Compoziția pentru sarmale. Rețete, trucuri și cantități

Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, însă le poți face în orice perioadă a anului. Sunt foarte spornice, consistente și gustoase. Există sute de rețete de sarmale. Fiecare familie are combinație proprie de condimente și de cărnuri, tehnicile de împachetare și timpi de fierbere.

Mai multe sarmale așezate pe o farfurie din lut, alături de o lingură cu smântână.
Compoziția pentru sarmale poate conține carne sau doar legume și orez / Shutterstock

Sarmale sau preparate similare se fac în toată zona Balcanilor. Baza o reprezintă un amestec de orez și carne sau orez și diverse legume, condimentate ambele, și apoi învelite în foi de varză crudă sau murată, de viță de vie sau chiar de ștevie. Chiar și în interiorul aceleași țări diferă rețetele, însă principiile de bază rămân aceleași.

Compoziția pentru sarmale cu carne

Pentru sarmalele cu carne se folosește de cele mai multe ori carne de porc pentru că este mai grasă, iar sarmalele ies mai suculente și mai gustoase. Există și varianta de amestec de carne de porc cu vită, de curcan sau de pui.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Sarmalele cu carne nu trebuie puse foarte înghesuite în oală pentru a avea orezul lor să fiarbă / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 verze murate
  • 1 kg carne de porc tocată
  • 100 g orez
  • 2 cepe medii
  • 200 g pastă de tomate
  • 250 g kaizer afumat
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • foaie de dafin
  • boia dulce  
  • piper boabe
  •  2-3 linguri ulei.

Mod de preparare

Se desfac foile verzei, se spală și se lasă la desărat în apă rece. Dacă este nevoie, se schimbă apa până când foile de varză sunt potrivit de sărate. Apoi li se taie cotoarele și se opresc foile cele mai bune. Restul se toacă mărunt.

Ceapa tocată mărunt se călește în ulei. Se adaugă orezul spălat și scurs și se lasă aproximativ 2 minute amestecând constant.

Se pun 3 linguri de pastă de tomate și 1 pahar cu apă. Se acoperă și se lasă să fiarbă până sosul începe să scadă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Apoi se amestecă până se omogenizează cu carnea tocată și condimentele.

În centrul fiecărei foi de varză se pune câte o lingură de compoziție și se rulează nu foarte strâns, dar suficient de bine, cât să nu se desfacă la fiert. Varza tocată se amestecă cu restul de pastă de tomate, cu kaizerul afumat și cu condimente.

Într-o cratiță cu fundul gros se pune un strat de varză tocată, apoi se așază sarmalele. Printre ele se mai pune amestec de varză tocată. Aceasta va reprezenta și ultimul strat. Se pune apă cât să acopere sarmalele, se acoperă și se pune oala la fiert la foc mic. Din când în când se mai rotește oala. După o oră, se dau la cuptor, unde se mai lasă încă 60 de minute.

Citește și

Compoziția pentru sarmale de post

Sarmalele de post au cele mai multe variante: de la rețeta simplă de orez cu ceapă și morcovi, la stafide, ciuperci, ardei.

Ciupercile pot înlocui carnea în sarmalele de post / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 verze murate
  • 150 g orez
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 150 g bulion
  • sare
  • piper măcinat
  • cimbru
  • foi de dafin
  • 1 legătură de mărar
  • boia de ardei dulce
  • 40 ml ulei.

Mod de preparare

Se desfac foile de varză și se pun în apă rece pentru a se desăra. Dacă este nevoie se schimbă apa până când vor fi potrivit de sărate. Li se taie cotoarele și păstrează foile cele mai bune.

Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se dă prin răzătoare. Apoi se pun la călit timp de aproximativ 5 minute. Apoi se pune orezul cu 250 ml de apă. Se lasă să fiarbă. Se adaugă condimentele. Apoi se lasă să se răcească.

Foile de varză se umplu cu compoziția de orez. În mijlocul fiecărei foi se pune câte o lingură de amestec de orez și se rulează suficient de bine cât să nu se desfacă la fiert, dar nu foarte strâns.

Frunzele de varză lăsate deoparte se toacă mărunt și se pun pe fundul oalei. Apoi se așează sarmalele în straturi. Printre ele se mai pune varză tocată. La final se pun bulionul și apă cât să acopere sarmalele și se lasă la fiert cu vasul acoperit la foc mic. Din când în când se rotește oala pentru ca sarmalele să nu se prindă. Se lasă aproximativ o oră la fiert pe aragaz, după care se dau la cuptor până varza este moale.

Ce cantități de ingrediente trebuie să folosești pentru a prepara sarmale

Îți oferim mai jos și câteva informații utile, care te vor ajuta să savurezi alături de întreaga familie sarmale delicioase și gustoase.

Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale

Pentru ca sarmalele să fie delicioase, este nevoie de un echilibru între cantitatea de orez și cea de carne folosite. În general, proporția corectă este de 100 g orez la fiecare kilogram de carne folosit. În felul acesta, compoziția pentru sarmale va fi bine legată, pufoasă și suculentă.  

Dacă vei pune mai mult orez, sarmalele vor ieși prea tari, iar dacă vei pune prea puțin compoziția nu se va mai lega așa cum trebuie.

Cantități pentru 100 sarmale de post

Pentru a face 100 sarmale de post ai nevoie de aproximativ 300 de grame de orez, 3-4 verze murate, 250-300 g bulion sau pastă de roșii, 2 cepe, 2 morcovi. Dacă mai pui și ciuperci sau stafide, mai scazi din cantitatea de orez.

Ingrediente pentru 100 de sarmale

Pentru a face 100 de sarmale cu carne tocată de porc sau amestec porc vită ai nevoie de aproximativ 2 kilogram de carne și 200 g de orez. În funcție de cât de bune sunt foile, 3-4 verze ar trebui să fie suficiente. Restul ingredientelor le vei pune în funcție de cum îți plac sarmalele, mai condimentate sau nu.

Câtă carne trebuie pentru 100 de sarmale

Pentru 100 de sarmale din carne de porc vei avea nevoie de 2 kg de carne. Vei folosi aceeași cantitate și dacă alegi să faci sarmale dintr-un amestec de carne tocată de vită și porc. Pentru sarmalele de curcan sau de pui vei folosi 1,5 kg de carne tocată și 150 g orez. Aceasta are o cantitate mai mică de grăsime și sarmalele vor ieși mai uscate dacă se respectă aceeași proporție de carne și orez ca la cele de porc.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos secționat pe platou și două porții pe farfurii
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Tartă cu caise și brânză porționată, alături de o furculiță
Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat
Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat
Porție de patatas bravas în farfurie neagră, alături de boluri cu sosuri și furculițe
Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă
Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă
Tort Sacher pe platou
Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez
Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri
O femeie care pune ouă în frigider
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
prosoape de bucătărie
Tu cât de des speli prosoapele de bucătărie? Semnele care arată că au nevoie de o igienizare
Tu cât de des speli prosoapele de bucătărie? Semnele care arată că au nevoie de o igienizare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
06:56
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Orange Curd în borcan cu linguriță, alături de o portocală feliată
06:54
Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați
8 februarie, 08:28
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri
cel mai pufos piure de cartofi
8 februarie, 06:02
Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone secționat pe platou
7 februarie, 06:58
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
7 februarie, 06:10
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos, servit cu spaghete integrale
6 februarie, 06:42
Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos
Două boluri cu supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
6 februarie, 05:07
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Cum să scapi de ochii roșii: remedii naturale și metode eficiente
Cum să scapi de ochii roșii: remedii naturale și metode eficiente
Cum să scapi de ochii roșii: remedii naturale și metode eficiente
Mi-au băgat în pământ doi veri. Jale după prăpădul cu puşti, bâte şi topoare din Urziceni. Două clanuri s-au răfuit din cauza unei căsătorii aranjate
"Mi-au băgat în pământ doi veri". Jale după prăpădul cu puşti, bâte şi topoare din Urziceni. Două clanuri s-au răfuit din cauza unei căsătorii aranjate
"Mi-au băgat în pământ doi veri". Jale după prăpădul cu puşti, bâte şi topoare din Urziceni. Două clanuri s-au răfuit din cauza unei căsătorii aranjate
Mă sfidau, eram un nimic pentru ei! Românul celebru păgubit de Nordis, detalii uluitoare despre țeapa uriașă pe care și-a luat-o
„Mă sfidau, eram un nimic pentru ei!” Românul celebru păgubit de Nordis, detalii uluitoare despre „țeapa” uriașă pe care și-a luat-o
„Mă sfidau, eram un nimic pentru ei!” Românul celebru păgubit de Nordis, detalii uluitoare despre „țeapa” uriașă pe care și-a luat-o
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
De ce au oamenii din ce în ce mai mult plastic în creier. Experții trag un semnal de alarmă
De ce au oamenii din ce în ce mai mult plastic în creier. Experții trag un semnal de alarmă
De ce au oamenii din ce în ce mai mult plastic în creier. Experții trag un semnal de alarmă
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Afecțiuni musculo-scheletale cauzate de frig: dureri de creștere sau altceva?
Afecțiuni musculo-scheletale cauzate de frig: dureri de creștere sau altceva?
Afecțiuni musculo-scheletale cauzate de frig: dureri de creștere sau altceva?
Elton John s-a certat cu un producător în timp ce înregistra albumul Who Believes In Angels?. Noul disc al artistului va fi lansat pe 4 aprilie
Elton John s-a certat cu un producător în timp ce înregistra albumul „Who Believes In Angels?”. Noul disc al artistului va fi lansat pe 4 aprilie
Elton John s-a certat cu un producător în timp ce înregistra albumul „Who Believes In Angels?”. Noul disc al artistului va fi lansat pe 4 aprilie
Băuturi bogate în vitamina D. Cum pot preveni și trata deficiența
Băuturi bogate în vitamina D. Cum pot preveni și trata deficiența
Băuturi bogate în vitamina D. Cum pot preveni și trata deficiența
fresh
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă

Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă

Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă

Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone

Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone

Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie

Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie

Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri

Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri

Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros

Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
închide