Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță

Păstrarea corectă a ouălor este esențială pentru a te asigura că acestea rămân sigure și proaspete pentru consum. Deși ouăle sunt un aliment destul de rezistent, este important să le depozitezi într-un mod adecvat pentru a preveni riscurile de contaminare și pentru a prelungi durata lor de valabilitate. Află cât poți ține ouăle în frigider. Sfatui simple și utile de la specialiști.

O femeie care pune ouă în frigider
Ouăle nu se spală înainte să fie puse în frigider/ Shutterstock

Pentru a păstra ouăle în siguranță, este important să le depozitezi în frigider, la o temperatură constantă de 4°C sau mai puțin. Cel mai bine este să le păstrezi în ambalajul original, pe rafturile interioare ale frigiderului. Nu le pune pe ușa frigiderului pentru că temperatura fluctuează și se pot deteriora.

Ouăle gătite ar trebui consumate într-o perioadă de 3-7 zile, în funcție de tipul de preparat. De asemenea, este esențial să nu le speli înainte de a le pune în frigider. În felul acesta vei îndepărta stratul protector natural al cojii și poate favoriza pătrunderea bacteriilor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât poți ține ouăle în frigider

Citirea datelor de pe ouă este un proces simplu, dar important, care îți permite să îți dai seama de prospețimea acestora și de termenul de expirare. În România, ouăle sunt etichetate conform reglementărilor UE, iar informațiile de pe ambalaj te ajută să te asiguri că ouăle sunt sigure pentru consum.

Pe ambalajul ouălor, vei găsi mai multe informații utile. Cel mai important element de căutat este data limită de consum. O vei găsi tipărită pe cartonul în care sunt ambalate ouăle sau pe fiecare ou în parte. De obicei, această dată este exprimată sub forma unui termen de valabilitate. De exemplu, vei vedea inscripția „consumați până la” sau „data limită de consum”. Este esențial să nu consumi ouă după această dată, deoarece riscul de contaminare cu bacterii, cum ar fi Salmonella, crește pe măsură ce ouăle îmbătrânesc.

Codurile de pe ouă în România

Regulamentul Uniunii Europene nr. 589/2008 care privește standardele de comercializare pentru ouă stabilește standardele de comercializare pentru ouăle vândute în UE, inclusiv clasificarea ouălor, etichetarea, condițiile de trai ale găinilor și păstrarea înregistrărilor.

Potrivit normelor, ouăle pot fi clasificate în Clasa A sau clasa B. Ouăle din Clasa A trebuie să respecte următoarele caracteristici:

  • O coajă obișnuită, uniformă, curată și neteriorată;
  • Un spațiu de aer în interiorul oului care să nu depășească 6 mm;
  • Un gălbenuș care să fie ușor mobil în timpul rotirii oului și care să nu aibă un contur vizibil;
  • Albușul trebuie să fie limpede și translucent;
  • Oul nu trebuie să conțină metrii străine sau mirosuri.

Ouăle din clasa A nu sunt spălate sau curățate înainte de a fi marcate. În plus acestea nu trebuie tratate și nici păstrate la o temperatură mai mică de 5°C.

Ouăle din clasa A sunt clasificate și în funcție de greutate:

  • XL – mai mult de 72 g;
  • L – 63-72 g;
  • M – 53-62 g;
  • S – mai puțin de 53 g.

Pe fiecare ou trebuie inscripționat un cod cu următorul format: cifră, un cod din două litere, încă un cod din nouă litere și un cod din 3 litere.

Primul cod, adică prima cifra, reprezintă metoda de creștere a găinilor

  • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
  • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

Primul cod din două litere reprezintă țara de proveniență: de exemplu RO pentru România, BG pentru Bulgaria, FR pentru Franța etc. Al doilea cod din două litere reprezintă județul: de exemplu CT pentru Constanța, AG pentru Argeș, BZ pentru Buzău etc. Ultimul cod, format din trei cifre, reprezintă numărul de ordine din cadrul județului.

Așadar, dacă pe ou este inscripționat codul 1ROBZ002, înseamnă că oul provine de la găini crescute în aer liber, țara de origine este România, iar găinile aparțin unei ferme din Buzău.

Cum se păstrează corect ouăle în frigider

Păstrarea corectă a ouălor în frigider este esențială pentru a le menține proaspete și sigure pentru consum. Deși ouăle sunt un aliment destul de durabil, dacă nu sunt păstrate corespunzător, pot deveni periculoase pentru sănătate din cauza riscului de contaminare cu bacterii precum Salmonella.

În primul rând, este important să păstrezi ouăle în ambalajul lor original, care le protejează de mirosurile din frigider și previne contactul cu alte alimente. Ambalajul oferă și informații utile despre data de expirare și codul de calitate al ouălor. Ideal ar fi să păstrezi ouăle pe raftul din mijloc sau superior al frigiderului, acolo unde temperatura este constantă și mai rece. Evită să le păstrezi pe ușa frigiderului, deoarece temperatura variază mult acolo datorită deschiderii frecvente a ușii.

De asemenea, ouăle ar trebui păstrate cu vârful în jos, pentru a ajuta la menținerea calității lor. Acest lucru previne creșterea bacteriilor și ajută la menținerea membranei interne intacte. Dacă ouăle sunt murdare, este mai bine să le speli doar înainte de a le folosi.

Păstrează ouăle în ambalajul lor, pe rafturile interioare ale frigiderului și cu vârful în jos pentru a le menține proaspete și sigure pentru consum. Aceste practici simple vor ajuta la prelungirea duratei lor de valabilitate și vor preveni riscurile de contaminare.

Dacă ai dubii despre prospețimea unui ou, poți să aplici un test simplu. Pune-l într-un bol cu apă. Dacă oul rămâne pe fund, este proaspăt; dacă plutește, este mai vechi și nu ar trebui consumat. Acest test funcționează datorită formării unui gol de aer în interiorul oului pe măsură ce trece timpul.

Ce temperatură trebuie să fie în frigider pentru ca ouăle să fie în siguranță

Pentru a păstra ouăle în siguranță, frigiderul trebuie să aibă o temperatură constantă de 4°C sau mai puțin.

La această temperatură, ouăle vor rămâne proaspete mai mult timp și riscurile de dezvoltare a bacteriilor, cum ar fi Salmonella, vor fi semnificativ reduse.

Este important să menții această temperatură pe tot parcursul anului și să verifici periodic termometrul frigiderului pentru a te asigura că este setat corect. De asemenea, asigură-te că frigiderul este bine ventilat și nu este supraîncărcat, deoarece o circulație adecvată a aerului ajută la menținerea unei temperaturi constante.

Dacă frigiderul este setat la o temperatură mai mare de 4°C, ouăle se vor strica mai repede și vor prezenta un risc mai mare de a fi contaminate. De asemenea, este important să eviți să ții ouăle pe ușa frigiderului, unde temperatura fluctuează frecvent. Păstrează-le pe rafturile interioare, acolo unde temperatura este constantă și rece.

Cât timp rezistă în frigider ouăle gătite

Ouăle gătite pot rezista în frigider între 3 și 7 zile, în funcție de modul în care au fost preparate. Dacă ouăle sunt fierte tare, este recomandat să le consumi într-un interval de 7 zile de la gătire.

În cazul ouălor fierte moi sau a celor gătite în alte moduri (de exemplu, omlete), ar trebui să le consumi într-o perioadă mai scurtă, de aproximativ 3-5 zile, spun specialiștii.

Este important să depozitezi ouăle gătite într-un recipient etanș sau într-o cutie de depozitare, pentru a preveni contaminarea cu alte mirosuri din frigider și pentru a le menține proaspete. De asemenea, este esențial să le refrigeri cât mai repede după gătire, ideal în termen de 2 ore de la preparare, pentru a preveni creșterea bacteriilor.

Înainte de a le consuma, este bine să verifici ouăle gătite pentru orice semne de alterare, cum ar fi mirosul neplăcut sau schimbarea texturii. Dacă apar astfel de semne, este mai bine să le arunci.

Citește și
CELE MAI CITITE
Piure de cartofi cu sos de leurdă în farfurie albă, alături de felii de pâine și sos de leurdă într-un bol
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Cartofi cu ciuperci la cuptor și frunze de pătrunjel
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Muffins aperitiv cu spanac și brânză feta pe două platouri de lemn și frunze de spanac
Muffins cu spanac și cuburi de feta. O gustare aerată și ușor vegetală
Muffins cu spanac și cuburi de feta. O gustare aerată și ușor vegetală
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean în bol, alături de lingură și frunze de ștevie
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
Porții de ciocolată de casă în foi de napolitană într-o cupă de înghețată
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
06:33
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Porții de ciocolată de casă în foi de napolitană într-o cupă de înghețată
14 aprilie, 05:40
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie în bol, alături de o spatulă și un bol cu sare roz
12 aprilie, 23:18
Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie. Un contrast plin de gusturi și texturi Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie. Un contrast plin de gusturi și texturi
Estonian Kringel, o împletitură cu scorțișoară
12 aprilie, 09:32
Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară
Cartofi cu ciuperci la cuptor și frunze de pătrunjel
11 aprilie, 06:03
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză în bol de servire, alături de o lingură și o bucată de pâine
11 aprilie, 05:50
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare
Paste fusilli cu ton și măsline, decorate cu roșii cherry
10 aprilie, 05:14
Paste fusilli cu ton și măsline. Rețetă de gustare simplă și rapidă Paste fusilli cu ton și măsline. Rețetă de gustare simplă și rapidă
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean în bol, alături de lingură și frunze de ștevie
9 aprilie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
ANIMAŢIE. Măsuri pentru a evita penele de curent de Paşte. Când va fi momentul critic
ANIMAŢIE. Măsuri pentru a evita penele de curent de Paşte. Când va fi momentul critic
ANIMAŢIE. Măsuri pentru a evita penele de curent de Paşte. Când va fi momentul critic
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
Horoscop zilnic 16 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 16 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 16 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
Nanaimo Bars, desert fără coacere
Nanaimo Bars, desert fără coacere
Nanaimo Bars, desert fără coacere
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Britney Spears i-a îngrijorat pe fani după ce a fost văzută cu un obiect ciudat la sosirea în Mexic
Britney Spears i-a îngrijorat pe fani după ce a fost văzută cu un obiect ciudat la sosirea în Mexic
Britney Spears i-a îngrijorat pe fani după ce a fost văzută cu un obiect ciudat la sosirea în Mexic
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
fresh
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică

Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică

Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică

Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament

Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
închide