Top 10 alimente benefice pentru sănătatea creierului. Specialiștii le recomandă în dieta zilnică

Fără coacere

Cercetătorii au scos la iveală faptul că atunci când consumi alimente integrale, bogate în nutienți, poți să reduci efectele procesului de îmbătrânire, chiar și în ceea ce privește declinul cognitiv. Chiar și boala Alzeimer poate fi îmblânzită cu ajutorul unei diete potrivite. Îți oferim o listă cu 10 alimente benefice pentru sănătatea creierului. Specialiștii le recomandă în dieta zilnică,

Publicat: 6 noiembrie 2022, 07:00
Îți oferim o listă cu 10 alimente benefice pentru sănătatea creierului. Specialiștii le recomandă în dieta zilnică / Profimedia Images

Mai multe alimente sunt considerate a fi benefice pentru funcționarea creierului la parametrii maximi, potrivit expertului Marc Milstein, autor al lucrărilor ”The Age-Proof Brain”. Dietele bogate în fructe, legume, pește sau alimente bogate în fibre sunt benefice pentru creierul tău. Iată ce ar trebui să consumi zilnic pentru ca funcțiile tale cognitive să funcționeze ca în tinerețe.

Alimente benefice sănătatea creierului

Specialiștii spun că aceste alimente benefice pentru sănătatea creierului ar trebui să fie incluse în dieta ta zilnică. Alături de o rutină de sport bine pusă la punct și un program de somn, aceste alimente ar putea să-ți îmbunătățească funcțiile cognicite.

Pentru a vedea rezultate de lungă durată, nutriționiștii recomandă consecvență în ceea ce privește obiceiurile sănătoase pe care le adopți. Îți oferim și o listă de alimente care cresc riscul de apariției a demenței. Uite de ce e recomandat să te ferești de ele.

Legume cu frunze verzi

Un studiu publicat în revista Neurology arată că includerea în dietă a doar 100 g de legume verzi gătite sau 200 g de luegume crude, scade riscul de declin cognitiv.

Spanacul, varza kale, salata sau broccoli sunt bogate în fitochimicale ca acidul folic, vitamina K sau luteina care au capacitatea de a menține creierul tânăr cât mai mult timp. Poți consuma aceste legume în salate. De asemenea, le poți integra în smoothie, în preparate cu diverse cereale, în sandviciuri sau pizza.

Pește gras

Somonul, macroul, tonul sau heringul sunt tipuri de pești care pot stimula funcțiile congnitive. Sunt foarte bogați în acizi grași omega 3 care sunt esențiali pentru funcționarea creierului, ajutându-l să trimită semnale electrice către restul corpului.

Este suficient să îi introduci în meniu de două ori pe săptămână pentru a beneficia de efecte, potrivit Academiei Americane pentru Nutriție și Diete. Află care este cel mai sănătos pește pentru familia ta și cum poate fi inclus în dieta zilnică.

Afine

Afinele sunt niște super alimente datorită conținutului lor de fitochimicale. Sunt foarte bogate în antocianine, care ajută la reducerea efectelor inflamațiilor din corp, a stresului oxidativ, dar și la reglarea nivelului zahărului din sânge.

Toate acestea sunt extrem de importante pentru buna funcționare a creierului pentru că reduc urmările proceselor de îmbătrânire.

Afinele au și un conținut bogat de probiotice. Acestea sunt fibre ce hrănesc bacteriile bune din stomac. Nutriționiștii spun că alimentele bune pentru flora intestinală sunt bune și pentru stomac. Sănătatea tractului digestiv influențează și funcțiile cognitive.

Avocado

Dacă înlocuiești jumătate de porție de alimente de origine animală—unt, brânză sau carne—cu avocado scazi riscul de boli cardiovasculare cu 22% potrivit Asociației Americane a Inimii.

Nu doar inima va avea de câștigat, ci și creierul. Când vasele de sânge sunt sănătoase și creierul primește suficient oxigen și nutrienți pentru a da randament maxim.

Nuci

La fel ca și fructul de avocado, și nucile conțin grăsimi nesaturate care susțin funcțiile cerebrale prin protejarea sănătății inimii. Nucile în mod special sunt bogate în polifenoli, tocoferoli și acizi grași nesaturați omega 3 care ajută la încetinirea declinului cognitiv.

În fiecare săptămână ar trebui să consumi aproximativ 30 de grame de nuci. Un studiu publicat în Journal of Aging Research arată că femeile de 50-60 de ani, care au consumat nuci în mod constant de-a lungul vieții, au un risc semnificativ mai mic de a face boli cronice sau de a avea probleme de memorie.

Citește și

Cafea

Ceașca de cafea de dimineață nu te ajută doar să te trezești mai repede, ci și să scazi riscul de declin cognitiv, potrivit unui studiu realizat de-a lungul a 10 de ani și publicat în European Journal of Clinical Nutrition. Specialiștii spun că această băutură se află pe lista de alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Potrivit acestuia persoanele care au băut 3 cești de cafea pe zi au avut parte de cele mai multe beneficii. Totuși nu este bine să fie depășită această cantitate.

Consumul a mai mult de 6 cești de cafea zilnic crește riscul de atac vascular, dar și de demență. Află câte cești de cafea poți bea zilnic. Vezi ce spun specialiștii despre acest obicei.

Broccoli

Broccoli, dar și conopida, varza sau varza de Bruxelles conțin fitochimicale care protejează împotriva unor boli neurodegenerative cum sunt Alzheimer sau Parkinson. Le poți consuma oricum vrei, în salate, cu paste, în tocănițe, la cuptor, în supe. Astfel, broccoli se află pe lista de alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Fulgi de ovăz

Consumul a trei porții de cereale integrale pe zi poate sprijini funcționarea corectă a funcțiilor congitive și îmbunătățește memoria, potrivit unui studiu al Current Development in Nutrition.

Cerealele sunt bogate în fibre care reglează nivelul colesterolului și au efecte benefice asupra sănătății vaselor de sânge. În felul acesta creierul este oxigenat corect și dă randament maxim.

Ceai verde

Ceaiul verde conține cafeină și fitochimicale care ajută la îmbunătățirea memoriei și sporesc concentrarea. Unul dintre ingredientele principale din ceaiul verde este cofeina care poate bloca un mesager chimic din creier numit adenozină. Ceaiul verde se află pe lista de alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Acesta te poate face somnoroasă sau te poate trezi. Blocarea adenozinei poate preveni somnolența, motiv pentru care atât de mulți oameni folosesc cofeina pentru a rămâne treji și cu mintea concentrată. 

O supraproducție de adenozină în creier a fost, de asemenea, legată de afecțiuni cognitive precum Alzheimer și Parkinson. Cercetările arată că consumul regulat de cofeină poate reduce riscul de a dezvolta aceste afecțiuni. 

Ceaiul verde conține, de asemenea, un aminoacid numit L-teanină, care s-a descoperit că ajută la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Cercetările arată că îmbinarea de cofeină și L-teanina îmbunătățește funcția creierului prin optimizarea memoriei și a atenției și prin reducerea anxietății. 

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este bogată în flavonoizi care îmbunătățesc funcțiile congnitive pentru că reduc inflamațiile din corp. Trebuie doar să consumi aproximativ 30 g  de ciocolată care are un conținut de cacao mai mare de 60%.

Citește și
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 mai, 06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
4 mai, 06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
4 mai, 06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
4 mai, 06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
Noutatea la nivel european cu care se mândrește satul Ghermănești din Ilfov: "Este un punct strategic"
Noutatea la nivel european cu care se mândrește satul Ghermănești din Ilfov: "Este un punct strategic"
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu „Nilă”
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu „Nilă”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize vor primi de la univers și de la parteneri
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize vor primi de la univers și de la parteneri
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Beyoncé a avut o apariție ravisantă. Diva și soțul ei, Jay-Z, s-au bucurat de o cină romantică
Beyoncé a avut o apariție ravisantă. Diva și soțul ei, Jay-Z, s-au bucurat de o cină romantică
Remedii naturale împotriva gastritei. Ce efecte pot avea asupra digestiei
Remedii naturale împotriva gastritei. Ce efecte pot avea asupra digestiei
fresh

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute

Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște

Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște

Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos

Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos

5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul

5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul