Rețeta de supă rece Okroshka, pentru zilele călduroase de vară
Dacă nu vrei să mai aprinzi cuptorul sau aragazul în zilele călduroase de vară, îți recomandăm să prepari rețeta de supă rece Okroshka. Este o rețetă din bucătăria rusească și se prepară dintr-un amestec de legume crude: castraveți, ridichi roșii, ceapă verde. Iar pentru consistență se adaugă și cartofi fierți, ouă fierte și carne afumată.
Ca bază lichidă rețeta originală se prepară cu kvass sau cvas. Este o băutură fermentată, preparată din apă și pâine de secară învechită, dar cvasul poate fi înlocuit cu iaurt, zer, kefir, apă minerală sau bere. Originile rețetei datează din perioada Rusiei medievale, unde simplitatea și ingredientele accesibile au fost esențiale pentru alimentația zilnică a populației.
Supa era un fel de mâncare umil, creat din necesitatea de a folosi resturile de carne și legume. Era o modalitate eficientă de a crea o masă hrănitoare și răcoritoare din ingrediente simple și accesibile. Pe măsură ce supa a devenit populară în diferite părți ale Rusiei și ale fostei Uniuni Sovietice, au apărut variații regionale ale rețetei. Indiferent de variantă, aceasta este o supă rece, revigorantă și hrănitoare, perfectă pentru a combate căldura verii.
Tot din categoria supelor reci îți mai recomandăm să încerci și rețeta de supă rece de dovlecei cu castravete. Este mult mai simplă decât rețeta de supă rece Okroshka, pe care o poți urmări detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti ingredientele care necesită și un proces termic, înainte de a fi adăugate în supă. Spală cartofii și pune-i la fiert în apă cu puțină sare, fără a le îndepărta coaja. Lasă-i să fiarbă până când se pătrund la testul cu furculița.
Fierbe și ouăle la modul tare. Descoperă aici cum și în cât timp se gătesc corect ouăle fierte.
Cum prepari rețeta de supă rece Okroshka
După ce ai fiert cartofii și ouăle, trece-le prin apă rece, apoi descojește-le. Taie-le în bucăți mai mici de mărimi aproximativ egale.
Spală și celelalte legume crude și toacă-le în bucăți mici de mărimea celor de cartofi și ouă. Taie și șunca afumată în cuburi.
Ia un vas mai încăpător, un bol sau o cratiță și amestecă toate ingredientele tocate. Adaugă sare și piper după gust, dar și verdeața tocată. Opțional, pentru un plus de gust picant, poți adăuga și 1-2 căței de usturoi răzuiți. Apoi torni kefirul amestecat cu smântâna peste ingredientele din vas. Amestecă bine ingredientele și diluează supa cu apă rece, atât cât să obții consistența dorită.
Pentru a te bucura de ea rece, mai întâi pune-o la rece pentru cel puțin 30 de minute, apoi o poți servi. Opțional, poți adăuga în timpul servirii și cuburi de gheață.
Dacă te-am convins să prepari rețeta de supă rece Okroshka, îți mai recomandăm să încerci și varianta cu avocado. Este tot o rețetă de supă rece, cremoasă și delicioasă.