Tartă cu banane și caramel. Rețetă de tartă Banoffee
Pentru momentele dulci, petrecute alături de familie și prieteni, poți prepara o delicioasă rețetă de tartă cu banane și caramel. Va primi notă maximă de la cei care se vor răsfăța cu ea.
Galerie foto
Rețeta este inspirată din bucătăria englezească și se găsește sub denumirea de ”Tartă Banoffee”. A fost inventată de bucătarul Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk, din East Sussex, în anul 1972. Denumirea Banoffee, provine de la combinația dintre cuvântul banană și cremă toffee.
Crema toffee se prepară din zahăr brun cu unt și lapte condensat. Iar pentru consistență, se poate adăugă și cremă de brânză. Bananele se combină armonios cu această cremă și oferă tartei un gust irezistibil și arome deosebite. Descoperă aici și câteva sfaturi despre cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele. Iar mai jos, descoperă rețeta delicioasei tarte Banoffee.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru tarta Banoffee ai de pregătit trei elemente separate pe care le combini la final de preparare. Primul pas constă în prepararea crustei de tartă din biscuiți, care nu necesită coacere, dar necesită un timp de relaxare la frigider. În acest interval de timp poți prepara crema de umplere a tartei, dar și elementele pentru decor.
Cum prepari crusta pentru tartă cu banane și caramel
Transformă biscuiții în firimituri cu ajutorul sucitorului de aluaturi. Pune biscuiții într-o pungă și trece cu sucitorul de aluaturi peste ei până când vor fi bine sfărâmați. Îi poți mărunți și cu ajutorul robotului.
Apoi, topește ciocolata amăruie pe baie de aburi sau la microunde. Adaugă și un cub mic de unt. Într-un bol amestecă untul moale tăiat în cuburi cu zahărul brun până când granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă biscuiții mărunțiți și ciocolata topită și amestecă bine ingredientele, până când obții o compoziție compactă.
Unge cu unt topit o formă de tartă rotundă cu diametrul de 25-26 cm și întinde compoziția de biscuiți cu ciocolată în ea. Presează crusta de biscuiți cu dosul unui pahar pentru a se aplatiza uniform. Modelează crusta și pe lateralele formei de copt. Apoi pune forma de tartă la frigider pentru a deveni fermă crusta, până când pregătești celelalte elemente.
Descoperă și o rețetă de tartă franțuzească cu lămâie și brandy.
Cum prepari crema tofee
Într-o crăticioară cu baza dublă, așezată pe flacăra aragazului, pune untul la topit. După topire, adaugă zahărul și amestecă intens până când și acesta este topit. Apoi, adaugă laptele condensat, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Mai fierbe crema pentru 1 minut, apoi las-o să se răcească. După răcire, adaugă mascarponele și omogenizează bine crema.
Scoate forma de tartă de la frigider și întinde crema toffee în interiorul crustei de biscuiți.
Curăță bananele și taie rondele din ele. Stropește-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida și așază-le frumos deasupra cremei toffee.
Cum prepari crema de mascarpone pentru decorul tartei
Adaugă frișca rece în bolul mixerului și amestec-o până când devine mai consistentă. Apoi adaugă zahărul, în timp ce amesteci continuu până când frișca începe să capete consistență. Încorporează mascarponele și presară un praf de sare pentru intensificarea gustului.
Cu ajutorul unui dispozitiv de decorat prăjituri cu dui stelat, creează aveline din crema de mascarpone deasupra tartei Banaffee. Deasupra, presară fulgii de ciocolată amăruie și pune delicioasa tartă cu banane și caramel la rece pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a o porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.
Dacă mai dorești să prepari și altădată o astfel de tartă, îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu ciocolată și caramel sărat.