Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

S-au copt gutuile și ești în căutare de rețete savuroase pentru deliciul familiei? Îți recomandăm să încerci o rețetă de tartă Tatin cu gutui caramelizate și nuci. Este un desert de toamnă delicios, care combină aroma gutuilor cu cea a zahărului caramelizat. Iar blatul cu nuci completează armonios desertul și oferă consistența necesară.

Maria Udrea
Publicat: 27 septembrie 2024, 09:46

Galerie foto

Tarta este delicioasă servită cu frișcă sau cu înghețată / Shutterstock

Despre tarta Tatin se știe deja că face parte din bucătăria tradițională franțuzească, apreciată și în celelalte bucătării ale lumii. Rețeta originală a fost creată la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron în anii 1880, dintr-o greșeală.

În acea vreme hotelul era administrat de două surori: Stéphanie și Caroline Tatin. Stéphanie Tatin se ocupa de bucătăria restaurantului. Într-o zi, dorind să prepare o plăcintă tradițională cu mere, a caramelizat excesiv merele în unt și zahăr.

Citește și

Dorind să salveze desertul a adăugat aluat deasupra merelor. A mai preparat desertul la cuptor până când s-a copt aluatul. După coacere a întors desertul invers pe platou, iar merele caramelizate au arătat spectaculos. În plus, blatul s-a siropat împrumutând aroma deosebită a gutuilor. Tarta a fost foarte apreciată de oaspeții hotelului, spre surprinderea bucătăresei.

Rețeta a devenit celebră în toată Franța, inspirându-i și pe bucătarii altor țări. Chiar dacă tarta clasică se prepară cu mere, rețeta se poate adapta și cu alte fructe, chiar și cu legume, în varianta sărată. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de tartă Tatin cu gutui caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru început, pregătește gutuile. Spală-le, șterge-le, secționează-le în sferturi și îndepărtează cotoarele și coaja. Apoi taie-le în 3-4 felii și stropește-le cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.

Cum prepari tartă Tatin cu gutui caramelizate și nuci

Folosește o tigaie sau o cratiță cu diametrul de 28-30 cm și adaugă zahărul pe toată suprafața ei. Lasă zahărul să se caramelizeze, agitând ușor tigaia. Adaugă untul și presară pudra de scorțișoară. Amestecă cu o spatulă până când se topește untul, apoi așază feliile de gutui pe toată suprafața tigăii.

Întoarce feliile de gutui de pe o parte pe cealaltă pentru a se carameliza uniform. Când sunt frumos rumenite și înmuiate stinge focul și lasă gutuile caramelizate în tigaie să se răcească.

În acest interval de timp prepari compoziția pentru blat și pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri în ele. Presară puțină sare peste albușuri apoi amestecă-le până când devin spumoase și cristaline. Adaugă treptat zahărul și continuă să amesteci până când obții o bezea fermă. Încorporează în bezea gălbenușurile, apoi făina și la final nucile măcinate fin. Amestecă ușor în timp ce încorporezi ingredientele.

Compoziția obținută întinde-o uniform peste gutuile caramelizate din tigaie. Pune tigaia în cuptorul încălzit și coace delicioasa tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

Las-o să se răcească timp de 10 minute în tigaie, apoi o poți răsturna pe un platou.

Porționeaz-o după răcirea completă. O poți savura simplă, dar va fi delicioasă servită cu frișcă, sau cu o cupă de înghețată.

Tot din categoria deserturilor de toamnă mai poți prepara și rețeta de tartă cu pere și ciocolată.

Citește și
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză
Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Tartă cu gutui. Desert de toamnă delicios și aromat
Tartă cu gutui. Desert de toamnă delicios și aromat
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:35
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
06:32
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
05:48
Tartă cu gem și ciocolată, decorată cu migdale și jeleuri Tartă cu gem și ciocolată, decorată cu migdale și jeleuri
19 decembrie, 06:07
Cele mai eficiente metode de a frăgezi carnea. Următoarea ta friptură ți se va topi în gură Cele mai eficiente metode de a frăgezi carnea. Următoarea ta friptură ți se va topi în gură
19 decembrie, 05:45
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
19 decembrie, 05:39
Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt
18 decembrie, 08:08
Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine
18 decembrie, 06:02
Budincă de dovlecei. Rețeta de post Budincă de dovlecei. Rețeta de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

3 zodii care găsesc claritate în viață pe data de 21 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii care găsesc claritate în viață pe data de 21 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Iubita lui Bănel Nicoliţă, apariţie spectaculoasă! Cât de frumoasă e Denisa, cea care l-a ajutat pe Bănel să treacă peste divorţul dureros
Iubita lui Bănel Nicoliţă, apariţie spectaculoasă! Cât de frumoasă e Denisa, cea care l-a ajutat pe Bănel să treacă peste divorţul dureros
Laura şi Mihai, câştigătorii celui de-al zecelea sezon Mireasa şi ai premiului în valoare de 40.000 de Euro
Laura şi Mihai, câştigătorii celui de-al zecelea sezon Mireasa şi ai premiului în valoare de 40.000 de Euro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate privirile
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate privirile
Cel mai bun telefon al anului 2024. Ce smartphone a impresionat
Cel mai bun telefon al anului 2024. Ce smartphone a impresionat
Ciolan de porc afumat, cu cimbru și usturoi, la cuptor
Ciolan de porc afumat, cu cimbru și usturoi, la cuptor
Cum să te pregătești emoțional pentru un an nou mai organizat
Cum să te pregătești emoțional pentru un an nou mai organizat
Elton John se pregătește să lanseze muzica nouă. Cântărețul a vorbit despre următoarea etapă a carierei lui
Elton John se pregătește să lanseze muzica nouă. Cântărețul a vorbit despre următoarea etapă a carierei lui
Cât de mult îngrașă alcoolul amp;#8211; tabel calorii. Băuturi alcoolice cu puține calorii
Cât de mult îngrașă alcoolul amp;#8211; tabel calorii. Băuturi alcoolice cu puține calorii
fresh

Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent

Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent

Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă

Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă

Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine

Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine

Cele mai eficiente metode de a frăgezi carnea. Următoarea ta friptură ți se va topi în gură

Cele mai eficiente metode de a frăgezi carnea. Următoarea ta friptură ți se va topi în gură

Tartă cu gem și ciocolată, decorată cu migdale și jeleuri

Tartă cu gem și ciocolată, decorată cu migdale și jeleuri