Varză a la Cluj. Rețetă cu varză murată
Pentru atunci când ai poftă de sarmale, dar nu ai timp de împăturit, îți oferim rețeta de varză a la Cluj. Este o rețetă cu varză murată, carne tocată și orez, așezate în straturi. În popor i se mai spune și rețeta de sarmale împrăștiate.
Galerie foto
Denumirea originală a rețetei este ”Kolozsvári rakott káposzta” și este una dintre cele mai vechi rețete ardelenești. A fost scrisă într-o carte de bucate ”Cartea de bucate de la Cluj” în jurul anului 1695. Bineînțeles, rețeta a fost preluată ulterior de mai mulți bucătari și adaptată după stilul fiecăruia.
Important este că s-a păstrat modul de preparare în straturi. Acest lucru face ca rețeta să fie interesantă, gustul delicios și aspectul deosebit. Rețeta este asemănătoare cu cea a sarmalelor tradiționale, ca și ingrediente, nu ca mod de preparare. Vezi mai jos cum se prepară, pentru a-i surprinde și tu pe cei dragi cu câte o porție de varză în stil ardelenesc.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea stratului de varză pe care o prepari după rețeta clasică de varză călită. În același timp prepari și stratul de carne tocată, dar și pe cel de orez.
Cum prepari cele trei straturi pentru rețeta de varză a la Cluj
Pentru straturile de varză scurge bine varza murată și toac-o mărunt sau sub formă de fideluță. Dacă varza este foarte acră sau sărată, pune-o în apă rece pentru 10-15 minute.
Pune uleiul la încins într-o cratiță, apoi călește în el ceapa tocată. Adaugă varza bine scursă și amestec-o bine cu ceapa. Călește-o și pe aceasta pentru 10-12 minute. Adăugă și condimentele.
Pentru stratul de carne tocată pune o altă cratiță cu ulei la încins și călește ceapa tocată. Adaugă carnea tocată, amestecată cu condimentele. Amestecă bine carnea cu ceapa până când carnea se deschide la culoare, dovadă că s-a pătruns.
Pentru pregătirea stratului de orez, fierbe orezul în apă cu sare. Nu îl fierbe definitiv ci pentru trei sferturi din timpul cât ar trebui în mod normal.
Cum aranjezi straturile pentru varză în stil clujean
Începe prin pornirea cuptorului la 180 de grade Celsius.
Pregătește un vas termorezistent, de preferat din sticlă transparentă, pentru a se vedea frumos preparatul. Aranjează la baza vasului jumătate din cantitatea de varză călită. Peste varză întindem orezul fiert, în strat uniform. Deasupra orezului întinde stratul de carne, iar peste carne un alt strat de varză.
Întinde peste varză un strat subțire de smântână, doar atât cât să fie varza acoperită. Pune vasul la cuptor, la 180 de grade și prepară delicioasa varză a la Cluj pentru aproximativ 30 de minute.
Servește varza în straturi caldă, cu smântână și ardei iute. Este delicioasă și cu mămăliguță, precum sarmalele.
Dacă îți mai rămâne varză călită, poți prepara cu ea o rețetă de plăcinte cu varză. Sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru gustarea din pauza de masă de la birou.