Tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă ești în căutarea unei rețete de tort spectaculos pentru a-i cuceri pe cei dragi, încearcă rețeta de tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni.

Maria Udrea
Publicat: 15 aprilie 2023, 08:00

Galerie foto

Tortul se porționează după ce șarlota de căpșuni devine fermă / Shutterstock

Tortul este deosebit atât ca gust, dar și ca aspect sub formă de cupolă. Baza tortului se prepară din felii de ruladă umplute cu cremă de căpșuni. Iar crema șarlotă este îmbogățită cu bucăți de căpșuni, pentru un gust deosebit și aspect interesant.

Citește și

Pentru a realiza aspectul de cupolă ai nevoie de un bol cu interiorul rotund. Feliile de ruladă vor îmbrăca baza și pereții bolului, iar în interiorul acestora se va răsfăța șarlota de căpșuni. Poți înlocui căpșunile și cu alte fructe cum ar fi zmeura, vișinele, afine sau ce fructe dorești.

Descoperă aici și rețeta de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă. Iar mai jos îți oferim rețeta pas cu pas pentru tortul cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea compoziției pentru foaia de ruladă. Șarlota de căpșuni o vei prepara după răcirea foii de ruladă pentru că vei folosi din aceasta și pentru umplerea ruladei.

Cum prepari foaia de aluat pentru tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni

Începe cu aducerea pe masa de lucru a ingredientelor și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separă în două boluri albușurile de gălbenușuri. Albușurile le amesteci presărate cu un praf de sare până când devin cristaline. Apoi adaugi treptat, jumătate din cantitatea de zahăr, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat albușurile când obții o bezea fermă.

Gălbenușurile le amesteci cu restul de zahăr până când acesta se dizolvă. Adaugă uleiul și omogenizăm compoziția, dar cu atenție să nu se transforme în maioneză. Încorporează câte puțin din bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri și amestecă ușor. Apoi adaugă și câte puțin din făina trecută prin sită.

Pune hârtie de copt în tavă, întinde compoziția peste aceasta și niveleaz-o uniform la suprafață. Pune tava în cuptor și coace foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.

Umezește un ștergar curat de bucătărie și stoarce-l bine de apă, apoi așază-l pe masă. Răstoarnă peste el foaia de ruladă și ruleaz-o în ștergar, păstrând și hârtia de copt de la bază. Las-o să se răcească, apoi prepară crema.

Cum prepari șarlotă de căpșuni

Curăță căpșunile și pune deoparte 1/4 din cantitatea lor.

Pe celelalte căpșuni pasează-le cu robotul și trece piureul obținut prin sită. Adaugă zahărul și pune piureul de căpșuni la fiert, doar pentru a se dizolva zahărul. Hidratează gelatina în puțină apă, dilueaz-o și adaug-o caldă peste piureul de căpșuni, de asemeni, cald. Lasă compoziția să se răcească și pregătește frișca și bolul.

Frișca o bați intens până când capătă consistență. Amestecă frișca bătută cu piureul de căpșuni răcit. Adaugă și un praf de sare pentru intensificarea gustului.

Pentru a forma  minunatul tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni, mai întâi desfă foaia de ruladă din ștergar. Întinde peste ea un strat subțire din șarlota de căpșuni și ruleaz-o strâns. În restul de șarlotă adaugă căpșunile oprite, tăiate în bucăți mai mici.

Taie rulada în felii mai subțiri și așază-le în interiorul bolului, atât la bază cât și pe laterale. Pune șarlota de căpșuni în interior și deasupra ei așază alte felii din ruladă. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 5-6 ore sau până când șarlota de căpșuni devine fermă.

Apoi poți răsturna tortul pe un platou rotund și îl poți porționa.

Și dacă adori deserturile cu multă cremă, delicioase și răcoroase, îți mai oferim o rețetă de șarlotă de portocale cu frișcă naturală și pișcoturi.

Citește și
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Te-ar mai putea interesa și
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Tort Duo chocolat cu caise. Rețetă pentru un weekend în familie
Tort Duo chocolat cu caise. Rețetă pentru un weekend în familie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
05:10
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
10 decembrie, 05:21
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare
9 decembrie, 06:57
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
9 decembrie, 05:49
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Fursecuri șprițate. Rețetă de fursecuri fragede și delicioase
Fursecuri șprițate. Rețetă de fursecuri fragede și delicioase
Pensionara Afrodita, aflată în greva foamei, a primit într-un final decizia de recalculare. Câţi bani va primi în plus
Pensionara Afrodita, aflată în greva foamei, a primit într-un final decizia de recalculare. Câţi bani va primi în plus
„A făcut toate tâmpeniile posibile” Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: „A vorbit toate prostiile”
„A făcut toate tâmpeniile posibile” Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: „A vorbit toate prostiile”
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Cum a aflat Ali Atay că va deveni tătic. Este căsătorit cu actrița Hazal Kaya
Cum a aflat Ali Atay că va deveni tătic. Este căsătorit cu actrița Hazal Kaya
Cum ar putea intra Bill Gates în faliment din cauza acțiunilor Tesla, potrivit lui Elon Musk
Cum ar putea intra Bill Gates în faliment din cauza acțiunilor Tesla, potrivit lui Elon Musk
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Cum să alegi cadoul de Crăciun pentru un toddler. Ghid practic pentru părinți și apropiați
Cum să alegi cadoul de Crăciun pentru un toddler. Ghid practic pentru părinți și apropiați
Tina Knowles a dezvăluit că i-a fost spart contul, după ce acesta a „apreciat” o postare legată de acuzațiile aduse lui Jay-Z: „Asta nu sunt eu!”
Tina Knowles a dezvăluit că i-a fost spart contul, după ce acesta a „apreciat” o postare legată de acuzațiile aduse lui Jay-Z: „Asta nu sunt eu!”
Cum recunoști îmbătrânirea prematură a pielii și ce poți face ca să o încetinești
Cum recunoști îmbătrânirea prematură a pielii și ce poți face ca să o încetinești
fresh

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece

Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat