Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă

Fără coacere

Ciorba de burtă este una dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești, cu o istorie îndelungată și rădăcini puternice în bucătăria est-europeană și balcanică. Acest preparat, pe cât de controversat pentru unii datorită ingredientului său principal. Ori o iubești, ori nici nu vrei să o miroși. Descoperă și tu această rețetă simplă de ciorbă de burtă.

Cristina Catană
Publicat: 4 octombrie 2024, 06:49
Ciorba de burtă se servește cu ardei iute și smântână / Shutterstock

Originile ciorbei de burtă nu sunt strict românești, ci se găsesc în diverse culturi europene și asiatice. Un preparat asemănător se găsește în multe bucătării din Europa de Est, Balcani și chiar Orientul Mijlociu. La bază, ciorba de burtă este un tip de supă făcută din stomacul de vită (burta), gătit într-un amestec de legume, condimente și ingrediente acre sau cremoase.

Ciorba de burtă a fost introdusă în România prin intermediul influențelor otomane și balcanice, având legături cu preparate similare din Turcia—işkembe çorbası. Pe parcursul secolelor, rețeta a fost adaptată și personalizată, devenind un pilon al bucătăriei românești.

Citește și

Inițial, ciorba de burtă era consumată de clasele mai sărace, deoarece stomacul de vită era considerat o parte mai ieftină a animalului. Însă, datorită gustului său bogat și a consistenței sale sățioase, a devenit în timp un preparat popular, fiind servit în taverne, hanuri și, ulterior, în restaurante.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-o oală mare, se pun la fiert osul de vită și o ceapă întreagă curățată, împreună cu morcovii tăiați în bucăți mari și frunzele de dafin. Se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore, astfel încât să se formeze o supă bogată. Periodic, se îndepărtează spuma care se formează la suprafață.

Cum preprari rețeta simplă de ciorbă de burtă

Burta prefiartă se taie în fâșii subțiri, de aproximativ 1 cm lățime și 5-6 cm lungime. Dacă nu este deja prefiartă, aceasta poate fi fiartă separat pentru a deveni mai fragedă.

După ce osul și legumele s-au fiert bine, se scot din oală, iar supa rămasă se strecoară pentru a rămâne limpede. Se pune din nou pe foc, la care se adaugă burta tăiată, lăsând-o să fiarbă timp de 30 de minute pentru a se îmbiba cu aromele din supă.

Între timp, se amestecă gălbenușurile de ou cu smântâna într-un bol. Se temperează acest amestec, adăugând treptat câteva polonice de supă fierbinte pentru a preveni coagularea ouălor. Acest pas este esențial pentru a obține o ciorbă cremoasă.

Amestecul de gălbenușuri și smântână se toarnă încet în ciorba de burtă, amestecând constant. Se adaugă sare și piper după gust. La final, se adaugă usturoiul zdrobit și oțetul, în funcție de preferințe. Oțetul poate fi ajustat direct în farfurie pentru a controla aciditatea. Ciorba de burtă se servește fierbinte, cu ardei iute murat și smântână suplimentară.

Cât se lasă ciorba de burtă la fiert

Ciorba de burtă se lasă la fiert în mai multe etape. Mai întâi, oasele de vită se fierb timp de 2-3 ore la foc mic, pentru a obține o supă bogată și aromată. După ce se scoate osul și se strecoară supa, burta prefiartă se adaugă în supă. Se lasă să fiarbă încă 30-40 de minute, astfel încât să se îmbibe bine cu gusturile din supă și să devină mai fragedă.

Este important ca focul să fie menținut mic pe tot parcursul fierberii, pentru a păstra claritatea supei și pentru ca toate aromele să se dezvolte corespunzător.

Cum faci cea mai bună ciorbă de burtă

Primul pas esențial este să folosești oase de vită, preferabil oase cu măduvă. Acestea oferă o bază de supă bogată și aromată, care va sta la baza ciorbei.

Oasele se fierb lent, timp de câteva ore (aproximativ 3-4), la foc mic, pentru a extrage cât mai multe substanțe nutritive și a obține un lichid limpede și plin de gust.

Un alt truc este să folosești burtă prefiartă de bună calitate, pentru a economisi timp și pentru a evita mirosul puternic de la fierberea burții crude. Înainte de a fi adăugată în ciorbă, burta prefiartă se mai fierbe o dată în apa de la oase, pentru a absorbi gustul intens al supei și a deveni mai fragedă.

Un alt sfat important este să adaugi usturoiul proaspăt zdrobit la final, pentru a-i păstra aroma puternică și proaspătă. De asemenea, oțetul se adaugă după gust, direct în farfurie sau la finalul preparării, pentru a echilibra bogăția supei cu o notă acidă plăcută.

Citește și
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri
Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Te-ar mai putea interesa și
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:26
Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere
4 octombrie, 07:58
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
4 octombrie, 06:49
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
3 octombrie, 08:12
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
3 octombrie, 05:12
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
2 octombrie, 08:36
Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor
2 octombrie, 06:45
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
1 octombrie, 06:13
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...

Parteneri

Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22 de km, iar uneori e şi gol
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22 de km, iar uneori e şi gol
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e tânăra care îi promovează pe cei doi
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e tânăra care îi promovează pe cei doi
Zanni, în război cu Jador. Spune că artistul a fost violent cu Oana Ciocan și povestește un episod la care a asistat
Zanni, în război cu Jador. Spune că artistul a fost violent cu Oana Ciocan și povestește un episod la care a asistat
Partenera lui Juan Soler a fost operată de cancer la gât. Paulina Mercado a apărut în mediul online la scurt timp după intervenție
Partenera lui Juan Soler a fost operată de cancer la gât. Paulina Mercado a apărut în mediul online la scurt timp după intervenție
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele țări să își dea acordul
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele țări să își dea acordul
Tartă cu broccoli, ciuperci și alte legume
Tartă cu broccoli, ciuperci și alte legume
Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting
Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting
Fiica lui Eminem este însărcinată. Artistul a anunțat că o să fie bunic printr-un videoclip emoționant
Fiica lui Eminem este însărcinată. Artistul a anunțat că o să fie bunic printr-un videoclip emoționant
Substanțele chimice asociate cancerului de sân pot ajunge în alimente. Care sunt rezultatele studiilor
Substanțele chimice asociate cancerului de sân pot ajunge în alimente. Care sunt rezultatele studiilor
fresh

Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem

Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem

Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat

Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat

Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă

Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă

Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu

Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu

Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere

Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere