Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Ouăle ar trebui să fie un aliment de bază al dietei noastre, încă din primii ani de viață. Sunt complexe din punct de vedere nutritiv, versatile și economice. Cu câteva ouă și câteva legume poți prepara un mic-dejun hrănitor și delicios. Încearcă aceste rețete cu ouă pentru mic-dejun și promitem că nu vei regreta.
Ouăle sunt o sursă naturală de nutrienți, inclusiv proteine de înaltă calitate, vitamine și minerale. Sunt bogate în vitamina B2 (riboflavină), vitamina B12, vitamina D, seleniu și iod. Ele conțin, de asemenea, vitamina A și o serie de alte vitamine B, inclusiv acid folic, biotină, acid pantotenic și colină, precum și alte minerale și oligoelemente esențiale, inclusiv fosfor.
Valoarea calorică a unui ou variază în funcție de mărime și de modul în care este preparat. Cu toate acestea, un singur ou de mărime medie va conține aproximativ 66 de calorii, un ou mic va conține aproximativ 55 de calorii și un ou mare în jur de 80 de calorii. Cele mai multe dintre aceste calorii provin din gălbenuș, care este partea deosebit de densă în nutrienți a oului și include multe vitamine și minerale esențiale.
Ouă ochi, omlete simple sau cu diverse adaosuri, ouă bătute, ouă benedict, sandvișuri sau salate sunt doar câteva dintre preparatele pe care le poți face din ouă. Iată câteva rețete cu ouă pentru mic-dejun pe care să le încerci atunci când ai timp de o masă tihnită.
Ai aici rețeta de omletă cu ciuperci și cașcaval, ideală pentru un mic dejun delicios.
Frittata cu bacon, porumb si gruyère, una dintre cele mai sățioase rețete cu ouă pentru mic-dejun
Porumbul și ouăle se potrivesc bine împreună și ambele pot fi găsite în orice anotimp. Baconul afumat și sărat aduce o notă interesantă.
Ingrediente
- 8 ouă mari;
- 60 ml lapte integral;
- 140 g brânză Gruyère cuburi, împărțită;
- sare;
- piper negru proaspăt măcinat;
- 1 linguriță de ulei de măsline;
- 140 g bacon, tăiat cubulețe;
- 225 g boabe de porumb proaspete;
- 5 fire de ceapă verde tocată grosier;
- 1 ardei iute fără semințe, tăiat cubulețe.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la cea mai mare temperatură. Într-un castron mare se amestecă ouăle și laptele până se combină complet. Se amestecă jumătate din cantitatea de brânză și se condimentează cu sare și piper. Se dă deoparte.
Se încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă care poate fi folosită pentru cuptor. Se pune baconul și se gătește până își schimbă puțin culoarea, fără să devină crocantă, aproximativ 4 minute. Apoi se transferă pe un prosop de hârtie. Se păstrează o lingură de grăsime în tigaie.
Se adaugă porumb, ceapa verde și ardeiul iute în tigaie și se gătesc, amestecând ocazional, până când se înmoaie, aproximativ 4 minute. Se asezonează după gust cu sare și piper.
Se toarnă ouăle în tigaie și se gătesc aproximativ 2 minute. Se continuă gătirea până când ouăle sunt gata, aproximativ 2 minute. Se acoperă cu brânza rămasă, slănina și câteva felii de ardei iute. Se dă tigaia la cuptor și se lasă câteva minute până devine maro. Se servește imediat.
Menemen, omletă în stil turcesc cu roșii, ceapă și ardei iute
Omleta turcească are în compoziție și legume proaspete, ceea ce o face deosebit de sățioasă și de parfumată. Este una dintre acele rețete cu ouă pentru mic-dejun perfectă pentru toată familia.
Ingrediente
- 45 ml ulei de măsline extravirgin;
- 1/2 linguriță de boia iute;
- 1/4 linguriță de oregano uscat;
- 1 ceapă mică , tăiată mărunt;
- 90 g ardei lung verde;
- sare;
- piper negru proaspăt măcinat;
- 100 g roșii proaspete coapte, mărunțite;
- 4 ouă mari bătute ușor;
- arpagic proaspăt tocat.
Mod de preparare
Într-o tigaie medie antiaderentă se încălzește uleiul de măsline la foc mic. Se adaugă boiaua de ardei, oregano, ceapa și ardeiul. Se condimentează cu sare și o cantitate foarte generoasă de piper negru. Se gătesc, amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 8 minute. Se adaugă roșiile și se continuă gătirea, amestecând des până când capătă culoare. Se scoate jumătate din amestec și se dă deoparte.
Se pune din nou tigaia la încins și se adaugă ouăle bătute. Se asezonează cu sare și piper. Se gătesc amestecând des, până când ouăle se întăresc. Se iau imediat de pe foc și se adaugă ușor amestecul de legume. Se presară cu arpagic și se servește imediat.
Shakshuka
Shakshuka este un fel de mâncare original din nordul Africii, perfect pentru prima masă a zilei. Este atât de bun și de complex încât în unele zone se servește și la prânz și la cină.
Ingrediente
- 45 ml ulei de măsline extravirgin;
- 1 ceapă medie, feliată subțire;
- 1 ardei roșu mare;
- 1 ardei iute mic proaspăt cu tulpinile, semințele feliate subțire;
- 2-3 căței de usturoi, tăiați subțiri;
- 15 g paprika afumată;
- 8 g semințe de chimen întregi sau măcinate;
- 800 g roșii întregi decojite, zdrobite;
- sare;
- piper negru proaspăt măcinat;
- coriandru proaspăt tocat;
- pătrunjel proaspăt tocat;
- 6 ouă mari;
- măsline negre tăiate;
- brânză feta;
- inimioare de anghinare, pentru servire;
- pâine prăjită pentru servire.
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare și adâncă. Se adaugă ceapa, ardeiul roșu și cel iute. Se gătesc, fără să fie amestecate, până când legumele sunt rumenite aproximativ 6 minute. Se amestecă și se repetă. Se continuă până când legumele sunt complet înmuiate încă 4 minute. Se adaugă usturoiul și se mai lasă, amestecând, până se înmoaie și parfumează, aproximativ 30 de secunde. Se adaugă paprika și chimenul și se mai lasă 30 de secunde. Se pun imediat roșiile și se amestecă până când se omogenizează. Se dă focul mai mic și se mai lasă 10 minute, apoi se condimentează după gust cu sare și piper. Se adaugă jumătate din cantitatea de coriandru și/sau pătrunjel.
Cu o lingură mare, se face o gaură în compoziția din tigaie. În ea se sparge un ou. Peste marginile de albuș se pune puțin sos pentru a-l ajuta să se gătească. Se repetă procedeul cu restul de 5 ouă. Se asezonează cu puțină sare, se acoperă tigaia, se dă focul la minimum și se gătește până când albușurile se întăresc și gălbenușurile sunt încă lichide, aproximativ 5-8 minute.
Se presară coriandrul și/sau pătrunjelul rămas, împreună cu măslinele, brânza feta și inimioarele de anghinare. Se servește imediat cu pâine prăjită.
Ouă Benedict, una dintre cele mai simple rețete cu ouă pentru mic-dejun
Americanii sunt cei care au făcut ouăle Benedict celebre. Se servesc de obicei la mic-dejun sau brunch. Se prepară din două jumătăți de brioșă englezească, fiecare acoperită cu bacon, un ou poșat și sos olandez.
Ingrediente
- 1 lingură de unt;
- 8 felii de bacon;
- 4 brioșe englezești unse cu unt și prăjite;
- 8 ouă poșate;
- sare;
- piper negru proaspăt măcinat;
- sos olandez;
- pătrunjel proaspăt tocat.
Mod de preparare
Se topește untul într-o tigaie mare la foc mediu până când se formează spumă. Se adaugă feliile de bacon și se gătesc, întorcându-le din când în când, până când sunt aurii și crocante pe ambele părți. Se transferă pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a se absorbi surplusul de grăsime.
Se împart jumătățile de brioșe englezești în 4 farfurii. Se așează 1 felie de șuncă pe fiecare jumătate de brioșă englezească. Deasupra se pune câte 1 ou și se asezonează cu sare și piper.
Peste fiecare ou se pune sos olandez cald. Se presară pătrunjel și se servește imediat.
Ouă la cuptor cu ciuperci și brânză
Trei tipuri de verdeață, ciuperci, usturoi, praz și condimente combinate cu ouă sunt perfecte pentru un mic-dejun de weekend sau pentru diminețile în care ai nevoie de multă energie. Poți să mănânci acest preparat și la cină.
Ingrediente
- sare;
- 1 varză kale;
- 1 sfeclă elvețiană (mangold);
- 140 g baby spanac;
- 45 g unt nesărat, impartite;
- 225 g ciuperci cremini;
- piper negru proaspăt măcinat;
- 2 bucăți de praz, doar părți albe și verde deschis, spălate bine și feliate subțire;
- 3 căței de usturoi medii;
- 45 g făină universală;
- 235 ml smântână lichidă;
- 120 ml lapte;
- 45 ml vin alb sec;
- 1/8 linguriță de nucșoară proaspăt rasă;
- 2 lingurițe de muștar de Dijon;
- 75 g brânză Gruyère rasă;
- 4-6 ouă mari;
- 1 praf de fulgi de chili roșu;
- 4-6 felii de pâine prăjită, unsă cu unt.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se pune la fiert o oală cu apă și sare. Se pun varza kale, mangoldul și spanacul. Se scot în apă rece. Dacă este necesar se pun pe rând în oală. Se storc verdețurile pentru a elimina excesul de lichid. Se toacă grosier varza, mangoldul și spanacul și se lasă deoparte.
Într-o tigaie mare, se topește 1 lingură de unt la foc mediu până se formează spumă. Se adaugă ciupercile și se gătesc, amestecând doar din când în când, până se rumenesc bine, aproximativ 6 minute. Se condimentează cu sare și piper, apoi se transferă pe o farfurie.
Se adaugă restul de unt în tigaie și se topește la foc mediu până se formează spumă. Se pune prazul și se gătește, amestecând des, până se înmoaie, dar nu se rumenește. Se amestecă usturoiul tocat și se lasă 30 de secunde. Apoi se presară făina peste praz și se gătește, amestecând, aproximativ 1 minut. Se amestecă smântâna lichidă și laptele. Se aduce compoziția la punctul de fierbere și se lasă până când sosul se îngroașă, 1-2 minute. Se pun vinul, nucșoara, muștarul, ciupercile și verdețurile fierte. Se asezonează cu sare și piper. Se ia tigaia de pe foc. Dacă amestecul este foarte gros, se adăugă puțin mai multă apă sau lapte pentru a se dilua.
Se presară deasupra compoziției din tigaie brânză Gruyère. Cu o lingură, se face o adâncitură de mărimea unui ou, câte una pentru fiecare ou, în mijlocul amestecului de legume și brânză. Se sparge un ou în fiecare dintre ele și se condimentează cu sare. Se dă tigaia la cuptor până când albușurile se întăresc și gălbenușurile sunt încă moi, 10-20 de minute. Apoi se scoate din cuptor și se presară un praf de fulgi de chili peste fiecare ou.
În timp ce pâinea este încă caldă, se freacă ușor o parte a fiecărei felii cu un cățel de usturoi. Se servește cu ouăle.