Tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă ești în căutarea unei rețete de tort spectaculos pentru a-i cuceri pe cei dragi, încearcă rețeta de tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni.

Maria Udrea
Publicat: 15 aprilie 2023, 08:00

Galerie foto

Tortul se porționează după ce șarlota de căpșuni devine fermă / Shutterstock

Tortul este deosebit atât ca gust, dar și ca aspect sub formă de cupolă. Baza tortului se prepară din felii de ruladă umplute cu cremă de căpșuni. Iar crema șarlotă este îmbogățită cu bucăți de căpșuni, pentru un gust deosebit și aspect interesant.

Citește și

Pentru a realiza aspectul de cupolă ai nevoie de un bol cu interiorul rotund. Feliile de ruladă vor îmbrăca baza și pereții bolului, iar în interiorul acestora se va răsfăța șarlota de căpșuni. Poți înlocui căpșunile și cu alte fructe cum ar fi zmeura, vișinele, afine sau ce fructe dorești.

Descoperă aici și rețeta de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă. Iar mai jos îți oferim rețeta pas cu pas pentru tortul cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea compoziției pentru foaia de ruladă. Șarlota de căpșuni o vei prepara după răcirea foii de ruladă pentru că vei folosi din aceasta și pentru umplerea ruladei.

Cum prepari foaia de aluat pentru tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni

Începe cu aducerea pe masa de lucru a ingredientelor și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separă în două boluri albușurile de gălbenușuri. Albușurile le amesteci presărate cu un praf de sare până când devin cristaline. Apoi adaugi treptat, jumătate din cantitatea de zahăr, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat albușurile când obții o bezea fermă.

Gălbenușurile le amesteci cu restul de zahăr până când acesta se dizolvă. Adaugă uleiul și omogenizăm compoziția, dar cu atenție să nu se transforme în maioneză. Încorporează câte puțin din bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri și amestecă ușor. Apoi adaugă și câte puțin din făina trecută prin sită.

Pune hârtie de copt în tavă, întinde compoziția peste aceasta și niveleaz-o uniform la suprafață. Pune tava în cuptor și coace foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.

Umezește un ștergar curat de bucătărie și stoarce-l bine de apă, apoi așază-l pe masă. Răstoarnă peste el foaia de ruladă și ruleaz-o în ștergar, păstrând și hârtia de copt de la bază. Las-o să se răcească, apoi prepară crema.

Cum prepari șarlotă de căpșuni

Curăță căpșunile și pune deoparte 1/4 din cantitatea lor.

Pe celelalte căpșuni pasează-le cu robotul și trece piureul obținut prin sită. Adaugă zahărul și pune piureul de căpșuni la fiert, doar pentru a se dizolva zahărul. Hidratează gelatina în puțină apă, dilueaz-o și adaug-o caldă peste piureul de căpșuni, de asemeni, cald. Lasă compoziția să se răcească și pregătește frișca și bolul.

Frișca o bați intens până când capătă consistență. Amestecă frișca bătută cu piureul de căpșuni răcit. Adaugă și un praf de sare pentru intensificarea gustului.

Pentru a forma  minunatul tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni, mai întâi desfă foaia de ruladă din ștergar. Întinde peste ea un strat subțire din șarlota de căpșuni și ruleaz-o strâns. În restul de șarlotă adaugă căpșunile oprite, tăiate în bucăți mai mici.

Taie rulada în felii mai subțiri și așază-le în interiorul bolului, atât la bază cât și pe laterale. Pune șarlota de căpșuni în interior și deasupra ei așază alte felii din ruladă. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 5-6 ore sau până când șarlota de căpșuni devine fermă.

Apoi poți răsturna tortul pe un platou rotund și îl poți porționa.

Și dacă adori deserturile cu multă cremă, delicioase și răcoroase, îți mai oferim o rețetă de șarlotă de portocale cu frișcă naturală și pișcoturi.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
Tort cu mandarine, delicios și foarte aromat
Tort cu mandarine, delicios și foarte aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao