Compoziția pentru sarmale. Rețete, trucuri și cantități
Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, însă le poți face în orice perioadă a anului. Sunt foarte spornice, consistente și gustoase. Există sute de rețete de sarmale. Fiecare familie are combinație proprie de condimente și de cărnuri, tehnicile de împachetare și timpi de fierbere.
Sarmale sau preparate similare se fac în toată zona Balcanilor. Baza o reprezintă un amestec de orez și carne sau orez și diverse legume, condimentate ambele, și apoi învelite în foi de varză crudă sau murată, de viță de vie sau chiar de ștevie. Chiar și în interiorul aceleași țări diferă rețetele, însă principiile de bază rămân aceleași.
Compoziția pentru sarmale cu carne
Pentru sarmalele cu carne se folosește de cele mai multe ori carne de porc pentru că este mai grasă, iar sarmalele ies mai suculente și mai gustoase. Există și varianta de amestec de carne de porc cu vită, de curcan sau de pui.
Ingrediente
- 2 verze murate
- 1 kg carne de porc tocată
- 100 g orez
- 2 cepe medii
- 200 g pastă de tomate
- 250 g kaizer afumat
- sare
- piper
- cimbru
- foaie de dafin
- boia dulce
- piper boabe
- 2-3 linguri ulei.
Mod de preparare
Se desfac foile verzei, se spală și se lasă la desărat în apă rece. Dacă este nevoie, se schimbă apa până când foile de varză sunt potrivit de sărate. Apoi li se taie cotoarele și se opresc foile cele mai bune. Restul se toacă mărunt.
Ceapa tocată mărunt se călește în ulei. Se adaugă orezul spălat și scurs și se lasă aproximativ 2 minute amestecând constant.
Se pun 3 linguri de pastă de tomate și 1 pahar cu apă. Se acoperă și se lasă să fiarbă până sosul începe să scadă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Apoi se amestecă până se omogenizează cu carnea tocată și condimentele.
În centrul fiecărei foi de varză se pune câte o lingură de compoziție și se rulează nu foarte strâns, dar suficient de bine, cât să nu se desfacă la fiert. Varza tocată se amestecă cu restul de pastă de tomate, cu kaizerul afumat și cu condimente.
Într-o cratiță cu fundul gros se pune un strat de varză tocată, apoi se așază sarmalele. Printre ele se mai pune amestec de varză tocată. Aceasta va reprezenta și ultimul strat. Se pune apă cât să acopere sarmalele, se acoperă și se pune oala la fiert la foc mic. Din când în când se mai rotește oala. După o oră, se dau la cuptor, unde se mai lasă încă 60 de minute.
Compoziția pentru sarmale de post
Sarmalele de post au cele mai multe variante: de la rețeta simplă de orez cu ceapă și morcovi, la stafide, ciuperci, ardei.
Ingrediente
- 2 verze murate
- 150 g orez
- 1 morcov
- 2 cepe
- 150 g bulion
- sare
- piper măcinat
- cimbru
- foi de dafin
- 1 legătură de mărar
- boia de ardei dulce
- 40 ml ulei.
Mod de preparare
Se desfac foile de varză și se pun în apă rece pentru a se desăra. Dacă este nevoie se schimbă apa până când vor fi potrivit de sărate. Li se taie cotoarele și păstrează foile cele mai bune.
Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se dă prin răzătoare. Apoi se pun la călit timp de aproximativ 5 minute. Apoi se pune orezul cu 250 ml de apă. Se lasă să fiarbă. Se adaugă condimentele. Apoi se lasă să se răcească.
Foile de varză se umplu cu compoziția de orez. În mijlocul fiecărei foi se pune câte o lingură de amestec de orez și se rulează suficient de bine cât să nu se desfacă la fiert, dar nu foarte strâns.
Frunzele de varză lăsate deoparte se toacă mărunt și se pun pe fundul oalei. Apoi se așează sarmalele în straturi. Printre ele se mai pune varză tocată. La final se pun bulionul și apă cât să acopere sarmalele și se lasă la fiert cu vasul acoperit la foc mic. Din când în când se rotește oala pentru ca sarmalele să nu se prindă. Se lasă aproximativ o oră la fiert pe aragaz, după care se dau la cuptor până varza este moale.
Ce cantități de ingrediente trebuie să folosești pentru a prepara sarmale
Îți oferim mai jos și câteva informații utile, care te vor ajuta să savurezi alături de întreaga familie sarmale delicioase și gustoase.
Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale
Pentru ca sarmalele să fie delicioase, este nevoie de un echilibru între cantitatea de orez și cea de carne folosite. În general, proporția corectă este de 100 g orez la fiecare kilogram de carne folosit. În felul acesta, compoziția pentru sarmale va fi bine legată, pufoasă și suculentă.
Dacă vei pune mai mult orez, sarmalele vor ieși prea tari, iar dacă vei pune prea puțin compoziția nu se va mai lega așa cum trebuie.
Cantități pentru 100 sarmale de post
Pentru a face 100 sarmale de post ai nevoie de aproximativ 300 de grame de orez, 3-4 verze murate, 250-300 g bulion sau pastă de roșii, 2 cepe, 2 morcovi. Dacă mai pui și ciuperci sau stafide, mai scazi din cantitatea de orez.
Ingrediente pentru 100 de sarmale
Pentru a face 100 de sarmale cu carne tocată de porc sau amestec porc vită ai nevoie de aproximativ 2 kilogram de carne și 200 g de orez. În funcție de cât de bune sunt foile, 3-4 verze ar trebui să fie suficiente. Restul ingredientelor le vei pune în funcție de cum îți plac sarmalele, mai condimentate sau nu.
Câtă carne trebuie pentru 100 de sarmale
Pentru 100 de sarmale din carne de porc vei avea nevoie de 2 kg de carne. Vei folosi aceeași cantitate și dacă alegi să faci sarmale dintr-un amestec de carne tocată de vită și porc. Pentru sarmalele de curcan sau de pui vei folosi 1,5 kg de carne tocată și 150 g orez. Aceasta are o cantitate mai mică de grăsime și sarmalele vor ieși mai uscate dacă se respectă aceeași proporție de carne și orez ca la cele de porc.