Terci de ovăz: rețeta de bază
Terciul de ovăz poate fi un mic dejun rapid și hrănitor. Intră în categoria ”confort food”—alimente care au anumită valoare sentimentală, cu conținut caloric mare, aport mare de carbohidrați și mod simplu de preparare. Te invităm să descoperi o rețetă simplă de terci de ovăz.
Terciul este un preparat consumat de mii de ani, cu perioade în care a fost uitat și ani întregi în care a fost consumat obsesiv.
Chinezii aveau orezul fiert în apă acum 4500 de ani, în alte zone ale Asiei pentru prepararea terciului se folosea quinoa, iar în zona mediteraneană, Africa sau America de Sud se consumau diverse alte cereale. În mod practic terciul poate fi orice mâncare din cereale (ovăz, orez, grâu, mălai) fierte în apă sau lapte.
Scurt istoric al terciului de ovăz
Terciul de ovăz este foarte popular în Regatul Unit al Marii Britanii, în special în Scoția. Aici, din rațiuni de climă, cele mai cultivate cereale au fost de-a lungul timpului ovăzul și orzul. Oamenii au găsit diverse soluții pentru a-l consuma, iar în secolul XVIII-lea terciul de ovăz era considerat mâncarea săracilor.
Astăzi, terciul de ovăz este consumat în mai multe zone ale lumii, iar rețeta simplă de acum sute de ani a fost îmbogățită pentru a-l face mai cremos, mai dulce. Încearcă și rețeta simplă pentru un mic dejun sănătos.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun fulgii de ovăz și apa într-o cratiță pe foc mediu. Se amestecă până se îngroașă terciul, având grijă să nu se lipească de cratiță. Terciul va fi gata în 3-4 minute.
Tips & Tricks
Terciul de ovăz de poate face și folosind lapte de vacă în loc de apă. Dacă vrei o variantă mai exotică, poți alege și lapte de cocos simplu.
Pentru a face terciul de ovăz mai cremos poți adăuga la final un cubuleț de unt cu 82% grăsime. După ce l-au pus amestecă până se omogenizează complet.
Dacă vrei să mănânci terciul de ovăz în loc de desert poți pune deasupra o lingură de dulceață, gem sau magiun. Ideal ar fi să alegi o variantă fără zahăr pentru ca preparatul rezultat să fie cu adevărat sănătos.
Mierea este un alt ingredient care completează terciul de ovăz.
Beneficiile consumului de ovăz
Ovăzul este una dintre cerealele cu cel mai mare aport de vitamine și minerale, proteine și antioxidanți.
100 g ovăz
- Calorii:. 389
- Proteine: 16,9 g
- Carbohidrați: 66,3 g
- Fibre: 10,6 g
- Grăsimi: 6,9 g
Ovăzul este ideal pentru micul dejun pentru că are în compoziție atât glucide complexe cu absorbție rapidă, cât și cu absorbție lentă. Avantajul este că cele cu absorbție lentă sunt în cantitate mai mare astfel încât senzația de sațietate se păstrează pentru mai mult timp.
Un alt motiv de a include ovăzul în meniul tău pentru masa de dimineață este că are fibre solubile care te vor ajuta să ai o digestie foarte bună, dar ajută și la scăderea colesterolului, la creșterea producției de bilă și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Descoperă cum poți să pregătești rapid fulgii de ovăz.
Vitaminele și mineralele din ovăz
Ovăzul conține mangan, fosfor, cupru, vitamina B1, fier, seleniu, magneziu și zinc. Dacă nu te-am convins să consumi un bol de terci de ovăz la micul dejun ar trebui să știi că 100 de grame de ovăz au un conținut mai mare de fier decât al oricărui tip de carne.
În plus, combinația de vitamine și minerale din compoziția acestei cereale duce la întărirea sistemului imunitar.