Tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort spectaculos pentru a-i cuceri pe cei dragi, încearcă rețeta de tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni.
Tortul este deosebit atât ca gust, dar și ca aspect sub formă de cupolă. Baza tortului se prepară din felii de ruladă umplute cu cremă de căpșuni. Iar crema șarlotă este îmbogățită cu bucăți de căpșuni, pentru un gust deosebit și aspect interesant.
Pentru a realiza aspectul de cupolă ai nevoie de un bol cu interiorul rotund. Feliile de ruladă vor îmbrăca baza și pereții bolului, iar în interiorul acestora se va răsfăța șarlota de căpșuni. Poți înlocui căpșunile și cu alte fructe cum ar fi zmeura, vișinele, afine sau ce fructe dorești.
Descoperă aici și rețeta de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă. Iar mai jos îți oferim rețeta pas cu pas pentru tortul cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea compoziției pentru foaia de ruladă. Șarlota de căpșuni o vei prepara după răcirea foii de ruladă pentru că vei folosi din aceasta și pentru umplerea ruladei.
Cum prepari foaia de aluat pentru tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni
Începe cu aducerea pe masa de lucru a ingredientelor și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Separă în două boluri albușurile de gălbenușuri. Albușurile le amesteci presărate cu un praf de sare până când devin cristaline. Apoi adaugi treptat, jumătate din cantitatea de zahăr, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat albușurile când obții o bezea fermă.
Gălbenușurile le amesteci cu restul de zahăr până când acesta se dizolvă. Adaugă uleiul și omogenizăm compoziția, dar cu atenție să nu se transforme în maioneză. Încorporează câte puțin din bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri și amestecă ușor. Apoi adaugă și câte puțin din făina trecută prin sită.
Pune hârtie de copt în tavă, întinde compoziția peste aceasta și niveleaz-o uniform la suprafață. Pune tava în cuptor și coace foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.
Umezește un ștergar curat de bucătărie și stoarce-l bine de apă, apoi așază-l pe masă. Răstoarnă peste el foaia de ruladă și ruleaz-o în ștergar, păstrând și hârtia de copt de la bază. Las-o să se răcească, apoi prepară crema.
Cum prepari șarlotă de căpșuni
Curăță căpșunile și pune deoparte 1/4 din cantitatea lor.
Pe celelalte căpșuni pasează-le cu robotul și trece piureul obținut prin sită. Adaugă zahărul și pune piureul de căpșuni la fiert, doar pentru a se dizolva zahărul. Hidratează gelatina în puțină apă, dilueaz-o și adaug-o caldă peste piureul de căpșuni, de asemeni, cald. Lasă compoziția să se răcească și pregătește frișca și bolul.
Frișca o bați intens până când capătă consistență. Amestecă frișca bătută cu piureul de căpșuni răcit. Adaugă și un praf de sare pentru intensificarea gustului.
Pentru a forma minunatul tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni, mai întâi desfă foaia de ruladă din ștergar. Întinde peste ea un strat subțire din șarlota de căpșuni și ruleaz-o strâns. În restul de șarlotă adaugă căpșunile oprite, tăiate în bucăți mai mici.
Taie rulada în felii mai subțiri și așază-le în interiorul bolului, atât la bază cât și pe laterale. Pune șarlota de căpșuni în interior și deasupra ei așază alte felii din ruladă. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 5-6 ore sau până când șarlota de căpșuni devine fermă.
Apoi poți răsturna tortul pe un platou rotund și îl poți porționa.
Și dacă adori deserturile cu multă cremă, delicioase și răcoroase, îți mai oferim o rețetă de șarlotă de portocale cu frișcă naturală și pișcoturi.