Tartă cu banane și caramel. Rețetă de tartă Banoffee

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Englezească

Pentru momentele dulci, petrecute alături de familie și prieteni, poți prepara o delicioasă rețetă de tartă cu banane și caramel. Va primi notă maximă de la cei care se vor răsfăța cu ea.

Maria Udrea
Publicat: 5 martie 2023, 06:00

Galerie foto

După decorare, tarta se lasă la rece cel puțin 30 de minute, apoi se poate porționa / Profimedia Images

Rețeta este inspirată din bucătăria englezească și se găsește sub denumirea de ”Tartă Banoffee”. A fost inventată de bucătarul Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk, din East Sussex, în anul 1972.  Denumirea Banoffee, provine de la combinația dintre cuvântul banană și cremă toffee.

Citește și

Crema toffee se prepară din zahăr brun cu unt și lapte condensat. Iar pentru consistență, se poate adăugă și cremă de brânză. Bananele se combină armonios cu această cremă și oferă tartei un gust irezistibil și arome deosebite. Descoperă aici și câteva sfaturi despre cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele. Iar mai jos, descoperă rețeta delicioasei tarte Banoffee.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru tarta Banoffee ai de pregătit trei elemente separate pe care le combini la final de preparare. Primul pas constă în prepararea crustei de tartă din biscuiți, care nu necesită coacere, dar necesită un timp de relaxare la frigider. În acest interval de timp poți prepara crema de umplere a tartei, dar și elementele pentru decor.

Cum prepari crusta pentru tartă cu banane și caramel

Transformă biscuiții în firimituri cu ajutorul sucitorului de aluaturi. Pune biscuiții într-o pungă și trece cu sucitorul de aluaturi peste ei până când vor fi bine sfărâmați. Îi poți mărunți și cu ajutorul robotului.

Apoi, topește ciocolata amăruie pe baie de aburi sau la microunde. Adaugă și un cub mic de unt. Într-un bol amestecă untul moale tăiat în cuburi cu zahărul brun până când granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă biscuiții mărunțiți și ciocolata topită și amestecă bine ingredientele, până când obții o compoziție compactă.

Unge cu unt topit o formă de tartă rotundă cu diametrul de 25-26 cm și întinde compoziția de biscuiți cu ciocolată în ea. Presează crusta de biscuiți cu dosul unui pahar pentru a se aplatiza uniform. Modelează crusta și pe lateralele formei de copt. Apoi pune forma de tartă la frigider pentru a deveni fermă crusta, până când pregătești celelalte elemente.

Descoperă și o rețetă de tartă franțuzească cu lămâie și brandy.

Cum prepari crema tofee

Într-o crăticioară cu baza dublă, așezată pe flacăra aragazului, pune untul la topit. După topire, adaugă zahărul și amestecă intens până când și acesta este topit. Apoi, adaugă laptele condensat, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Mai fierbe crema pentru 1 minut, apoi las-o să se răcească. După răcire, adaugă mascarponele și omogenizează bine crema.

Scoate forma de tartă de la frigider și întinde crema toffee în interiorul crustei de biscuiți.

Curăță bananele și taie rondele din ele. Stropește-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida și așază-le frumos deasupra cremei toffee.

Cum prepari crema de mascarpone pentru decorul tartei

Adaugă frișca rece în bolul mixerului și amestec-o până când devine mai consistentă. Apoi adaugă zahărul, în timp ce amesteci continuu până când frișca începe să capete consistență. Încorporează mascarponele și presară un praf de sare pentru intensificarea gustului.

Cu ajutorul unui dispozitiv de decorat prăjituri cu dui stelat, creează aveline din crema de mascarpone deasupra tartei Banaffee. Deasupra, presară fulgii de ciocolată amăruie și pune delicioasa tartă cu banane și caramel la rece pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a o porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.

Dacă mai dorești să prepari și altădată o astfel de tartă, îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu ciocolată și caramel sărat.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Te-ar mai putea interesa și
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Tartă cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru. Deliciu alsacian la tine acasă
Tartă cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru. Deliciu alsacian la tine acasă
Tartă cu lămâie și brandy. Rețetă din bucătăria franțuzească
Tartă cu lămâie și brandy. Rețetă din bucătăria franțuzească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
06:00
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
1 mai, 07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
1 mai, 06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
1 mai, 06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
fresh

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște