Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Tot ce ai nevoie pentru un mic dejun perfect sunt aceste pita cu textură moale și cu un exterior ușor crocant. Unse cu puțin unt simplu sau aromatizat cu usturoi sau ierburi sunt absolut delicioase. Iată cea mai simplă rețetă de pâine pita.
Pita este originară din Orientul Mijlociu. Este cel mai vechi tip de pâine, fiind preparată încă de acum 4.000 de ani potrivit dovezilor istorice. Numele „pita” înseamnă pur și simplu „pâine plată”, iar grecii au fost primii care au folosit acest termen. În Antichitate se mai întâlnea și în Egipt, dar și în Imperiul Roman. Inițial, această pâine era coaptă pe pietre încinse sau în cuptoare de lut, iar tehnica sa de coacere a fost rafinată de-a lungul secolelor.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron, se pun lapte și apă calduțe, drojdia uscată și zahărul. Se amestecă astfel încât să se dizolve bine drojdia.
Cum prepari rețeta de pâine pita
După ce aceasta s-a activat, se adaugă făina și se frământă energic cu mâna. Apoi se pune uleiul și se frământă în continuare până se obține un aluat neted și omogen. După aceea, se pune într-un bol și se acoperă cu un șervet de bumbac curat sau cu folie alimentară și se lasă să se odihnească până când își dublează volumul, aproximativ 2 ore.
După ce a crescut, aluatul se taie în 6 părți, formând bile. Se acoperă din nou și se lasă să se odihnească încă 10 minute. Apoi, se ia fiecare bucată și se întinde cu un sucitor până se obține un disc subțire de aproximativ 20 cm diametru.
Se pune pe foc o tigaie cu suprafață antiderentă și se lasă să se încingă. Se coace fiecare pita, răsturnându-le des și astfel încât să se coacă pe lăsați ambele părți fără să se ardă. Când încep să se umfle înseamnă că sunt gata. Se consumă imediat.
Cum se consumă pâinea pita
Odată ce vor începe să se gătească, pâinile pita vor începe să formeze un buzunar care este perfect pentru a fi umplut cu legume și hummus, ceea ce le face perfecte nu doar pentru micul dejun, ci și pentru gustare sau cină. Încearcă și rețetele de plăcinte cu varză. Sunt ideale pentru un prânz sățios.
Fiind o pâine rotundă plată, se potrivește bine cu orice ți-ai putea gândi să pui pe pâine, cum ar fi salata Caesar de pui, falafel și legume la grătar.. Ea poate fi servită ca a o gustare și poate fi grozavă cu hummus, tzatziki sau tabbouleh.
Variante de pâine pita
Pâinea pita este cunoscută pentru textura sa pufoasă și faptul că se umflă ca un balon mic în timpul coacerii.
Există numeroase variații regionale ale pâinii pita. Pita clasică este pâinea pita obișnuită, cu un miez moale și o crustă subțire. Se poate consuma simplă sau umplută cu diverse ingrediente pentru a crea sandvișuri sau aperitive.
Manousheh este o varietate libaneză de pâine pita, adesea acoperită cu ulei de măsline și presărată cu za’atar (un amestec de condimente), brânză sau alte topping-uri.
Lavash se întâlnește în regiunea caucaziană și este mai subțire. Lavash-ul este folosit adesea pentru a înveli sau a însoți preparatele culinare, precum kebab-ul sau shaorma.
Pita grecească, cunoscută sub numele de „pita gyros” sau „pita souvlaki”, este utilizată pentru preparate cu carne, legume și sosuri specifice.