Porumb fiert: cum îl alegi și cum îl gătești
Pe plajă, în curte la un grătar, acasă sau într-o excursie pe munte, un știulete de porumb fiert este delicios și apreciat de adulți și de copii deopotrivă. Dacă vrei să îl prepari acasă, o poți face cu încredere. În maximum 30 de minute este gata.
Porumbul fiert este delicios cald, dar poți să îl mănânci și rece pentru că își păstrează aroma. De fapt, dacă ai preparat o cantitate mai mare pune-l la rece pentru că, ținut la temperatura camerei, va căpăta un gust acru.
Cel mai bine porumbul se fierbe în ceaun de fontă, dar dacă nu ai acasă un astfel de vas, poți folosi și o oală emailată sau de inox. Ai grijă să fie suficient de mare încât să mai rămână ceva spațiu după ce pui tot porumbul. Odată ce începe să clocotească apa va sări în toate direcțiile.
Iată o rețetă simplă și clasică de porumb fiert ca pe vremea bunicii pe care o poți încerca ori de câte ori îți este poftă.
Porumbul fiert ca pe vremea bunicii poate fi o gustare savuroasă sau chiar o garnitură pentru preparate din carne la grătar.
Ingrediente
Mod de preparare
Se alege porumbul proaspăt, cu foile verzi, ferm la atingere. Se curăță de foi și de mătase, se rupe în două dacă este știuletele prea mare. Foile se pun pe fundul unei oale, apoi se așează știuleții și se acoperă cu alte frunze. Se pune apă cât să acopere porumbul, se adaugă sare și se pune la foc mediu.
Află mai multe despre ce poți face cu apa de la porumbul fiert.
Se lasă să fiarbă până când se înmoaie. Se încearcă boabele cu o furculiță și când sunt suficient de moi se stinge focul.
Cât timp se fierbe porumbul și câtă sare este necesară pentru servire
Timpul de fierbere al porumbului variază în funcție de mărimea și prospețimea porumbului. De obicei, porumbul proaspăt este fiert în apă clocotită până când devine suculent și moale. Timpul de fierbere este de aproximativ 8-12 minute.
Pentru a verifica dacă porumbul este fiert, folosește o furculiță și încearcă să o înfigi ușor într-un bob de porumb. Dacă intră ușor, iar porumbul este moale și suculent, înseamnă că este gata. Ai grijă să nu fierbi porumbul prea mult, deoarece se poate înmuia prea tare și își poate pierde din savoare.
Încearcă și rețeta de porumb fiert învelit în șunculiță afumată.
Cantitatea de sare adăugată la porumbul fiert depinde de preferințele tale și de cantitatea de porumb pe care o pregătești. De obicei, se adaugă suficientă sare pentru a accentua gustul porumbului, fără să îl acopere.
Pentru o oală mare cu aproximativ 4 litri de apă, poți adăuga aproximativ 1-2 linguri de sare. Dacă gătești o cantitate mai mică de porumb, ajustează cantitatea de sare în funcție de cantitatea de apă utilizată. Poți face acest lucru adăugând sare treptat, gustând din apă. De asemenea, poți să nu pui deloc sare și să o adaugi atunci când mănânci porumbul.
Cum servești porumbul fiert
Porumbul fiert se poate servi cu unt. Acesta îi va accentua gustul și îi va da o aromă mai bogată, mai savuroasă. Untul topit pe porumbul fierbinte adaugă și îi completează într-un mod delicios dulceața naturală.
Untul trebuie topit la foc mic. Apoi se toarnă peste porumbul scos din apa în care a fiert și scurs. Se freacă ușor pentru a te asigura că untul a pătruns printre toate boabele. Apoi se pot adăuga și sare și piper după gust pentru a intensifica savoarea.
Descoperă alte opt metode prin care poți găti porumbul.
Dacă vrei să experimentezi arome noi, poți adăuga și alte condimente sau ierburi aromatice. Pătrunjelul și chimenul sunt cele mai potrivite.
Porumbul fiert ar putea îngrășa
Porumbul fiert în sine nu este considerat un aliment care să îngrașe, ci mai degrabă conținutul său caloric și porțiile consumate pot juca un rol în gestionarea greutății. Porumbul fiert este o sursă sănătoasă de nutrienți. Cu toate acestea, conține și carbohidrați, inclusiv zaharuri naturale, care contribuie la aportul caloric.
Dacă porumbul fiert este inclus într-o dietă echilibrată, în care consumi o varietate de alimente sănătoase și ai și activitate fizică, nu există motive pentru care porumbul să contribuie semnificativ la acumularea de kilograme.
Un alt factor important este mărimea porțiilor. Consumă porumb fiert în cantități moderate, încorporându-l într-o masă echilibrată cu proteine, legume și grăsimi sănătoase.