Prăjitură cu prune și iaurt. Cea mai simplă rețetă

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Rețeta de prăjitură cu prune și iaurt este perfectă pentru zilele calde de vară. Este răcoritoare, cu un echilibru perfect de dulce și acrișor. În plus, nu are nici un aport caloric important, așa că te poți bucura de ea în voie.

Cristina Catană
Publicat: 14 august 2023, 07:00
Prăjitură cu prune și iaurt are un blat aerat și pufos / Shutterstock

Prăjitura cu prune și iaurt se servește după ce s-a răcit. Se potrivește nu doar la desert, ci și la micul-dejun sau la gustare. Alături de ea poți avea o ceașcă de cafea sau de cappucino, o limonadă sau un fresh de fructe.

Feliile rămase neconsumate se păstrează la frigider, într-un vas închis ermetic, pentru ca prăjitura să nu absoarbă din mirosurile celorlalte produse. Se poate consuma până la 3-4 zile.

Citește și

Dacă vrei o textură mai crocantă deasupra prăjiturii poți să presari migdale măcinate sau fistic. De asemenea, și scorțișoara se potrivește perfect.

Ingrediente

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pregătește o tavă de copt de aproximativ 20×20 cm, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și presărată cu făină.

Cum prepari prăjitura cu prune și iaurt

Într-un bol mare, se amestecă iaurtul cu zahărul granulat și ouăle.

Se folosește un mixer pentru a obține o compoziție omogenă. Apoi se adaugă făina, praful de copt, praful de sare și extractul de vanilie în amestecul de iaurt și se amestecă până la omogenizare, dar nu excesiv.

Descoperă și rețeta de prăjitură de post cu prune.

Se toarnă jumătate din compoziția de iaurt în tava pregătită. Se așează jumătățile de prune pe suprafața compoziției de iaurt. Apoi se adaugă restul de compoziție de iaurt peste prune și se nivelează suprafața.

Se dă prăjitura la cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ 35-40 de minute sau până când devine aurie și trece testul scobitorii.

Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă să se răcească în tavă pentru câteva minute, apoi se transferă pe un grătar pentru a se răci complet. Se poate presăra zahăr pudră deasupra prăjiturii răcite.

Se taie prăjitura în pătrate sau dreptunghiuri și se servește.

Trucuri pentru cea mai bună prăjitură cu prune și iaurt

Prăjitura cu prune și iaurt este unul dintre cele mai simple deserturi. Dacă respecți rețeta nu se poate să nu îți iasă. Totuși, iată câteva trucuri care te pot ajuta să o faci și mai gustoasă și cu un aspect mai frumos.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să alegi prune proaspete, coapte și suculente pentru a obține cea mai bună aromă și textură. Iaurtul este și el important.

Folosește un sortiment simplu, fără arome și alte adaosuri pentru a nu influența gustul final al prăjiturii. Pentru ca blatul să fie aerat, nu trebuie să amesteci foarte mult compoziția. Este suficient să faci acest pas doar până se omogenizează ingredientele.

După ce ai scos prăjitura din cuptor, las-o să se răcească în tavă pentru câteva minute înainte de a o transfera pe un grătar pentru a se răci complet. Acest lucru va ajuta la menținerea texturii pufoase.

Dacă vrei să aibă un aspect plăcut, poți presăra zahăr pudră deasupra prăjiturii răcite înainte de a o servi.

Ce fel de prune se folosesc la prăjituri

Pentru a pregăti prăjituri cu prune, se recomandă folosirea unor prune coapte și suculente. Există mai multe soiuri de prune potrivite pentru prăjituri, iar alegerea depinde de preferințe și de disponibilitatea

Încearcă și o rețetă de găluște cu prune, perfecte pentru serile de vară.

Indiferent de soiul de prune pe care îl alegi, asigură-te că nu au urme de lovire, că nu sunt stricate și nu au impurități.

Înainte de a le adăuga prunele în compoziția prăjiturii, asigură-te că le tai în bucăți egale și îndepărtezi sâmburii pentru o distribuție uniformă și o experiență plăcută la gust. Prunele adaugă o notă dulce și fructată prăjiturilor, transformându-le în delicatese apreciate de toți.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă