Sos caramel preparat în casă. Sos delicios pentru creme de prăjituri și torturi

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă adori deserturile cu cremă caramel sau glazurate cu sos caramel, află că acel delicios sos poate fi preparat și în propria bucătărie. Îți oferim în acest scop o rețetă simplă și rapidă de sos caramel preparat în casă.

Maria Udrea
Publicat: 6 martie 2023, 06:00

Galerie foto

Sosul caramel se poate păstra la frigider, în borcane închise ermetic / Profimedia Images

Poți prepara o cantitate mai mare de sos și îl poți depozita în borcane, la frigider. Este ideal să îl depozitezi în borcane mai mici, pe care le închizi ermetic. Astfel le asiguri un timp mai îndelungat de conservare.

Citește și

Sosul caramel are un gust irezistibil și îl poți folosi la diferite creme de torturi și prăjituri, în combinație cu alte ingrediente. Îl poți mesteca cu frișcă neîndulcită sau cu mascaropone. Îl mai poți amesteca și cu ciocolată amăruie, cu nucă de cocos și multe altele. Mai poți folosi sosul caramel pentru a glazura înghețata preferată sau clătitele.

Poți prepara sosul dulce, dar și sărat. Descoperă aici și o rețetă de tartă cu ciocolată și caramel sărat. În continuare îți oferim rețeta sosului clasic, cu listă completă de ingrediente și pași necesari preparării.

Ingrediente

Mod de preparare

Rețeta pentru sosul caramel se prepară foarte simplu și într-un timp relativ, scurt. Însă, necesită puțină atenție și folosirea mănușilor de bucătărie, pentru a nu te accidenta de la stropii de zahăr ars. Pentru reușita unui sos consistent și delicios, este importantă alegerea ingredientelor de calitate. Untul și smântâna sunt ingredientele de bază care ajută la consistența perfectă a sosului.

Pașii necesari pentru sos caramel preparat în casă

Așază pe flacăra aragazului o crăticioară cu baza dublă și pereți mai înalți. Adaugă în cratiță mai întâi apa și unge cu ea toată baza cratiței. Apoi adaugă zahărul. Lasă zahărul să se topească, dar nu amesteca în el decât spre final de topire, pentru a se omogeniza. Apa de la baza cratiței ajută zahărul să se topească mai rapid și să capete o culoare mai deschisă după caramelizare.

După topirea completă a zahărului, adaugă untul tăiat în cuburi. Amestecă intens, folosind o spatulă, până când și untul este topit, dar și zahărul care se solidifică la contactul cu untul. Apoi poți adăuga smântâna pentru frișcă.

Descoperă și o rețetă de tartă cu banane și caramel, cunoscută sub denumirea de tartă Banoffee.

Fierbe sosul la foc de intensitate mică, până când capătă consistență. Amestecă continuu pe parcursul fierberii, pentru a nu se arde.  Dacă dorești sosul caramel sărat, spre final de fierbere adaugă sarea și amestecăm până când se dizolvă.

Toarnă sosul caramel într-un borcan cu capac, supus procesului de sterilizare. Îl poți păstra la frigider până la 2-3 săptămâni. Dacă dorești să servești din sos pe parcurs, depozitează-l în borcane mai mici, pentru a folosi toată cantitatea atunci când îl desfaci.

Dacă dorești și o rețetă de desert în care să folosești deliciosul sos caramel preparat în casă, îți oferim o rețetă de foi de napolitane cu nucă și caramel.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
Nuci cu cremă caramel de post. Rețeta copilăriei, reinterpretată
Nuci cu cremă caramel de post. Rețeta copilăriei, reinterpretată
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
4 mai, 06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
4 mai, 06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
4 mai, 06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Rețeta de pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză este perfectă pentru masa de Paște. Cu o consistență cremoasă, aromată și potrivit de dulce, este desertul care completează într-un...
3
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Cozonacul și pasca sunt deserturile tradiționale pentru masa de Paște. Dacă vrei să își delectezi oaspeții și cu alte preparate dulci, fără să stai prea mult în bucătărie, poți să încerci...

Parteneri

Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Cher s-a destăinuit cu privire la viața ei amoroasă: „Mă întâlnesc cu băieți mai tineri pentru că bărbații de vârsta mea au fost mereu prea speriați să mă abordeze”
Cher s-a destăinuit cu privire la viața ei amoroasă: „Mă întâlnesc cu băieți mai tineri pentru că bărbații de vârsta mea au fost mereu prea speriați să mă abordeze”
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
fresh

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase

5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase

Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare

Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute