Sos Velouté. Sosul de catifea de care ai nevoie pentru preparatele din carne

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

În lumea bucătăriei, sosurile reprezintă adesea elementul de finisare care transformă o simplă masă într-o experiență culinară memorabilă. Unul dintre sosurile clasice din bucătăria franceză este sosul Velouté. Cunoscut pentru textura sa catifelată și aroma subtilă, Velouté este un sos de bază versatil din care au derivat mai multe alte sosuri.

Sos Velouté servit într-un bol mare și alb
Sosul Velouté este baza pentru mai multe sosuri clasice / Shutterstock

Sosul Velouté are rădăcini adânci în bucătăria franceză, fiind unul dintre cele cinci sosuri „mamă” de la care au fost dezvoltate restul sosurilor pe care noi le știm astăzi. Termenul „velouté" provine din limba franceză și înseamnă „catifelat" sau „mătăsos", o descriere potrivită pentru textura sa caracteristică.

Sosul Velouté a fost creat pentru prima dată în secolul al XVII-lea, în timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea, în Franța. Acest sos elegant a fost un element de bază în bucătăria regală și nobiliară, iar de-a lungul timpului a devenit parte integrantă a bucătăriei clasice franceze.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Într-o cratiță cu fundul gros se topesc la foc mic 2 linguri de unt. Se adaugă făina și se amestecă până când compoziția are bule mici, dar nu se rumenește, aproximativ 2 minute. Apoi se adaugă 250 ml de supă și se amestecă până când se omogenizează și nu mai există cocoloașe. După aceea se pun treptat restul de supă, sarea și piperul.

Se aduce sosul la punctul de fierbere la foc mediu până când apar bule mici care se sparg pe suprafața sosului, amestecând constant cu telul. După ce fierbe, se continuă amestecarea încă 2 minute.

Sosul se utilizează imediat sau se pune într-un recipient închis ermetic. Se pune lingurița de unt rămasă pe suprafața sosului imediat pentru a împiedica formarea unei coji. Se răcește timp de 10-15 minute înainte de a-l pune la frigider sau congela, acoperit cu un capac.

Trucuri despre cel mai bun sos Velouté

Sosul Velouté este un sos alb de bază, care poate fi adaptat în funcție de alte ingrediente pentru a crea o varietate de sosuri derivate. Compoziția sa de bază include unt, supă, făină, sare și piper.

Untul este folosit pentru a crea o bază roux (un amestec de unt și făină) care va îngroșa sosul și îi va oferi o textură cremoasă. Ideal este să utilizezi un unt cu minimum 80% grăsime pentru a-i da o textură și o aromă bogate. Făina servește drept agent de îngroșare a sosului.

Supa de vită sau pui este adăugată treptat la roux pentru a crea textura catifelată a sosului. Acest pas oferă sosului aroma și gustul său caracteristic. Sarea și piperul sunt adăugate pentru a accentua aromele și pentru a aduce echilibru gustului.

Sosuri derivate de la sosul Velouté

Sosul Velouté poate fi servit ca atare sau poate fi adaptat pentru a crea numeroase alte sosuri delicioase. Acesta este bază pentru sosuri precum Bechamel, Mornay, Albufera și multe altele.

Pentru a face un sos Bechamel adaugă brânză în sosul Velouté și folosește-l pentru lasagna, preparate gratinate sau în alte rețete. Sosul Mornay este o variantă a sosului Bechamel, în care se adaugă brânză și ouă.

Sosul Albufera este un derivat din sosul Velouté la care se adaugă fond de carne și smântână. De asemenea, sosul Velouté este adesea folosit ca bază pentru supele de pește, oferindu-le o consistență și gust bogat.

Află mai multe despre cele cinci sosuri franțuzești de bază. Ce nu trebuie să lipsească din cartea ta de bucate.

Sosul Velouté poate fi aromat cu ierburi, mirodenii și ingrediente proaspete pentru a crea sosuri delicioase pentru legume fierte sau gratinate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ștrudel cu vișine porționat pe un tocîtor de lemn
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
borcan de dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Înghețată de cafea cu scorțișoară în două cornete
Înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora
Înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Patru Pătrățele cu dovlecei și morcovi, decorate cu roșii proaspete
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
cele mai bune sosuri din lume în boluri
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
bol cu sosul harissa
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
11:40
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
05:59
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
19 iulie, 09:31
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
19 iulie, 07:28
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
18 iulie, 10:28
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
17 iulie, 19:17
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
17 iulie, 08:07
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
17 iulie, 06:57
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
4 zodii iau viața mult prea în serios. Nativii care uită să se distreze
4 zodii iau viața mult prea în serios. Nativii care uită să se distreze
4 zodii iau viața mult prea în serios. Nativii care uită să se distreze
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: 16.000 de lei. Pentru mine e ieftin
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: "16.000 de lei. Pentru mine e ieftin"
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: "16.000 de lei. Pentru mine e ieftin"
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat Romance: Untold: Vibrația este atât de diferită de această dată
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat „Romance: Untold”: „Vibrația este atât de diferită de această dată”
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat „Romance: Untold”: „Vibrația este atât de diferită de această dată”
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
fresh
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
închide