se poate consuma simplă sau umplută cu diverse ingrediente pentru a crea sandvișuri sau aperitive.

Manousheh este o varietate libaneză de pâine pita, adesea acoperită cu ulei de măsline și presărată cu za’atar (un amestec de condimente), brânză sau alte topping-uri.

Lavash se întâlnește în regiunea caucaziană și este mai subțire. Lavash-ul este folosit adesea pentru a înveli sau a însoți preparatele culinare, precum kebab-ul sau shaorma.

Pita grecească, cunoscută sub numele de „pita gyros” sau „pita souvlaki”, este utilizată pentru preparate cu carne, legume și sosuri specifice.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare