Tartă cu banane și caramel. Rețetă de tartă Banoffee

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Englezească

Pentru momentele dulci, petrecute alături de familie și prieteni, poți prepara o delicioasă rețetă de tartă cu banane și caramel. Va primi notă maximă de la cei care se vor răsfăța cu ea.

Maria Udrea
Publicat: 5 martie 2023, 06:00

Galerie foto

După decorare, tarta se lasă la rece cel puțin 30 de minute, apoi se poate porționa / Profimedia Images

Rețeta este inspirată din bucătăria englezească și se găsește sub denumirea de ”Tartă Banoffee”. A fost inventată de bucătarul Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk, din East Sussex, în anul 1972.  Denumirea Banoffee, provine de la combinația dintre cuvântul banană și cremă toffee.

Citește și

Crema toffee se prepară din zahăr brun cu unt și lapte condensat. Iar pentru consistență, se poate adăugă și cremă de brânză. Bananele se combină armonios cu această cremă și oferă tartei un gust irezistibil și arome deosebite. Descoperă aici și câteva sfaturi despre cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele. Iar mai jos, descoperă rețeta delicioasei tarte Banoffee.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru tarta Banoffee ai de pregătit trei elemente separate pe care le combini la final de preparare. Primul pas constă în prepararea crustei de tartă din biscuiți, care nu necesită coacere, dar necesită un timp de relaxare la frigider. În acest interval de timp poți prepara crema de umplere a tartei, dar și elementele pentru decor.

Cum prepari crusta pentru tartă cu banane și caramel

Transformă biscuiții în firimituri cu ajutorul sucitorului de aluaturi. Pune biscuiții într-o pungă și trece cu sucitorul de aluaturi peste ei până când vor fi bine sfărâmați. Îi poți mărunți și cu ajutorul robotului.

Apoi, topește ciocolata amăruie pe baie de aburi sau la microunde. Adaugă și un cub mic de unt. Într-un bol amestecă untul moale tăiat în cuburi cu zahărul brun până când granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă biscuiții mărunțiți și ciocolata topită și amestecă bine ingredientele, până când obții o compoziție compactă.

Unge cu unt topit o formă de tartă rotundă cu diametrul de 25-26 cm și întinde compoziția de biscuiți cu ciocolată în ea. Presează crusta de biscuiți cu dosul unui pahar pentru a se aplatiza uniform. Modelează crusta și pe lateralele formei de copt. Apoi pune forma de tartă la frigider pentru a deveni fermă crusta, până când pregătești celelalte elemente.

Descoperă și o rețetă de tartă franțuzească cu lămâie și brandy.

Cum prepari crema tofee

Într-o crăticioară cu baza dublă, așezată pe flacăra aragazului, pune untul la topit. După topire, adaugă zahărul și amestecă intens până când și acesta este topit. Apoi, adaugă laptele condensat, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Mai fierbe crema pentru 1 minut, apoi las-o să se răcească. După răcire, adaugă mascarponele și omogenizează bine crema.

Scoate forma de tartă de la frigider și întinde crema toffee în interiorul crustei de biscuiți.

Curăță bananele și taie rondele din ele. Stropește-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida și așază-le frumos deasupra cremei toffee.

Cum prepari crema de mascarpone pentru decorul tartei

Adaugă frișca rece în bolul mixerului și amestec-o până când devine mai consistentă. Apoi adaugă zahărul, în timp ce amesteci continuu până când frișca începe să capete consistență. Încorporează mascarponele și presară un praf de sare pentru intensificarea gustului.

Cu ajutorul unui dispozitiv de decorat prăjituri cu dui stelat, creează aveline din crema de mascarpone deasupra tartei Banaffee. Deasupra, presară fulgii de ciocolată amăruie și pune delicioasa tartă cu banane și caramel la rece pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a o porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.

Dacă mai dorești să prepari și altădată o astfel de tartă, îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu ciocolată și caramel sărat.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece