Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure: o altfel de savarină
Rum Baba sau Baba au Rhum este o prăjitură similară cu savarina, din aluat, sirop cu lichior, și frișcă. Chef Sorin Gonțea ne-a arătat cum se face Rum Baba cu frișca și fructe de pădure.
O Rum Baba sau Baba au Rhum este o prăjitură mică din aluat pe bază de drojdie, saturată într-un sirop făcut cu lichior tare, de obicei rom, și umplută cu frișcă. Este asemănătoare savarinei, dar mulți o consideră a fi mai delicioasă decât aceasta.
Chef Sorin Gonțea ne-a preparat și explicat această rețetă în al doilea episod al show-ului BeautiFood | Sezonul 3. Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.
Aici ai rețeta de bază pentru Rum Baba, dar poți încerca și variante ale acestei prăjituri. De exemplu, odată copt aluatul, poți tăia micuța prăjitură în jumătate și s-o umpli cu gem de fructe. Sau poți adăuga în aluat merișoare uscate, coacăze, citrice confiate sau alte fructe uscate, în funcție de preferințele tale.
Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure
Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure
Rum Baba poate fi considerat o altfel de savarină, dar corect ar fi să spunem că este strămoșul savarinei deoarece patiserii francezi care au inventat savarina s-au inspirat din Rum Baba.
Cum prepari aluatul pentru Rum Baba
În bolul unui robot de bucătărie (sau mixer), amestecă ușor mai întâi ingredientele uscate: 220 gr făină, 50 gr zahăr cu 7 gr drojdie uscată, apoi adaugă și un praf de sare și amestecă.
Separat, bate 2 ouă cu 70 ml de lapte călduț și toarnă compoziția încet peste ingredientele uscate, mixându-le împreună.
Vei obține în prima fază un aluat ușor nisipos care va începe să se lege. Mixează-le la viteză mică circa 10 minute.
Apoi, adaugă 100 gr de unt topit în prealabil, mixând in continuare pentru încă aproximativ 5 minute. Înainte de a-l opri, adaugă coaja de lămâie rasă.
Pune aluatul într-un castron, acoperă-l cu folie de plastic alimentară și lasă-l la dospit aproximativ o oră pentru a crește până își dublează volumul.
Între timp, poți prepara siropul. Într-o cratiță mică pui la fiert 200 ml de apă cu 250 gr zahăr. După ce zahărul s-a topit și siropul a dat în câteva clocote, îl dai deoparte pentru a se răci puțin și adaugi 50 ml rom.
Pregătirea formelor pentru coacere
În timp ce aluatul dospește, pregătește formele pentru a coace prăjitura. În mod normal, formele speciale de Rum Baba arată similar cu cele de brioșe, dar au o umflătură (ridicătură) în mijloc. Dacă nu ai astfel de forme, poți improviza folosind o tavă cu forme de brioșe.
Unge formele cu unt și presară puțin zahăr tos peste unt. Adăugarea zahărului va ajuta aluatul fragil să iasă mai ușor din forme când va fi gata și îi va da o crustă frumoasă.
Formarea, coacerea și însiroparea prăjiturilor Rum Baba cu frișcă
Scoate aluatul din castron și pune-l într-un poș mare. Cu ajutorul lui, distribuie uniform aluatul în formele tăvii. Nu trebuie să umpli o formă complet cu aluat deoarece acesta va crește. Important este ca toate formele să fie umplute în mod egal.
Mai lasă aluatul astfel pus în tavă la dospit încă 25 – 30 de minute la temperatura camerei, până ajunge aproape sus. Aluatul va creste, dar nu trebuie nici să crească prea mult, căci în final vei avea niște margini în exteriorul formelor.
Preîncălzește cuptorul la 180 grd C.
Pune tava cu aluatul de Rum Baba cu frișcă la copt pentru aproximativ 20-30 de minute. Le verifici pentru a fi rumene și crescute frumos din formă.
După ce s-au copt, scoate tava din cuptor și lasă-o să se răcească puțin înainte de a scoate cu atenție prăjiturelele Rum Baba. Lasă-le la răcit pe un grătar.
Când s-au răcit complet poți începe însiroparea. Pune-le într-un vas și toarnă jumătate din sirop peste ele. Când au absorbit tot lichidul, răstoarnă-le și toarnă restul de lichid. Dă-le apoi la frigider pentru a se răci.
Cum se prepară frișca LaDORNA
Smântâna pentru frișcă trebuie ținută la frigider 24 de ore înainte de a o bate.
Agită bine cutia cu smântână LaDORNA și apoi toarnă 250 ml în vasul mixerului.
Pornește mixerul la viteză mică, crescând treptat până la maxim.
Când frișca a căpătat ceva consistență și a crescut în volum, dar nu este foarte bine bătută, adaugă 20 gr zahăr pudră și zahărul vanilat.
Mixează în continuare până ce frișca ajunge la consistența finală, este bine închegată dar și pufoasă, aerată, cu aspect lucios.
Folosește un poș pentru a orna blatul fiecărei prăjituri, apoi adaugă fructele dorite.
De unde provine prăjitura Rum Baba
Forma originală a acestei prăjituri era asemănătoare cu baba sau babka, o prăjitură din aluat cu drojdie, înaltă, cilindrică. Numele înseamnă „bătrână” sau „bunică” în majoritatea limbilor slave, babka fiind un diminutiv al lui baba.
Varianta modernă de Rum Baba, cu fructe uscate și înmuiate în rom, a fost inventată în Franța.
Baba originală a fost introdusă în Franța în secolul al XVIII-lea de către Stanislaus I, regele exilat al Poloniei, când a ajuns în Lorena.
Una din poveștile existente spune că Stanislaus a vrut să mănânce una din prăjiturile aduse cu el, dar aluatul acesteia se uscase deja. Unul din patiserii săi, Nicolas Stohrer, a rezolvat problema adăugând vin de Malaga, șofran, stafide și crème pâtissière.
Dar ceea ce se știe, este că fiica regelui, Marie, și-a luat patiserul Nicolas Stohrer la Versailles când s-a căsătorit cu Ludovic al XV-lea. Se pare că el a făcut Rhum Baba celor de la curtea regelui și ulterior și-a deschis o brutărie la Paris. Astăzi patiseria Stohrer este încă acolo, este cea mai veche patiserie din oraș.
Această prăjitură este, de asemenea, populară în Napoli și a devenit o specialitate napoletană populară sub numele de babà sau babbà.
Spor la savurat!