Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Pentru micul dejun din zilele de post, sau pentru platoul cu aperitive, merită preparată rețeta de pate de năut cu ciuperci. Este gustoasă, este sățioasă, dar și foarte sănătoasă și hrănitoare.
Galerie foto
Pateul este un preparat sub formă de pastă care se întinde pe feliile de pâine simple sau prăjite. Se consumă, în special, la micul dejun, dar și ca aperitive pe un platou festiv. Se poate prepara din diferite ingrediente, cărnuri sau legume, fierte și amestecate cu condimente.
Cea mai cunoscută și adorată de majoritatea este rețeta de pateu din ficat de pui. În perioadele de post te poți răsfăța în mod delicios cu diferite tipuri de pateu. Se poate prepara din leguminoase pentru că sunt mai consistente și se pot transforma rapid în pastă. Se mai poate prepara și din măsline, ciuperci, ardei și multe alte ingrediente. Urmărește mai jos una dintre rețetele de pateu pe care o poți prepara pentru perioadele de post.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru prepararea acestui pateu nu ai de gătit decât ciupercile, dacă optezi pentru cele proaspete. Poți opta și pentru ciupercile conservate și vei reduce timpul de lucru. Însă va fi mai delicios cu ciuperci proaspete, trase la tigaie cu puțin usturoi și ceapă.
Pașii necesari pentru a prepara pateu de năut cu ciuperci
Șterge bine ciupercile cu prosoape de hârtie umezite, apoi taie-le în felii. Curăță ceapa și usturoiul și toacă-le mărunt. Pune 1-2 linguri de ulei de măsline la încins, într-o tigaie așezată la foc de intensitate medie. Adaugă ceapa și usturoiul. Presară puțină sare și amestecă-le pentru 1 minut, atât cât să se înmoaie ușor și să-și degaje aromele. Apoi adaugă ciupercile feliate. Lasă ciupercile să se prepare împreună cu ceapa și usturoiul pentru 10-12 minute, atât cât să fie bine pătrunse și aromate de la ceapă și usturoi.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de pate de ciuperci cu nuci.
Scurge boabele de năut din conservă, dar nu arunca lichidul. Păstrează-l pentru a folosi din el la textura finală a pateului. Dacă nu îți place gustul acestuia, poți folosi apă rece. Pune boabele de năut în recipientul unui blender. Adaugă și ciupercile din tigaie împreună cu uleiul, ceapa și usturoiul. Amestecă bine toate ingredientele până când rezultă o pastă consistentă. Mai adaugă o lingură de ulei de măsline și din lichidul de la năut până când obții consistența dorită.
Potrivește gustul deliciosului pateu de năut cu ciuperci, cu sare și piper și pune-l în borcane mici. Închide borcanele ermetic cu capacele aferente și depozitează-le în frigider. Le poți păstra chiar și o lună. Este recomandat să depozitezi pateul în borcane mici pentru a-l consuma în 2-3 zile de la desfacerea borcanului.
O altă rețetă de pateu asemănătoare, pe care ți-o recomandăm s-o prepari tot în perioada de post, este rețeta de pateu de măsline cu capere. Este foarte gustoasă și sănătoasă.