Spanac la congelator. Cum îl depozitezi ca să nu se strice

Fără coacere

Spanacul este una dintre legumele care nu ar trebui să îți lipsească din meniul săptămânal. Este sărac în calorii și are o mulțime de vitamine și minerale. Dacă vrei să te bucuri de aceste beneficii și în afara sezonului, poți pune spanac la congelator. Iată cum poți face acest lucru asfel încât leguma să își păstreze proprietățile cât mai multe luni.  

Cristina Catană
Publicat: 18 iulie 2023, 07:00
Spanacul la congelator poate fi gătit la fel ca cel proaspăt / Shutterstock

Poți pune spanac la congelator atât piure, cât și frunzele întregi. Îți prezentăm trei metode la fel de eficiente pe care să le folosești în funcție de modul în care vei folosi spanacul după decongelare.

Singura modalitate în care nu vei putea utiliza leguma după decongelare este în salate pentru că își va pierde structura și va avea o textură pe care nu ți-o dorești.

Citește și

Cum să pui spanac la congelator

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să cumperi spanac cu frunze proaspete, fără să fie ofilit, să aibă pete sau alte defecte. Apoi spală-l sub mai multe jeturi de apă rece, mai ales dacă îl cumperi din piață, direct de la producători. Odată ce este curățat usucă foarte bine întotdeauna bine frunzele folosind un prosop de hârtie.

Există trei moduri de a îngheța spanacul. O vei alege pe cea potrivită în funcție de preparatele în care vrei să folosești spanacul. Dacă dorești ca frunzele să rămână intacte atunci vei congela spanacul întreg.

Dacă vrei să păstrezi și culoarea puternică a spanacului și să ai și frunzele intacte, poți le blanșezi. Această metodă ajută la prevenirea reacțiilor enzimatice care duc la degradare și decolorare. Cu toate acestea, reduce puțin conținutul de nutrienți.

Dacă urmează să folosești spanacul în smoothie-uri sau ca bază pentru rețete, transformă-l în piure și apoi congelează-l.

Spanac la congelator cu frunzele întregi

Spală spanacul și usucă-l. În acest caz poți să alegi și frunze care par că încep deja să se ofilească. Pune frunzele într-o pungă specială pentru congelator și scoate cât mai mult aer posibil. Dacă este posibil videază pungile. Poți folosi spanacul în decurs de maximum trei luni.

Spanac blanșat

Pune spanacul spălat bine într-o oală cu apă clocotită și scufundă-l complet timp de cel puțin 1-2 minute. Transferă-l apoi într-un castron cu cuburi de gheață. 

Lăsă-l să se răcească complet timp de cel puțin 2-3 minute. Stoarce toată apa. Portionează-l și pune-l în pungi sau vase speciale pentru congelator. În felul acesta va rezista câteva luni bune.

Piure de spanac congelat

Dacă vrei să folosești spanac congelat în smoothieuri sau ca bază pentru alte mâncăruri cea mai bună metodă de congelare este prin transformare în piure. Piureul obținut pune-l în recipiente pentru cuburi de gheață. Pune-le la congelator pentru 3-4 ore sau până când se întăresc complet. Apoi transferă-le într-o pungă specială pentru congelator.

Descoperă șapte rețete cu spanac. Sunt simple și ușor de preparat.

Ce poți face din spanac congelat

Dacă vrei să gătești cu spanac congelat nu este nevoie să îl decongelezi înainte. Poate fi folosit în acest fel în orice fel de mâncare ai folosi și spanacul proaspăt, în afară de salate. Poți să îl pui în tocănițe, sosuri, supe, supe cremă sau orice alt preparat.

Dacă vrei să îi simți mai bine textura, folosește spanac congelat întreg sau blanșat. Pentru sosuri, supe cremă sau smoothieuri este perfect și piureul de spanac congelat.

Prin tratament termic spanacul pierde o parte din vitaminele solubile în apă, de exemplu, vitamina C. Acest lucru se întâmplă dacă îl gătești mult prea mult. Cu cât îl ții mai puțin în apă clocotită atunci când îl blanșezi cu atât își va păstra mai bine nutrienții.

Spanacul congelat proaspăt nu își va pierde proprietățile nutritive. Totuși, nu își va păstra textura. Acest lucru nu ar trebui să fie o problemă atâta timp cât îl vei utiliza în preparate care necesită tratament termic sau procesare la blender.

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție