Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști
Carnea de pui este una dintre cele mai accesibile pentru că se găsește peste tot și nu este la fel de scumpă ca cea de vită sau de porc. Dezavantajul este că dacă nu este pregătită bine înainte, aceasta poate fi fadă. Cu câteva sfaturi de la experți poți să ai o carne de pui la grătar suculentă și gustoasă. Descoperă secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști.
Dacă te hotărăști să faci un grătar cu carne de pui nu te crampona de faptul că poate ieși uscată și fără gust. O marinadă bună va face minuni și toată lumea va aprecia calitățile tale de bucătar.
Iată ce sfaturi îți dau experții de la Food52 pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar.
Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar
Pieptul de pui și pulpele sunt cele potrivite pentru grătar. Dintre acestea două pulpele au carnea mai aromată și mai fragedă. Pe de altă parte, pieptul de pui are mai puțină grăsime.
Acest lucru este bun din punct de vedere nutritiv, dar pentru gătit nu este tocmai ideal. Se va usca mai repede. Poți evita acest lucru tăindu-l în bucăți mai mici pentru a putea reține mai multă umiditate.
Încearcă și rețeta de friputră de pui în sos picant de roșii. Este simplă și ușor de preparat.
Dacă nu te hotărăști care parte a puiului să o pui pe grătar există varianta de a-l găti întreg. Va ieși mult mai suculent dacă îi scoți spatele astfel încât să îl poți așeza perfect pe grătar.
Cum pregătești grătarul
Înainte de încălzi grătarul ai grijă să fie foarte bine curățat de la sesiune anterioare de gătit. Folosește o perie specială și freacă-l bine sau un șomioig de folie de aluminiu.
Pentru a te asigura că nu rămâne nicio urmă de mâncare poți să încălzești puțin grătarul înainte de a te apuca să îl cureți. Apoi unge-l cu o bucată de carne grasă, de slănină sau cu un șervețel îmbibat în ulei.
Atunci când vrei să gătești cea mai suculentă carne de pui la grătar este important să ai o parte fierbinte și una mai puțin încălzită.
Vei muta carnea în funcție de cât de repede vrei să să gătească, dar și ținând cont etapa procesului. Părțile mai mari de carne le vei pune pe locul unde nu este temperatura foarte ridicată pentru că se vor arde repede, iar la interior vor rămâne nefăcute, în timp ce pe locul unde jarul este intens, acolo vei pune părțile care au nevoie de o gătire rapidă.
Dacă ai grătar pe gaz, atunci lucrurile sunt mai simple. Pornește-l și lasă-l 10-15 minute. Apoi pune carnea și întoarce-o ori de câte ori are nevoie.
Cum se fac la grătar pieptul și pulpele de pui
Este greu de precizat timpul necesar pentru gătirea pieptului și pulpelor de pui pe grătar. Totul depinde de mărimea lor, dacă sunt sau nu dezosate și de tipul de grătar folosit.
Ca regulă generală, în primele 3 minute ține carnea unde este cea mai mare temperatură. După ce capătă o crustă aurie, întoarce carnea și mut-o într-o zonă în care jarul nu este la fel de puternic.
Dacă ai un termometru măsoară temperatura interioară. Când ajunge la 73°C este gata. În cazul în care nu ai cum să faci această măsurătoare ține cont de faptul că în 10-15 minute ar trebui să fie gătită. După ce iei carnea de pe grătar las-o să se odihnească minimum 10 minute.
Cum gătești puiul întreg
În primă fază pune puiul la cea mai înaltă temperatură pentru 5 minute sau până când are o crustă aurie. Apoi mută-l într-o zonă în care jarul nu este foarte puternic și lasă-l 45 de minute sau până când temperatură internă ajunge la 73°C.
Înainte de a-l tăia are nevoie de minimum 15 minute de odihnă.
Cum îți dai seama că puiul este făcut
Cu cât vei găti mai des carne de pui cu atât îți vei da seama dacă este sau nu gata doar uitându-te cum arată sau atingându-l și simțindu-i textura. Totuși, cea mai sigură modalitate este prin folosirea unui termometru special pentru carne. Temperatura ideală este de 73°C.
Un alt pas important este să lași carnea să stea 10-15 minute după ce ai luat-o după grătar.
Cum se marinează carnea de pui
Marinarea cărnii de pui nu este neapărat necesară, dar nu trebuie să sari peste asezonare. Poți să o freci cu sare chiar și cu 3 zile înainte de a o găti la grătar. Vei avea nevoie de o linguriță de sare pentru fiecare 500 g de carne de pui.
Poate pare o cantitate mare, dar după ce vei gusta din carnea preparată vei constata că este foarte gustoasă și fragedă, iar pielea va fi crocantă.
Pentru a marina carnea de pui poți folosi iaurt, zeamă de lămâie sau de limetă, miere, ulei de măsline, piper, șofran, usturoi.