Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Unul dintre deserturile cu care îți poți răsfăța familia în zilele de post poate fi rețeta de tartă trandafir cu mere și miere. Este rețeta unui desert absolut delicios, dar mai ales spectaculos datorită formei de trandafir.
Galerie foto
Este o rețetă simplă din punct de vedere al ingredientelor, însă necesită meticulozitate și răbdare pentru aranjarea feliilor de mere. Acestea vor fi supuse unui scurt tratament termic înainte de așezarea în interiorul tartei, pentru a deveni maleabile. Aluatul de tartă se prepară în varianta de post și se coace separat. Astfel merele nu vor mai sta mult la cuptor pentru a nu se arde.
Rețetele de deserturi cu mere sunt printre cele mai simple, dar și versatile. Merele sunt cele mai populare fructe și se pot folosi în multiple feluri. Se pot răzui, toca în cuburi sau tăia în felii. Pot fi folosite chiar și întregi, înlăturând cu atenție doar cotoarele. În locul acestora merele pot fi umplute cu gem, nuci sau alte ingrediente.
Descoperă aici și o rețetă de trandafiri din mere și aluat foietaj, simplă și de mare efect. O poți prepara și odată cu delicioasa tartă trandafir cu mere și miere, a cărei rețete o vei descoperi detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Pregătește aluatul de tartă. Trece făina prin sită și amestec-o cu puțină sare și zahărul pudră. Adaugă uleiul, omogenizează bine amestecul și potrivește textura aluatului cu 2-3 linguri de apă rece. Formează o bilă din aluat, acoperă-l cu folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute.
Cum prepari tartă trandafir cu mere și miere
În timp ce aluatul de tartă se relaxează la rece poți pregăti merele. Într-un bol mare pune apa rece și adaugă sucul de lămâie. Apoi îndepărtează cotoarele la mere și și taie merele în felii subțiri. Imediat ce tai un măr adaugă feliile în vasul cu apă și suc de lămâie pentru a nu oxida.
După ce termini toate merele, scurge-le de apa cu suc de lămâie și opărește-le pentru 5 minute în apă fierbinte. Scoate-le într-o sită și lasă-le acolo să se scurgă foarte bine.
Apoi preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Scoate aluatul de la rece și modelează-l în interiorul formei de copt, realizând crusta de tartă. Introdu tava în cuptor și coace aluatul pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius.
Între timp formează trandafirul din felii de mere, pe un platou. Rulează feliile de mere între ele, începând cu cele mai mici și continuând cu cele mai mari. Când ai modelat cam un sfert din trandafir așază-l cu grijă în centrul crustei de tartă peste care presari mai întâi grișul amestecat cu pudra de scorțișoară și zahărul. Apoi continuă să așezi și restul feliile de mere până când se umple crusta de tartă.
Introdu din nou tava în cuptor și coace tarta pentru 8-10 minute, la 200 de grade Celsius. După coacere, las-o să se mai tempereze și glazurează merele cu miere. Porționează delicioasa tartă trandafir cu mere și miere după răcirea completă.
Tot din categoria deserturilor de post mai poți prepara și rețeta de ștrudel cu mere cuburi.