Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem
Dacă ești în căutare de rețete celebre de prăjituri din bucătăria internațională, îți recomandăm să încerci rețeta pentru prăjitura Pani Walewska.
Galerie foto
Rețeta nu se prepară greu și nu conține ingrediente complexe. Iar prăjitura cucerește atât prin gust, cât și prin aspect. Este demnă de orice platou cu prăjituri festive. O poți pune pe lista cu prăjiturile de preparat de sărbători sau pentru evenimente deosebite.
Este o prăjitură inspirată din bucătăria poloneză și este realizată dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite. Rețeta prăjiturii fost creată în memoria contesei de Ornano, iubita lui Napoleon I, cu care acesta a avut un fiu. Prăjitura este foarte populară în Polonia și se găsește în toate cofetăriile și restaurantele poloneze. Astăzi ne putem bucura și noi de această minunată rețetă, pe care o putem adapta după propriul gust. Rețeta originală a fost preparată cu gem de coacăze, dar putem adăuga gemul care ne place. Cu cât va fi mai colorat, cu atât prăjitura va arăta mai spectaculos.
Tot din bucătăria internațională îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Valurile Dunării sau Donauwelle, o prăjitură foarte apreciată în Germania și Austria. Iar în continuare îți oferim rețeta detaliată pentru prăjitura Pani Walewska.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului fraged, pentru foile prăjiturii. Acesta necesită un timp de frământare și un timp de relaxare pentru a putea fi modelat.
Cum prepari foaia de aluat fraged pentru prăjitura Pani Walewska
Optează pentru a prepara o singură foaie de aluat fraged în cea mai mare tavă a cuptorului. După coacere o vei secționa pe jumătate, obținând cele două straturi necesare formării prăjiturii.
Ia un bol și adaugă untul moale în el. Mai adaugă gălbenușurile și cele două tipuri de zahăr. Amestecă aceste ingrediente folosind mixerul sau un tel, până când se dizolvă zahărul și se omogenizează compoziția. Adaugă smântâna, și sarea, omogenizează din nou amestecul de ingrediente, apoi adaugă făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Frământă aluatul până când devine compact, dar nu foarte ferm. Acoperă-l cu folie de prospețime și pune-l la rece timp de 30 de minute. Înainte de a scoate aluatul de la rece, prepară bezeaua de albușuri.
Presară puțină sare peste albușuri și amestecă-le până când devin cristaline. Adaugă zahărul treptat, dar și sucul de lămâie, în timp ce amesteci energic până când bezeaua capătă fermitate.
Înainte de a monta prăjitura pentru coacere, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tavă.
Scoate aluatul de la rece și modelează-l uniform la baza tăvii. Pe toată suprafața aluatului întinde gemul de fructe preferat. Deasupra gemului întinde bezeaua de albușuri în strat uniform. Iar peste bezea presară fulgii de migdale.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace foaia de aluat fraged cu gem și bezea pentru prăjitura Pani Walewska, timp de 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.
Cum prepari crema de vanilie
Pune gălbenușurile într-o crăticioară și amestecă-le cu zahărul, sarea și amidonul. Toarnă laptele peste această compoziție și amestecă până la omogenizare. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe crema de vanilie până când capătă textura unei budinci, amestecând continuu. Imediat după fierbere, încorporează în cremă untul și vanilia.
Pune o folie de prospețime direct peste cremă și las-o să se răcească. Folia este necesară pentru a nu se forma crustă la suprafața cremei.După răcire introdu mixerul în cremă și amestec-o pentru a deveni mai aerată.
Pentru a monta prăjitura, secționează foaia de aluat fraged cu gem și bezea pe jumătate. Suprapune cele două părți, adăugând crema de vanilie între ele.
Pune prăjitura la rece pentru aproximativ 5-6 ore sau de pe o zi pe alta. Astfel, foile prăjiturii se vor frăgezi bine și vei putea porționa prăjitura perfect.
O altă rețetă de prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii, pe care ți-o recomandăm, este rețeta de prăjitură cu foaie sfărâmată, denumită ”prăjitura Kati”.