Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță

Păstrarea corectă a ouălor este esențială pentru a te asigura că acestea rămân sigure și proaspete pentru consum. Deși ouăle sunt un aliment destul de rezistent, este important să le depozitezi într-un mod adecvat pentru a preveni riscurile de contaminare și pentru a prelungi durata lor de valabilitate. Află cât poți ține ouăle în frigider. Sfatui simple și utile de la specialiști.

O femeie care pune ouă în frigider
Ouăle nu se spală înainte să fie puse în frigider/ Shutterstock

Pentru a păstra ouăle în siguranță, este important să le depozitezi în frigider, la o temperatură constantă de 4°C sau mai puțin. Cel mai bine este să le păstrezi în ambalajul original, pe rafturile interioare ale frigiderului. Nu le pune pe ușa frigiderului pentru că temperatura fluctuează și se pot deteriora.

Ouăle gătite ar trebui consumate într-o perioadă de 3-7 zile, în funcție de tipul de preparat. De asemenea, este esențial să nu le speli înainte de a le pune în frigider. În felul acesta vei îndepărta stratul protector natural al cojii și poate favoriza pătrunderea bacteriilor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât poți ține ouăle în frigider

Citirea datelor de pe ouă este un proces simplu, dar important, care îți permite să îți dai seama de prospețimea acestora și de termenul de expirare. În România, ouăle sunt etichetate conform reglementărilor UE, iar informațiile de pe ambalaj te ajută să te asiguri că ouăle sunt sigure pentru consum.

Pe ambalajul ouălor, vei găsi mai multe informații utile. Cel mai important element de căutat este data limită de consum. O vei găsi tipărită pe cartonul în care sunt ambalate ouăle sau pe fiecare ou în parte. De obicei, această dată este exprimată sub forma unui termen de valabilitate. De exemplu, vei vedea inscripția „consumați până la” sau „data limită de consum”. Este esențial să nu consumi ouă după această dată, deoarece riscul de contaminare cu bacterii, cum ar fi Salmonella, crește pe măsură ce ouăle îmbătrânesc.

Codurile de pe ouă în România

Regulamentul Uniunii Europene nr. 589/2008 care privește standardele de comercializare pentru ouă stabilește standardele de comercializare pentru ouăle vândute în UE, inclusiv clasificarea ouălor, etichetarea, condițiile de trai ale găinilor și păstrarea înregistrărilor.

Potrivit normelor, ouăle pot fi clasificate în Clasa A sau clasa B. Ouăle din Clasa A trebuie să respecte următoarele caracteristici:

  • O coajă obișnuită, uniformă, curată și neteriorată;
  • Un spațiu de aer în interiorul oului care să nu depășească 6 mm;
  • Un gălbenuș care să fie ușor mobil în timpul rotirii oului și care să nu aibă un contur vizibil;
  • Albușul trebuie să fie limpede și translucent;
  • Oul nu trebuie să conțină metrii străine sau mirosuri.

Ouăle din clasa A nu sunt spălate sau curățate înainte de a fi marcate. În plus acestea nu trebuie tratate și nici păstrate la o temperatură mai mică de 5°C.

Ouăle din clasa A sunt clasificate și în funcție de greutate:

  • XL – mai mult de 72 g;
  • L – 63-72 g;
  • M – 53-62 g;
  • S – mai puțin de 53 g.

Pe fiecare ou trebuie inscripționat un cod cu următorul format: cifră, un cod din două litere, încă un cod din nouă litere și un cod din 3 litere.

Primul cod, adică prima cifra, reprezintă metoda de creștere a găinilor

  • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
  • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

Primul cod din două litere reprezintă țara de proveniență: de exemplu RO pentru România, BG pentru Bulgaria, FR pentru Franța etc. Al doilea cod din două litere reprezintă județul: de exemplu CT pentru Constanța, AG pentru Argeș, BZ pentru Buzău etc. Ultimul cod, format din trei cifre, reprezintă numărul de ordine din cadrul județului.

Așadar, dacă pe ou este inscripționat codul 1ROBZ002, înseamnă că oul provine de la găini crescute în aer liber, țara de origine este România, iar găinile aparțin unei ferme din Buzău.

Cum se păstrează corect ouăle în frigider

Păstrarea corectă a ouălor în frigider este esențială pentru a le menține proaspete și sigure pentru consum. Deși ouăle sunt un aliment destul de durabil, dacă nu sunt păstrate corespunzător, pot deveni periculoase pentru sănătate din cauza riscului de contaminare cu bacterii precum Salmonella.

În primul rând, este important să păstrezi ouăle în ambalajul lor original, care le protejează de mirosurile din frigider și previne contactul cu alte alimente. Ambalajul oferă și informații utile despre data de expirare și codul de calitate al ouălor. Ideal ar fi să păstrezi ouăle pe raftul din mijloc sau superior al frigiderului, acolo unde temperatura este constantă și mai rece. Evită să le păstrezi pe ușa frigiderului, deoarece temperatura variază mult acolo datorită deschiderii frecvente a ușii.

De asemenea, ouăle ar trebui păstrate cu vârful în jos, pentru a ajuta la menținerea calității lor. Acest lucru previne creșterea bacteriilor și ajută la menținerea membranei interne intacte. Dacă ouăle sunt murdare, este mai bine să le speli doar înainte de a le folosi.

Păstrează ouăle în ambalajul lor, pe rafturile interioare ale frigiderului și cu vârful în jos pentru a le menține proaspete și sigure pentru consum. Aceste practici simple vor ajuta la prelungirea duratei lor de valabilitate și vor preveni riscurile de contaminare.

Dacă ai dubii despre prospețimea unui ou, poți să aplici un test simplu. Pune-l într-un bol cu apă. Dacă oul rămâne pe fund, este proaspăt; dacă plutește, este mai vechi și nu ar trebui consumat. Acest test funcționează datorită formării unui gol de aer în interiorul oului pe măsură ce trece timpul.

Ce temperatură trebuie să fie în frigider pentru ca ouăle să fie în siguranță

Pentru a păstra ouăle în siguranță, frigiderul trebuie să aibă o temperatură constantă de 4°C sau mai puțin.

La această temperatură, ouăle vor rămâne proaspete mai mult timp și riscurile de dezvoltare a bacteriilor, cum ar fi Salmonella, vor fi semnificativ reduse.

Este important să menții această temperatură pe tot parcursul anului și să verifici periodic termometrul frigiderului pentru a te asigura că este setat corect. De asemenea, asigură-te că frigiderul este bine ventilat și nu este supraîncărcat, deoarece o circulație adecvată a aerului ajută la menținerea unei temperaturi constante.

Dacă frigiderul este setat la o temperatură mai mare de 4°C, ouăle se vor strica mai repede și vor prezenta un risc mai mare de a fi contaminate. De asemenea, este important să eviți să ții ouăle pe ușa frigiderului, unde temperatura fluctuează frecvent. Păstrează-le pe rafturile interioare, acolo unde temperatura este constantă și rece.

Cât timp rezistă în frigider ouăle gătite

Ouăle gătite pot rezista în frigider între 3 și 7 zile, în funcție de modul în care au fost preparate. Dacă ouăle sunt fierte tare, este recomandat să le consumi într-un interval de 7 zile de la gătire.

În cazul ouălor fierte moi sau a celor gătite în alte moduri (de exemplu, omlete), ar trebui să le consumi într-o perioadă mai scurtă, de aproximativ 3-5 zile, spun specialiștii.

Este important să depozitezi ouăle gătite într-un recipient etanș sau într-o cutie de depozitare, pentru a preveni contaminarea cu alte mirosuri din frigider și pentru a le menține proaspete. De asemenea, este esențial să le refrigeri cât mai repede după gătire, ideal în termen de 2 ore de la preparare, pentru a preveni creșterea bacteriilor.

Înainte de a le consuma, este bine să verifici ouăle gătite pentru orice semne de alterare, cum ar fi mirosul neplăcut sau schimbarea texturii. Dacă apar astfel de semne, este mai bine să le arunci.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
închide