Tartă cu lămâie. Rețeta de inspirație franțuzească

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Tarta clasică cu lămâie este un desert franțuzesc care are la bază un blat pâte sucrée umplut cu un lemon curd. Nu te speria de aceste denumiri sofisticate pentru că desertul se face simplu, iar gustul și aspectul său sunt impresionante.

Cristina Catană
Publicat: 27 august 2023, 06:00
Tarta clasică cu lămâie se servește simplă sau cu cremă de vanilie / Shutterstock

Tarta clasică cu lămâie este o îmbinare perfectă de dulce și acrișor, de crocant și cremos. Oricând îți dorești un desert cu gust bogat și complex poți să o prepari. Avantajul ei este că poți face aluatul chiar și cu două luni înainte și să îl ții la congelator până când ai nevoie de el. Este un aluat specific franțuzesc potrivit pentru mai multe tipuri de tarte dulci.

Citește și

Ingredientul principal sunt lămâile. Vei avea nevoie de 2 lămâi de mărime normală sau de 3 lămâi mai mici. Ai grijă să nu aibă coaja tratată. Aceasta informație ar trebui să o găsești ori la raionul de fructe sau dacă sunt ambalate în săculeți pe eticheta acestora.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare. Mai apoi te vei ocupa de pregătirea blatului, iar apoi a umpluturii.

Cum prepari blatul pentru rețeta de tartă cu lămie

Pentru aluat se topește untul într-o cratiță mică, la foc mediu. Într-un castron se amestecă făina, zahărul și sarea. Apoi se pune untul topit și se amestecă foarte bine până se omogenizează. Aluatul obținut se pune într-o tavă de tartă cu diametrul de 20 cm. Se apasă în partea de jos și în sus pe părțile laterale astfel încât să acopere tava și să fie într-un strat uniform. Se pune la congelator pentru cel puțin 30 de minute.

Se încinge cuptorul la 180°C. Se pune hârtie de copt deasupra aluatului, iar deasupra se pune orez. Se coace timp de 15 minute, apoi se îndepărtează folia și greutățile și se mai lasă la cuptor până când crusta este foarte ușor aurie la margini și coaptă pe fund, încă 10-15 minute. Se scoate și se lasă să se răcească.

Cum prepari umplutura pentru tartă

Pentru umplutură se pun într-o oală untul, coaja de lămâie, zeama de lămâie și zahărul și se lasă la foc mediu 4-5 minute amestecând până untul se topește.

Într-un castron mediu, se bate ouăle, gălbenușurile și sarea. După aceea, se încorporează amestecul fierbinte în ouă pentru a le tempera. Se pune totul înapoi în cratiță și se pune din nou la foc mic. Se lasă, amestecând constant, până când amestecul se îngroașă suficient pentru a sta pe spatele unei linguri de lemn. Se toarnă printr-o sită cu ochiuri fine într-un castron.

Cum montezi rețeta de tartă

Se pune umplutura în aluatul de tartă, împrăștiindu-l uniform cu o spatulă mică. Se dă la cuptor aproximativ 7-15 minute. Se scoate și se lasă să se răcească complet, cel puțin 2 ore, înainte de servire.

Cum se decorează tarta clasică de lămâie

Tarta este apetisantă și fără să adaugi vreun decor, însă dacă vrei poți să îi aduci o notă personală. Cel mai simplu este să presari puțin zahăr pudră. Mai poți să folosești felii de lămâie sau de limetă, zmeură, felii de căpșuni sau alte fructe de pădure. Acestea din urmă sunt și o pată de culoare.

Încearcă și rețeta de tort de căpșuni, decorat cu flori comestibile.

Tarta mai poate fi decorată cu frunze de mentă sau alte flori comestibile, cremă de vanilie sau de lămâie, fire de ciocolată amăruie topită, frișcă. Alături de o felie de tartă de vanilie se potrivește foarte bine o cupă de înghețată de vanilie sau cremă de vanilie.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Tartă cu mix de fructe și cremă de mascarpone cu vanilie
Tartă cu mix de fructe și cremă de mascarpone cu vanilie
Tartă cu caise proaspete și fulgi de migdale
Tartă cu caise proaspete și fulgi de migdale
Tartă cu cremă de vanilie și fructe. Rețetă perfectă pentru orice sezon
Tartă cu cremă de vanilie și fructe. Rețetă perfectă pentru orice sezon
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare