Tort Esterhazy. Rețeta celui mai fin tort, cu gust divin

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Ungurească

Dacă ești în căutarea unei rețete de tort fin și elegant cu gust pe măsura aspectului, îți recomandăm să încerci rețeta de tort Esterhazy.

Maria Udrea
Publicat: 6 ianuarie 2023, 06:00

Galerie foto

Tortul se porționează mult mai frumos a doua zi / Shutterstock

Tortul Esterhazy sau Eszterházy este unul dintre cele mai fine și elegante torturi care se prepară de sărbători, dar și pentru evenimente deosebite. Rețeta este inspirată din bucătăria ungurească și a fost inventată de cofetarii din Budapesta la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tortul poartă numele prințului ungur Paul de Eszterhazy.

Citește și

A devenit unul dintre cele mai cunoscute torturi din teritoriile Monarhiei Austro-Ungare. Iar din anul 2015, acesta a devenit un desert tradițional maghiar. Tortul este preparat din 6 foi de bezea cu nucă, umplute cu o cremă de vanilie cu nuci și brandy. Are un decor spectaculos dintr-o glazură albă și câteva cercuri maro ce imită pânza de păianjen.

Lateralele tortului se decorează cu fulgi de migdale, alune, sau nuci. Prepară-l și tu și oferă-le celor dragi surpriza de a se răsfăța cu unul dintre cele mai delicioase torturi. Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea acestui tort constă în pregătirea compoziției pentru cele șase foi de albușuri. Adună pe masa de lucru toate ingredientele și pune albușurile în bolul mixerului. Lasă-le la temperatura camerei cel puțin 15 minute pentru o bezea foarte reușită.

Prepararea foilor de bezea cu nucă pentru tort Esterhazy

Peste albușurile din bolul mixerului presară un praf de sare. Pornește mixerul și amestecă-le energic, până când devin spumoase și cristaline. Adaugă lingură cu lingură zahărul șiamestecă intens albușurile până când bezeaua devine foarte fermă.

Îndepărtează mixerul și folosește o spatulă pentru amestecarea celorlalte ingrediente. Adaugă nuca măcinată fin și amestec-o ușor în bezea cu spatula.

Descoperă aici și o rețetă de tort Pavlova. Este rețeta celui mai delicat tort de bezea.

Pune în tava de copt o hârtie albă și desenează pe ea, în colțurile opuse, două cercuri cu diametrul de 23 cm. Întoarce hârtia de copt cu partea desenată în jos. Împarte bezeaua cu nuci în șase părți egale. Cu ajutorul unei pungi tăiată la un capăt  sau a unui săculeț de decorat prăjituri, formează două foi de bezea în interiorul cercurilor de pe hârtia de copt.

Pune tava în cuptor și coace cele două foi de bezea cu nucă pentru 12-15 minute, la 180 de grade Celsius. Continuă cu următoarele două foi pe o altă hârtie de copt, apoi cu ultimele două. După coacere lasă foile de bezea cu nuci să se răcească.

Prepară crema de vanilie

Într-o cratiță amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până  când acestea se topesc iar compoziția de gălbenușuri devine spumoasă. Apoi adaugă puțin câte puțin din lapte, amestecând continuu pentru omogenizare. La final, adaugă și făina, omogenizează bine compoziția și pune crema la fiert.

Amestecă intens pe tot parcursul fierberii până când crema capătă textura unei budinci. Spre final de fierbere adaugă vanilia și nuca măcinată fin. Așază o folie de prospețime direct peste cremă și las-o la răcit. După răcire, adaugă în crema de vanilie untul moale și cantitatea de brandy.

Cum montezi deliciosul tort Esterhazy

Împarte crema de vanilie în șase părți. Întinde-o în straturi uniforme între foile de bezea cu nucă, așezate pe un platou de tort. Întinde crema uniform și pe lateralele tortului. Apoi aplică fulgi de migdale peste laterale.

Ultima foaie de bezea, cea de deasupra tortului o glazurezi cu un strat subțire de gem de caise ușor încălzit. Apoi întinzi uniform fondantul alb. Peste fondant trasează cercuri fine din ciocolată topită, cu ajutorul unui săculeț de posh cu dui, având vârful cel mai subțire. Iar cu o scobitoare, trasează linii drepte de la centru spre margine și invers, pentru a crea efectul de pânză de păianjen.

Pune tortul la rece pentru 5-6 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Astfel, foile de bezea se vor hidrata, iar tortul se va putea secționa frumos. Iar pentru data viitoare, când mai dorești să prepari un tort delicios și spectaculos, îți oferim o rețetă de tort diplomat, cu pișcoturi și fructe din compot.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Prăjitura Figaro. Rețetă de prăjitură cu gem acrișor și nuci
Prăjitura Figaro. Rețetă de prăjitură cu gem acrișor și nuci
Prăjitura Katy. Rețetă de prăjitură cu foaie sfărâmată
Prăjitura Katy. Rețetă de prăjitură cu foaie sfărâmată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și...
3
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutarea unor rețete de fripturi delicioase pentru masa de Paște, poate te inspiră și rețeta de iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Combinația de ingrediente este...

Parteneri

Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic