Varză murată cu ciolan afumat, preparată la cuptor
Dacă adori combinația de varză cu carne de porc, rețeta de varză murată cu ciolan afumat, preparată la cuptor poate deveni una dintre favoritele tale.
Varza murată este unul dintre alimentele de bază în sezonul rece. Este printre cele mai recomandate alimente de către specialiștii în nutriție. Pentru că are un conținut bogat în fibre, vitamine și minerale, varza acră este foarte hrănitoare. Datorită procesului de fermentație la care este supusă, aceasta are cu mult mai multe proprietăți benefice pentru sănătate în comparație cu varza proaspătă.
Poți prepara varza murată în diferite feluri, pentru gusturi deosebite. Cea mai des preparată este rețeta de varză călită. Reprezintă cel mai simplu mod de a găti varza. Însă cea mai populară și mai îndrăgită rețetă, rămâne tot rețeta de sarmale. Poți prepara sarmalele atât cu carne cât și de post. Descoperă aici o rețetă de sarmale tradiționale, așa cum o prepara mama sau bunica. Iar mai jos, descoperă lista de ingrediente și modul de preparare pentru varza cu ciolan afumat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea verzei murate care, în funcție de cât de sărată este, trebuie ținută un timp în apă rece, pentru a mai elimina din sare. Clătește și ciolanul de porc cu apă caldă. Poți să îl ții și pe acesta în apă caldă, pentru a se mai înmuia șoriciul.
Cum prepari varză murată cu ciolan afumat
Toacă în fâșii sau în cubulețe cele două verze și pune-le într-un vas cu apă rece pentru a mai elimina din sare. Nu le lăsa în apă mai mult de 5-6 minute, pentru a nu elimina prea mult din gustul acestora.
Așază o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins în ea. Curăță și toacă mărunt ceapa și adaug-o în tigaie. Las-o să se călească doar până când devine ușor sticloasă. Curăță morcovul și ardeiul, toacă-i mărunt și adaugă-i peste ceapă. Amestecă bine toate ingredientele din tigaie, timp de un minut, apoi adaugă o parte din pasta de roșii și varza tocată și bine scursă. Presară și piper proaspăt măcinat, adaugă și foile de dafin și mai amestecă ingredientele în tigaie timp de 2-3 minute.
Descoperă și rețeta de varză acră de post, cu cimbru și mărar.
Apoi transferă-le într-o tavă de cuptor. Așază la mijloc și ciolanul afumat. Unge-l bine pe toate părțile cu pasta de roșii oprită.
Strecoară și crenguțele de cimbru printre ingredientele din tavă. Mai adaugă peste varză și 200-250 ml de apă și introdu tava în cuptor. Lasă varza murată cu ciolan afumat să se prepare pentru minim 2 ore, la 160 de grade Celsius. Pe parcursul preparării, mai întoarce ciolanul de pe o parte pe cealaltă. Mai amestecă și varza cu ingredientele din tavă, folosind o spatulă.
Servește delicioasa varză murată cu ciolan afumat caldă, cu ardei iute și mămăliguță. Va fi și mai delicioasă. Îți oferim în acest scop și rețeta clasică de mămăligă, așa cum o prepara bunica.