Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
O pizza napoletana adevărată are un sos de calitate, cea mai bună mozzarella și poate câteva frunze întregi de busuioc. Înainte de a adăuga toppingurile, va trebui să faci un blat napoletan de pizza. Acesta este preparat din ingrediente simple și are nevoie de o perioadă lungă de odihnă. În acest fel amidonul se va descompune în zaharuri mai simple și se va forma gluten, iar aluatul se va întinde mai ușor.
Pizza napoletana este considerată a fi printre cele mai bune din lume. Pentru că nu poți să ajungi în Napoli ori de câte ori îți este poftă poți face acasă pizza. Cel mai important este blatul pentru care îți va trebui ceva îndemânare și un cuptor bun.
Ingrediente
Cum alegi ingredientele pentru blatul de pizza napoletana
Cel mai important ingredient pentru a face blat de pizza napoletana este făina care trebuie să fie de tip 0 sau „00”. Aceasta este un tip de făină măcinate în Italia, fin, cu un conținut de proteine/gluten de aproximativ 10-12%, perfecte pentru un blat de pizza subțire și crocant. Dacă nu găsești astfel de făină poți folosi făină pentru pâine. Aceasta are un conținut ridicat de gluten, ceea ce va face aluatul neted și elastic.
Pizza napoletana se face cu aproximativ 2,5- 3% sare de mare fină. Scopul ei în aluatul de pizza napoletana este de a prelungi timpul de fermentare și de a îmbunătăți textura și aroma.
Sarea încetinește efectul drojdiei. Când adăugi sare în aluat, drojdia devine mai puțin activă și obții o creștere mai mai lentă a aluatului. Acest lucru duce la o textură și o aromă mult mai profunde.
În plus, sarea ajută la întărirea glutenului, astfel încât aluatul își păstrează forma în timpul fermentației lungi. Formarea unei rețele puternice de gluten face aluatul clasic să fie elastic și mai puțin predispus la rupere.
Mod de preparare
Se amestecă făina, sarea, zahărul, condimentele italiene, usturoiul pudră, drojdia uscată și apa într-un castron mare. Se va forma un aluat plin.
Se pune aluatul pe o masă mare sau pe o suprafață de lucru și se frământă timp de 10 minute. Se formează o bilă și se pune într-un bol de sticlă care a fost uns cu ulei. Se acoperă strâns cu folie de aluminiu și se lasă să se odihnească la temperatura camerei timp de 12 ore.
Se împarte aluatul în jumătate și se modelează fiecare jumătate într-o bilă. Se pune fiecare jumătate într-un castron uns cu ulei și se acoperă cu folie pentru 45 de minute la temperatura camerei.
Se preîncălzește cuptorul la temperatura maximă, de preferat 260°C.
Se transferă bilele de aluat pe o suprafață presărată cu făină și se pune puțină făină și deasupra lor. Se aplatizează aluatul cu mâna pentru a forma un cerc, apoi folosind degetele pentru se apăsă ușor aluatul, formând o margine ridicată de 2-3 cm în jurul aluatului. Se lucrează în jurul aluatului, rotindu-l pentru a forma această margine.
Pentru a întinde aluatul, se pune cercul de aluat deasupra unei mâini, apoi se aruncă pe cealaltă mână. Se face acest lucru de 5-8 ori, înainte și înapoi între mâini, până când are 24-28 cm în diametru. Se pune aluatul pe o tavă pentru pizza de 28 cm sau pe o piatră pentru pizza.
Se adaugă toppingurile preferate și se coace pizza timp de 8 – 10 minute sau până când marginile se rumenesc.
Ce toppinguri poți folosi pentru pizza napoletana
Toppingurile tradiționale pentru pizza napoletana sunt sosul de roșii, mozzarella de calitate și busuiocul proaspăt. Nu trebuie să pui cantități mari pentru că blatul se poate rupe. Pentru o pizza medie ai nevoie de 180 ml sos de roșii, 70-80 g mozzarella proaspătă ambalată în apă, 3-4 frunze de busuioc proaspăt.