Panna cotta cu sos de ciocolată. Desert simplu și delicios
Se anunță prietenii în vizită și dorești să-i surprinzi cu un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie? Îți recomandăm să încerci o rețetă de Panna cotta cu sos de ciocolată, simplă, rapidă și delicioasă.
Galerie foto
Panna cotta este denumirea unui desert sub formă de budincă din bucătăria italiană, preparat din smântână îndulcită și îngroșată cu gelatină. Se aromatizează după gustul fiecăruia și se toarnă în vase mici cât pentru o porție. Dacă vasele au forme speciale la bază, desertul va fi și spectaculos. Poți monta desertul în vase ramekin, sau în forme speciale de silicon, de tarte, de chec, etc.
Panna cotta mai poate fi preparată și din piureuri de fructe, sau din sucuri. Poate fi servită simplă, cu frișcă, sau cu diferite sosuri. Cel mai popular pentru servit panna cotta este sosul de ciocolată. Dar merg foarte bine și jeleurile de fructe. Descoperă aici cum poți prepara jeleu de zmeură. Mai jos descoperă rețeta pentru delicioasa budincă din bucătăria italiană.
Ingrediente
Mod de preparare
Panna cotta se prepară într-un timp foarte scurt, însă pentru a fi servită, aceasta necesită un timp de relaxare la rece. Se folosește gelatină pentru ca budinca să devină consistentă. Poți folosi gelatină sub formă de foi care necesită hidratare în apă rece, înainte de a o adăuga în compoziția pentru budincă. Poți să folosești și gelatină pulbere, iar aceasta necesită și hidratare, dar și diluare, înainte de folosite.
Cum prepari rețeta de Panna cotta cu sos de ciocolată
Pentru a prepara budinca mai întâi pune gelatina la hidratat în apă cât să fie bine acoperită. Apoi, pune smântâna într-o crăticioară așezată la foc de intensitate mică. Adaugă zahărul și amestecă până la dizolvare. Lasă smântâna să atingă punctul de fierbere, apoi stinge focul și adaugă gelatina scursă. Amestecă intens până la dizolvarea acesteia și omogenizarea compoziției. Adaugă aroma preferată și un praf de sare și toarnă compoziția în vase individuale.
Lasă vasele la temperatura camerei până când se răcește compoziția, apoi pune-le la frigider. Le lași acolo timp de 2-3 ore pentru a se închega bine budinca.
Între timp, prepari și sosul de ciocolată
Pune smântâna lichidă la încălzit, într-o crăticioară așezată la foc de intensitate scăzută. Lasă smântâna să se încălzească până la punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă ciocolata răzuită peste smântâna fierbinte. Amestecă intens până când ciocolata este topită și sosul omogenizat. Adaugă și aroma preferată, esență de rom, de mentă, etc. Mai adaugă și un praf de sare, pentru intensificarea gustului.
Lasă sosul de ciocolată să se răcească, apoi îl pui la rece până în momentul servirii.
Când vei servi delicioasa panna cotta cu sos de ciocolată, pentru a o răsturna ușor pe platouri, ține vasele cu budinca în apă fierbinte pentru 1-2 minute. Budinca se va desprinde de pe pereții vaselor și o vei putea răsturna cu ușurință.
Glazureaz-o cu sosul de ciocolată și decoreaz-o cu fructe proaspete, fructe uscate, sau frunze de mentă.
Dacă mai dorești rețete asemănătoare, poate încerci și rețeta de budincă de chia cu lapte de cocos.