Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Dintre verdețurile timpurii de primăvară, urzicile se bucură de un nivel crescut de popularitate în rândul românilor. Include-le și tu în alimentația zilnică, pentru că sunt adevărate surse de sănătate. Îți oferim în acest scop o rețetă de supă cremă de urzici cu crutoane aromate.
Galerie foto
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru această supă cremă. Urzicile sunt și gustoase, dar și foarte hrănitoare. Crutoanele aromate oferă supei și consistență, dar și sățietate.
Primăvara este așteptată de oameni pentru că natura renaște, iar piețele abundă de alimente verzi pline de vitamine. Dintre acestea te poți bucura încă de la începutul lunii martie de spanac, de leurdă, ștevie, urzici și lobodă, dar și de salate verzi, ceapă verde și usturoi verde. Poți pregăti din ele o mulțime de preparate, fie pregătite individual, fie combinate pentru gusturi și arome deosebite.
Descoperă aici și o rețetă de pesto de leurdă cu nuci și parmezan. Este un sos delicios și sănătos. Mai jos îți oferim rețeta pas cu pas a supei cremă de urzici, plină de culoare și savoare.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea urzicilor care necesită mai multă atenție pentru a fi curățate bine de impurități. Nu uita să folosești mănuși atunci când cureți urzicile, pentru a nu-ți provoca acele înțepături dureroase.
Descoperă care sunt beneficiile consumului de urzici și de ce este recomandat să le incluzi în dieta ta.
Cum prepari supă cremă de urzici cu crutoane aromate
După ce ai curățat bine urzicile de impuritățile vizibile, spală-le foarte bine în 3-4 ape reci. Le speli continuu până când apa scursă de pe ele rămâne limpede. De la urzici folosești doar frunzele și vârfurile cu lujerul în care sunt prinse.
Așază o oală pe flacăra aragazului și pune 2 litri de apă la fiert. Pentru ca urzicile să nu-și schimbe culoarea, adaugă și puțin bicarbonat de sodiu. Acesta are rolul de a intensifica culoarea verde a urzicilor.
Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă urzicile spălate și bine scurse. Opărește-le pentru 1 minut în apa fierbinte, presându-le cu o spatulă să pătrundă bine apa în ele. Apoi transferă-le într-o sită și lasă-le să se scurgă. Între timp, pregătește celelalte ingrediente.
Nu arunca apa în care ai fiert urzicile. O poți păstra pentru a stropi cu ea florile din ghivece sau din grădină. Are multiple proprietăți împotriva diferitelor boli de plante.
Curăță ceapa, cățeii de usturoi și morcovul. Toacă mărunt toate aceste ingrediente și călește-le ușor în puțin ulei. Curăță cartoful, clătește-l cu apă rece și toacă-l în cuburi. Pune cartoful la fiert în 750 ml de apă. Adaugă și o linguriță de sare.
Când legumele s-au călit suficient, toacă urzicile mărunt și adaugă-le peste acestea. Amestecă-le pentru 1-2 minute cu legumele din tigaie pentru a se întrepătrunde aromele. Apoi adaugă toate ingredientele din tigaie peste cuburile de cartof care fierb.
Mai lasă-le să fiarbă împreună pentru 5-6 minute. Apoi, scurge supa și pasează bine ingredientele cu ajutorul blenderului. Mai adaugă și 1-2 căței de usturoi răzuiți și potrivește textura supei cremă cu puțin din zeama scursă.
Servește delicioasa supă cremă de urzici cu crutoane aromate și frunze de pătrunjel verde, tocate mărunt. Descoperă aici și o rețetă rapidă pentru a prepara crutoanele aromate.