Salată de varză roșie pentru iarnă, la borcan
Printre rețetele de murături pe care le prepari în această perioadă, poți să să testezi și rețeta de salată de varză roșie pentru iarnă, la borcan. Te vei bucura de gustul ei mai târziu, alături de diferite fripturi și garnituri.
Varza roșie, ca și varza albă și celelalte tipuri de varză, are un conținut ridicat de vitamina C. În același timp, are un conținut scăzut de calorii ceea ce o face foarte apreciată pentru diete. Mai conține și o mulțime de substanțe nutritive cum ar fi: proteine, carbohidrați, fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vitamina A, potasiu, tiamină, riboflavină. Nu-i lipsesc nici mineralele precum fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru și zinc.
La un astfel de conținut bogat în nutrienți, consumul de varză roșie nu poate aduce decât beneficii organismului. Poți prepara salata de varză roșie și în combinație ca varza albă. Poți adăuga chiar și morcovi și țelină. Însă merită preparată și simplă, pentru gust deosebit și culoare minunată. Poți adăuga ulterior, când desfaci borcanul și puțină țelină proaspăt răzuită, pentru un plus de savoare și de prospețime.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă. Iar mai jos, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării salatei de varză roșie.
Ingrediente
Mod de preparare
Ca pentru oricare rețetă de murături, începe cu pregătirea borcanelor și a capacelor. Spală bine borcanele și capacele cu apă și detergent, apoi clătește-le foarte bine. Lasă-le să se scurgă, apoi pune-le la sterilizat, urmând una dintre metodele prezentate în acest articol. În timp ce borcanele vor fi supuse sterilizării, poți pregăti ingredientele pentru salată.
Pașii necesari pentru a prepara salată de varză roșie pentru iarnă
Curăță varza de foile exterioare, apoi șterge-o cu un prosop umezit. Taie varza în jumătăți și toac-o în fâșii folosind un cuțit, o mandolină sau robotul de bucătărie.
Într-un pahar sau un bol amestecă o lingură de sare grunjoasă pentru murături, neiodată, cu o lingură de zahăr, 150 de ml de oțet de vin alb, cu aciditatea de 9 grade și 100 ml de apă. Amestecă bine aceste ingrediente și toarnă-le peste varza roșie, tocată. Frământă bine fâșiile de varză cu mâinile să fie toate bine amestecate cu soluția adăugată. Acoperă vasul și lasă-l deoparte pentru cel puțin o oră. Din când în când mai agită vasul pentru a se umezi bine fâșiile de varză cu soluția de oțet.
Dacă dorești o salată de varză ușor picantă, sau condimentată, mai poți adăuga și piper, boabe de muștar, flori de mărar uscate, etc. După ce varza roșie s-a relaxat suficient, timp în care a lăsat și ea propriul suc în vas, scurge-o într-o sită. Pune fâșiile de varză scurse în borcanele sterilizate. Îndeasă-le bine pentru a intra cât mai multe. Apoi, toarnă soluția lichidă scursă prin sită. Agită ușor borcanele pentru a pătrunde soluția printre fâșiile de varză.
Închide bine borcanele cu capacele aferente și pune-le în cămară. Nu este nevoie să sterilizezi borcanele umplute cu salată de varză pentru iarnă. Fiind preparată cu oțet salata se va conserva perfect și va rezista la loc rece până la primăvară.
Foarte gustoasă va fi salata de varză roșie servită și cu o garnitură de cartof. Îți oferim în acest scop și o rețetă de cartofi la cuptor în crustă de mălai.