Sos chipotle. Rețeta inspirată din bucătăria mexicană

Timp de gătire: 05 minute
tipul preparatului: Sos
bucătăria: Mexicană

Sosul chipotle aduce un gust ușor afumat și picant oricărui fel de mâncare. Poate fi pus peste tacos, cartofi prăjiți, quessadilla sau orice alt preparat. Se face extrem de ușor și rezistă în frigider până la câteva zile.

Cristina Catană
Publicat: 23 mai 2023, 08:00
Sosul chipotle poate fi servit alături de orice fel de carne / Shutterstock

Atunci când vrei să aduci un plus de gust preparatelor tale, sosurile sunt foarte utile. Există o varietate atât de mare, încât pentru un singur fel de mâncare poți să alegi chiar și 2-3 variante. De asemenea, un singur sos se poate potrivi în foarte multe situații. Este și cazul sosului chipotle de inspirație mexicană care poate fi pus peste aproape orice preparat din carne sau legume.

Pentru a face sos chipotle nu ai nevoie de multe ingrediente și este posibil ca pe multe dintre ele să le ai deja în casă. Tot ce trebuie să faci este să le amesteci pentru a obține un sos cu consistența fină a unei creme.

Baza sosului chipotle este maioneza clasică. Poți folosi atât varianta integrală, cât și light. Pentru un plus de aciditate se pune smântână fermentată. Cu același scop, dar și pentru a echilibra aromele ingredientelor se pune suc de lămâie. Ardeii chipotle aduc notele picante, iar usturoiul și sare îl condimentează într-un mod interesant.

Dacă nu găsești ardei chipotle, poți folosi variantă uscată și măcinată. Poți adăuga oricât de mult îți dorești, cu condiția ca la final sosul să fie suficient de picant pentru a putea fi consumat.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă iaurtul, smântâna, ardeii chipotle, sosul adobo, coriandrul, sucul de lămâie, mierea (dacă se folosește), usturoiul, sarea și chimenul într-un robot de bucătărie. Se procesează totul pentru câteva secunde. Procesați până când se obține o compoziție fină și cremoasă.

Cu ce se servește sosul chipotle

Poți să pui un bol cu sos chipotle alături de creveți, cartofi prăjiți, dovlecei pane, cartofi dulci copți, orice fel de carne la cuptor, prăjită sau la grătar, chiftele de porc sau de pește. De asemenea, îl poți adăuga în salate de fasole sau cu carne.

Sosul chipotle se potrivește și în orice fel de tacos, burrito sau fajitas.

Cum poți păstra sosul chipotle

Sosul chipotle se păstrează într-un vas închis ermetic la frigider până la 1 săptămână. Dacă vrei să reziste mai mult poate sta la frigider în pungă sigilată până la 3 săptămâni. Cel mai bine este să îl porționezi astfel încât să poți scoate doar cantitatea de care ai nevoie.

Ce sunt ardeii chipotle

Secretul acestui sos este dat de ardeii iuți chipotle. Aceștia sunt ardei jalapeños roșii care au fost afumați și uscați. Ardeii jalapeño sunt culeși când sunt în stadiul de maturitate, apoi sunt afumați și uscați. Procesul de afumare le conferă un gust distinct și o aromă intensă, note de fum, ușor dulci.

Ardeii chipotle pot fi folosiți sub formă de pudră, pastă sau chiar întregi în diverse preparate, cum ar fi sosuri, marinade, tocănițe, supe sau în umpluturi pentru burrito sau taco.

Atunci când se prepară sos chipotle, ardeii sunt integrați într-un într-un adobo care este un sos catifelat, acidulat și dulce, făcut din ardei iute uscat. Rezultă o cremă extrem de aromată și foarte picantă. În Mexic se face în casă, dar se găsește și la supermarket la borcan.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta de sos Teriyaki pentru acasă. Ai nevoie de doar 5 ingrediente
Rețeta de sos Teriyaki pentru acasă. Ai nevoie de doar 5 ingrediente
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos olandez. Cel mai catifelat sos din bucătăria franțuzească
Sos olandez. Cel mai catifelat sos din bucătăria franțuzească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor