Salată de varză cu sfeclă roșie și morcovi. Alegerea perfectă pentru porția de sănătate
Pentru că specialiștii în nutriție ne recomandă consumul de salate, pentru porția de sănătate, îți oferim în acest scop o rețetă de salată de varză cu sfeclă roșie și morcovi. Este o salată plină de savoare și culoare și, mai ales, plină de vitamine.
Galerie foto
Toamna, legumele de pe piață sunt cele mai bogate în elemente nutritive necesare sănătății organismului. Este ideal să le introducem în alimentația zilnică și să profităm de beneficiile acestora. Salatele de legume crude ne oferă o mare parte din aportul zilnic de vitamine. Iar dacă mai consumăm și câteva fructe de sezon, ne bucurăm de un plus de sănătate.
Îți oferim spre informare și un articol despre ce alimente are nevoie organismul la schimbarea sezonului.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea verzei care necesită un timp de deshidratate amestecată cu puțină sare. În acest interval de timp pregătești și celelalte două ingrediente, dar și dressingul.
Vezi aici cum se prepară și o rețetă de dressing cu miere și oțet balsamic.
Cum prepari salată de varză cu sfeclă roșie și morcovi
Curăță varza de primele două foi aflate de o parte și de cealaltă a verzei. Acestea sunt de obicei deteriorate pentru că sunt cele care au protejat varza împotriva dăunătorilor. Clătește varza, taie-o în jumătăți și toac-o în fâșii, Poți să dai varza pe răzătoare dacă îți este mai ușor, iar dacă deții un robot, cu atât mai mult îți vei ușura munca.
După ce ai tocat varza, pune-o într-un bol și presară peste ea câte puțină sare și piper. Freacă fâșiile de varză pentru a pătrunde sarea și piperul printre ele. Acoperă bolul și lasă varza la deshidratat până când pregătești morcovii și sfecla roșie. Prin deshidratarea verzei, în bol se va forma mult suc, pe care îl vei folosi la dressingul salatei.
Curăță morcovii și dă-i pe răzătoare. Curăță și sfecla roșie, și dă-o și pe aceasta pe răzătoare. Apoi, amestecă-le în același bol și adaugă varza scursă.
Pentru dressingul salatei, amestecă uleiul cu oțetul și sucul de varză. Stropește legumele din bol cu acest dressing și amestecă-le bine. Dacă mai necesită, mai adaugă sare și piper, după gust.
Servește delicioasa salată de varză cu sfeclă roșie și morcovi simplă, sau alături de garnitura preferată.
Tot din categoria rețetelor de salată cu legume de toamnă, îți recomandăm să încerci și rețeta de salată de varză cu țelină și morcov.
Nutrienții din cele trei legume din rețeta de salată
Varza este una dintre legumele de toamnă cu un conținut bogat în antioxidanți, vitamine dar și minerale. Printre substanțele active din conținutul verzei se numără vitamina C, K, B1, B6 și B9, E, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, calciu, sodiu, potasiu, fosfor și iod.
Despre sfecla roșie se spune că este bogată în apă, în proporție de peste 90%, în zaharuri și fibre. Dar, conține și vitamine și minerale precum: vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina C, fier, potasiu, sodiu, calciu, cupru, iod, acid folic și antioxidanți.
Morcovii, sunt și aceștia foarte bogați în antioxidanți, vitamine și fibre, iar conținutul scăzut de calorii face din morcovi un aliment ideal pentru dietele de slăbit. Sunt foarte apreciați și pentru conținutul ridicat de vitamina A, cunoscută pentru sănătatea ochilor și a pielii. Dar nu lipsesc din conținutul acestora nici vitamina C, vitamine din complexul B și minerale precum: cupru, calciu, potasiu, mangan si fosfor. Betacarotenul este un puternic antioxidant natural, care luptă împotriva radicalilor liberi, dăunători organismului.